Son dönemde döviz kurunda yaşanan artış, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’nin ithalatını ciddi anlamda arttırıyor. Hükümet bu konuda tasarruf önlemleri alırken, şirketler de enerji tüketimlerini düşürmeye başladı. Enerji tüketimindeki en büyük kalem olan elektrik, birçok şirketin faturalarında kendini iyice hissettirir oldu. Türkiye ekonomisinin durumu göz önüne alındığında tasarruf etmek artık mecburi hale geldi. Şirketler ve sanayi kuruluşlarının en büyük elektrik tüketim kalemlerinden birini oluşturan ‘pompa ve hidrofor sistemleri’ tasarruf yapılması gereken en öncelikli alan olarak göze çarpıyor. Pompa sektöründe Türkiye’nin en eski ve köklü şirketçilerinden UNOPOMP ‘yerli yazılım ve mühendislik’ ile şirketlerin elektrik tüketimlerinden yüzde 25-30 arasında tasarruf yapmalarını sağlıyor. UNOPOMP Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Çakmak, başta sanayi ve inşaat şirketleri olmak üzere, oteller, hastaneler, AVM’ler gibi birçok alanda hizmet verdiklerini söyledi.

ENERJİ TASARRUFU SAĞLAYAN PANOLAR ÜRETİYOR

Dünya çapında kullanılan bütün elektriğin yüzde 10’unun pompalar tarafından çekildiğini söyleyen Haldun Çakmak “Elektrik fiyatları sürekli artıyor. Dolayısıyla şirketlerin tasarruf yapması mecburi hale geldi. Bu yüzden pompaların tasarruflu çalışması gerekiyor. Bu noktada bizim ürünlerimiz devreye giriyor. Pompaların tasarruflu çalışması için frekans invertörü kullanılması gerekiyor. Biz enerji tasarrufu sağlayan elektrik panoları üretiyoruz. Biz pompaları Türkiye’de  bu sistemle çalıştırmak istiyoruz. ABB ile yaptığımız anlaşmada onların ürünlerini kullanarak kendi elektrik panolarımızı yapıyoruz. Yıllık yüzde 25-30 arasında tasarruf sağlıyoruz. Elektrik motorunu alıyoruz ve pompa grubunu alarak üzerinde bir Ar-Ge çalışması yapıyoruz ve kit haline getiriyoruz. Ürünlerin hepsi yazılımla çalışıyor. Bizde yazılımlara ağırlık veriyoruz.” diye konuştu.

SEKTÖRÜN LİDER MARKALARI İLE İŞBİRLİĞİ

“Suyun olduğu her yer, bizim sektörümüz.” diyen Çakmak, şirketi ile ilgili şunları söyledi: “1995 yılında Karaköy’de kurulduk. Ardından büyüme sürecimiz gerçekleşti. Pompa sektörünün dünya çapındaki en büyük firmalarından GRUNDFOS’un Türkiye Partneri olduk. İlke Mühendislik diye bir servis firmamız var. Bütün sattığımız ürünlerin aynı zamanda servisini de yapıyoruz. Hidrofor sistemleri imalatımız da mevcut. Mekanik tesisat sektöründe birçok güçlü markanın dağıtıcısıyız. Aynı zamanda pompalarda hidrofor montajı yapıyoruz. Bu pompaların panolarını yapıyoruz. Dünyaca ünlü ABB Elektrik'in partneriyiz. Eski olduğumuz için bilinirliğimiz çok fazla. Bu yüzden bu konuda sektörün lider firmalarından biriyiz. A+ ürünler satıyoruz. Teknik bilgilendirme yapıyoruz. Uzun ömürlü, tasarruflu, optimum ürünler sağlıyoruz.”