Endüstriyel Akış Ölçüm ve Kontrol Sistemleri alanından faaliyet gösteren Altıgen Otomasyon’un Satış Müdürü Okan Özdemir, “Geldiğimiz noktada sıkı bir çalışma dönemine gireceğimizi değerlendiriyoruz. Bütün hazırlıklarımız bu yönde. Pazarlama, AR-GE ve imalat faaliyetlerimize son sürat devam edeceğiz” dedi. 

Altıgen Otomasyon markasının başarı hikayesini ve iş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 

Altıgen Otomasyon, 2004 yılında Karaköy’de bir hanın ikinci katında küçük bir ofiste sıfır sermaye ile kuruldu. Sermayemiz dürüstlüktü. Bunu tecrübemiz ve çalışkanlığımız ile birleştirerek çalışma hayatına başladık. Yıllar geçtikçe sektörde kendimize yer edinmeye başladık. Büyüyen hacmimiz sebebiyle şirket merkezimizi Başakşehir‘de 4 katlı bir ofise taşıdık. Aynı zamanda bu süre içerisinde Gebze Kocaeli’nde Ofis ve İmalat merkezlerimizi açtık. Şu anda koordinasyonlu bir şekilde hem Başakşehir hem de Gebze‘de müşterilerimize yerleşik olarak hizmet veriyoruz. Bununla birlikte Türkiye ve dünyanın birçok noktasında da mobil olarak hizmet verebilmekteyiz.
Üretim faaliyetlerimiz ise kurulduğumuz ilk günden bugüne kadar her zaman mevcuttu. Eskiden daha fazla fason ürünü dışarıda yaptırıp montajı kendi atölyemizde yapıyorduk. Son senelerde bu sayıyı gittikçe azaltarak, imalatını kendi bünyemize alıyoruz. Pnömatik aktüatör, pnömatik pinç vana, solenoid valf şu anda imalatlarımız arasında. Geçtiğimiz sene pnömatik aktüatör konusunda yeni yatırımlarımızı devreye sokarak, adetli ve farklı ürün modellerinin üretimine de başladık. Umuyoruz, pandeminin de güç kaybetmesiyle, bu konuda daha fazla ivme kazanacağız.

Endüstriyel tesislere hangi çözümlerinizle hizmet veriyor, nasıl bir fayda sağlıyorsunuz?

Altıgen Otomasyon olarak faaliyet alanımız Endüstriyel Akış Ölçüm ve Kontrol Sistemleri ve bunların ekipmanları. Bunları iki ana başlık altında değerlendirebiliriz. İlki kontrol grubu, yani aktüatörler, elektrik motorları ve bunlara uygun küresel kelebek vanalar, solenoid valfler vb. vanalar. İkinci grup ise ölçme. Burada ise debi, seviye, sıcaklık ve basınç gibi endüstriyel ölçme parametrelerini ve ilgili ekipmanlarını sayabiliriz. Biz bu konularda gerek üretim gerekse de malzeme tedariki sağlıyoruz. Tüm bunların yanında ise mühendislik desteği veriyoruz.

Türkiye’de endüstriyel akışkan kontrol otomasyon sektörünün kolay/zor yanları neler?

Yıllar içerisinde gelişen teknoloji ve beklenen istekler ışığında ürünlerde gelişmeler ve değişimler yaşandı. Bu değişimleri takip etmek ve müşterilerimize en uygun ve faydalı çözümü sunmak öncelikli hedefimiz. 
Açıkçası sektörün kolay tarafı yok. Aslına bakarsanız hiçbir sektörün yok. Otomotiv, gıda, kimya, arıtma, enerji, petrol gibi sektörler ve özellikle bu saydıklarımdan bazılarında hataya asla yer yok. Hata olmaması için ise kolaya kaçmadan çok çalışmak ve kafa yormak gerekiyor. Zor tarafı ise müşteriyi ve prosesi iyi ve doğru anlamak. Anlamak için zaman ayırmak. Eğer bunu layıkıyla yaparsanız yapacağınız ve sunacağınız çözüm o kadar kesin, net ve sorunsuz olur. Biz her zaman bunu kendimize ilke edindik. Bu sayede mutlu ve sorunsuz müşterilerimiz ile kıvanç duyuyoruz.

Gündeminizde hangi projeler ve çalışmalar var? 

Pandemi nedeniyle geçtiğimiz sene projelerimizi istediğimiz gibi gerçekleştiremedik. Pazarlama faaliyetlerimizi istediğimiz gibi sürdüremedik. Daha fazla E-Pazarlama ile faaliyetlerimizi sürdürdük. Ancak geldiğimiz şu noktada sıkı bir çalışma dönemine gireceğimizi değerlendiriyoruz. Bütün hazırlıklarımız bu yönde. Pazarlama, AR-GE ve imalat faaliyetlerimize son sürat devam edeceğiz. Geçmişte yaşadığımız kriz dönemlerini fırsata çevirebilmiş tecrübeli kadromuz ile geleceğe inanıyor ve koyduğumuz hedefler çerçevesinde çok daha iyisini başarabileceğimize inanıyoruz. 

Türkiye’de hangi güçlü markalarla çalışıyorsunuz?

Türkiye’de birçok farklı marka ile irtibat halindeyiz. Ancak ağırlıklı olarak kendi imalatımız ve yurtdışında bizzat görüştüğümüz ve anlaştığımız, uzun senelerdir iş ortaklığı yaptığımız firmalar bulunmakta. Ürün çeşitliliği çok olduğundan dolayı birçok farklı proses ve ihtiyaç için birçok farklı tedarikçi ile çalışmanız gerekiyor. Bu da geniş bir yelpaze demek. 

2021 yılını firmanız ve sektörünüz açısından nasıl değerlendiriyorsunuz? Özellikle 2021 yılı ikinci yarısı için hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Biz ürün gamımız ve mühendislik hizmetimiz ile her sektör ile dirsek teması halindeyiz. Bacası tüten her yer bizim için bir potansiyeldir. Bu sebeple, 2021 yılında ülkede ve dünyada geçirdiğimiz tüm zorluklara rağmen hedefimizden bir an olsun sapma olmadı. Durağan zamanlarda bile daha agresif olarak daha çok çalışarak daha fazla potansiyel müşteriye ulaşmaya çalıştık. Bundan dolayı, yılın 2. yarısında genel olarak malzeme ve mühendislik ihtiyaçlarının artacağını değerlendiriyoruz. Buradaki artan ivme bizi daha çok çalışmaya teşvik edecek, imalatımızı artıracak ve yapacağımız faaliyetlerin yönünü belirliyor olacak. Mutlu ve memnun müşterilerimize daha fazla fayda sağlamayı, sektörde pazar payımızı artırmayı hedefliyor olacağız.