İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), kimya sektörünün 2021 Ocak ayı ihracatının 1,64 milyar dolar olduğunu açıkladı.

BİRİNCİ İTALYA OLDU, EN FAZLA ARTIŞ ABD'YE

İKMİB'in verilerine göre, 1 milyar 636 milyon dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirilirken, en fazla dış satım yapılan ülkeler sıralamasında İtalya 103 milyon 197 bin dolarla birinci olurken, ABD yüzde 76,70 artış ve 83 milyon 785 bin dolarla ikinci sırada yer aldı.

En fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler sıralamasında ABD, Almanya, Lübnan, Irak, İspanya, İngiltere, İsrail, Fransa ve Mısır ilk 10 ülke arasında yer alırken, 10 ülkeden 7’sinde artış gözlemlendi.
Ocak ayında en çok ihracat yapılan 10 ülkeden 7’sine ihracat artışı olurken, İtalya, Irak ve Mısır’a yapılan ihracatta daralma yaşandı.

ALT SEKTÖRLERDE ECZACILIK İLK SIRADA

Bu ülkeler arasında en çok artış ABD’ye olurken onu Lübnan, Fransa ve İspanya izledi.

Söz konusu dönemde alt sektörlerde ise, en çok ihracat artışı yüzde 32,28 ile eczacılık ürünlerine yapılırken, en fazla daralma da yüzde 32,73 ile mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünleri sektöründe yaşandı.

"EN FAZLA İHRACAT YAPAN İKİNCİ SEKTÖR"

Yılın ilk ayına ilişkin dış satım rakamlarıyla ilgili değerlendirmeler yapan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, şöyle konuştu:

“Sektörümüz, 2020'yi 18,3 milyar dolarlık ihracatla en fazla ihracat yapan ikinci sektör olarak tamamladı. Bu yıl Ocak ayında ise geçen yıl Ocak ayına göre yüzde 2,82’lik azalışla 1,64 milyar dolarlık kimyevi maddeler ve mamulleri ihracatı gerçekleştirildi. Küresel olarak pandemi gölgesinde yıla başlasak da umudumuz aşılamanın yaygınlaşmasına ve etkisine bağlı olarak özellikle yılın ikinci yarısı daha olumlu bir sürece gireceğimiz yönünde. Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) verileri Aralık’ta 50,8 olan endeksin, Ocak ayında 54.4'e yükseldiğini gösteriyor. Üretimdeki artışın önümüzdeki aylarda ihracatımıza da olumlu yansıyacağını öngörüyoruz. Hükümetimizin reform çalışmaları kapsamında sektörümüze de yatırımlarda öncelik verilmesini bekliyoruz."

"YÜZDE 12'LİK BÜYÜME HEDEFLİYORUZ"

Sektöre yönelik yatırım gerçekleştirilebilecek öncelikli alanlar ile ilgili bir rapor hazırladıklarını belirten Pelister, sektörün 2021 ihracat hedeflerini de açıkladı:  

"Raporumuz, 'Türk Kimya Sektörü - Yatırım Öncelikli Ürünler Raporu'nu hem ilgili Bakanlıklarımızla hem de sektörümüzle ve kamuoyu ile paylaştık. Raporumuzun da sektörümüze yerli yatırım yapmak isteyenlere yol göstereceğine inanıyoruz. İhracatımızda 2021 yılını yüzde 12 büyümeyle tamamlamayı hedefliyoruz."