T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Rusya Federasyonu’nun en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden olan TATNEFT arasında, firmanın Türkiye'de planladığı yatırıma yönelik destek ve teşviklere ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

"ÜRETİM TESİSİ DESTEK VE TEŞVİKLERDEN YARARLANACAK"

İmza törenine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Rusya Federasyonu Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov'un yanı sıra Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu ile GEBKİM Kimya İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı da katıldı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen imza töreninden sonra açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, yatırım ve iş birliği olmak üzere iki önemli konuda üç anlaşma imzaladıklarını aktararak, anlaşmalardan ilkinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Rusya Federasyonu’nun en büyük petrol ve doğal gaz üreticilerinden olan TATNEFT arasında, firmanın Türkiye'de kurmayı planladığı üretim tesisine yönelik destek ve teşviklere ilişkin mutabakat zaptı olduğunu dile getirdi.

Oktay, “Türkiye’de kurulacak olan firmanın maleik anhidrit üretim tesisi, diğer tüm yatırımlar gibi Bakanlığımızın destek ve teşviklerinden yararlanacak.” dedi. 

Oktay, ikinci anlaşmanın ise yine aynı yatırıma ilişkin, TATNEFT ile Gebze Kimya İhtisas OSB arasında imzalanan, kimya sanayisi alanındaki ön protokol olduğunu bildirdi.

"TEKNOLOJİ TİCARET MERKEZLERİ KURACAĞIZ"

Diğer anlaşmanın da teknoloji alanında yapıldığı bilgisini veren Oktay, “Teknoloji ekosistemimizin en önemli merkezlerinden olan Bilişim Vadisi ile Tataristan'ın İnnapolis Özel Ekonomik Bölgesi arasında, bilim ve teknoloji alanındaki karşılıklı iş birliği anlaşması imzaladık." dedi.

Anlaşma doğrultusunda, teknoloji transferini kolaylaştırmak ve nitelikli insan kaynağına erişimi sağlamak konusunda Bilişim Vadisi ve İnnapolis Özel Ekonomik Bölgesi’nde, Teknoloji Ticaret Merkezleri kuracaklarını kaydeden Oktay, "İnanıyorum ki kurulacak bu iki merkez, ülkelerimiz arasındaki teknoloji transferi imkanını güçlendirecek hem de nitelikli insan kaynağı oluşturmada bir kaldıraç görevi görecek." şeklinde konuştu.

"PROJELERİNİZDE YER ALMAK İSTİYORUZ"

Yapılan anlaşmalara ilişkin konuşan Minnihanov ise, Tataristan’da da benzer projeler olduğunu ve bu konularda Türkiye ile iş birliği gerçekleştireceklerini ifade ederek, "Türk ortaklarımızı ülkemize bekliyoruz. Türkiye ve Türk halkının refah içinde olmasını diliyoruz. Türkiye'de birçok proje hayata geçiriliyor ve bu projelerde Rusya'nın önde gelen bölgesi Tataristan Cumhuriyeti’nin temsilcilerinin de yer almasını istiyoruz." şeklinde konuştu.