Merkezi Kara Ormanlar Schiltach bölgesinde bulunan VEGA, 660’ü Schiltach’ta olmak üzere toplam 1.400 çalışanı ile dünya çapında hizmet veren bir şirkettir. 50 yılı aşkın tecrübesiyle VEGA; kimya, petrokimya, gıda ve ilaç endüstrisinde, su ve atık su tesislerinde, çevre ve geri dönüşüm projelerinde, enerji üretiminde, madencilik ve sondajlamada, gemi ve uçak imalatında ve daha birçok proses endüstrisinde zorlu uygulamalar için çözüm ortağınız olmaya devam etmektedir.

•    Radar Teknolojisi

VEGAPULS serisi, üretim ve depolama tanklarında seviye cihazlarıyla sürekli seviye ölçümüne olanak sağlamaktadır. 80 GHZ temassız radarları ile tanklardaki karıştırıcılardan etkilenmeden sürekli ölçüm yapabilmektedir.

•    Basınç Transmitteri

Vegabar serisi seramik ve metalik diyaframlarıyla hassas basınç ölçümüne olanak sağlamaktadır. Seramik diyaframların dayanıklı yapısı sayesinde aşındırıcı ortamlardan etkilenmeden uzun ömürlü çalışabilmektedir.

•    Sınır Seviye Şalterleri

Geniş yelpazedeki sıcaklık ve basınçlarda tüm proses koşulları altında güvenli sınır seviye tespiti VEGA enstrümanları ile yapılır. 

o    Kimyasal dayanıklılık beklentilerine bağlı olarak yüksek dayanıklı malzeme seçimi
o    Kapalı kaynaklı yapısı sayesinde mutlak sızdırmazlık
o    Yapışkan maddelerde bile kararlı çalışma prensibi 

ZORLU PROSES ŞARTLARINDA GÜVENİLİR ÖLÇÜM

Başka hiçbir endüstri alanında ölçüm tekniğinden beklentiler kimya endüstrisinde olduğu kadar yüksek degildir. Çünkü kimyasal prosesler zorlu basınç ve sıcaklık aralıkları ile karakterizedirler. Kimyasallara karsı dayanıklı malzemelerden yapılan sensörlerin zorlu kosullar altında dahi güvenilir olarak çalışması gerekmektedir. VEGA sensörleri bu gereksinimleri karşılayarak birçok farklı alanda kullanılmaktadır ve zorlu uygulamalarda dahi kendilerini kanıtlamışlardır. 

•    Güvenilir Ölçüm
Güvenlik zorlu proses koşulları için vazgeçilmez ön koşuldur. VEGA sensörleri patlama riski olan ve tehlikeli alanlardaki uygulamalar için SIL2’e kadar tüm donanım ve sertifikalara sahiptirler. 

•    Kolay ve Hızlı
Tüm cihazlar müşterilerin ihtiyaçlarına göre özel üretilmelerine rağmen VEGA sensörlerin üretimi birkaç gün içerisinde tamamlanır. Kullanıcılar basit ve kolay şekilde Bluetooth ve akıllı telefon veya tabletler üzerinden devreye alım yapabilirler. 

•    Yeni Nesil 80 GHz Radar Sensörler
Radarlı seviye ölçümünde 20 yılı aşkın süredir lider olan VEGA, radarlı ölçüm teknolojilerinde yeni bir çağ açtı. VEGAPULS 64 ve VEGAPULS 69 serileri 80 GHz frekans ile ölçüm yapan dünyanın ilk seviye ölçüm cihazları olmuştur. Bir radar sensörün sunduğu dinamik aralığı ne kadar büyük olursa, kullanılacağı yerlerin çeşitliliği ve ölçümün kesinliği de o oranda artar. 80 GHz radar sensörler bu özellikleri ile dünya piyasalarında başka bir konuda daha öncülük etmişlerdir. Sensörler, yansıtma özelliği düşük olan malzemelerde de şimdiye kadar bilinen radar sensörlere göre çok daha iyi ölçüm yeteneklerine sahiptirler. Geniş dinamik aralığı sayesinde köpük oluşumunda, kondens ve yapışmalarda dahi kesin ölçüm sonuçları verir. Yüksek kimyasal dayanıklılık ve kapsüllenmiş PTFE antenleri sayesinde ise uzun hizmet ömrü sağlar. 

•    Bakım gereksinimlerinin tespit edilmesi
plics®-cihazlarında bulunan entegre kendini izleme fonksiyonu cihazın durumu hakkında size sürekli bilgi verir. Durum iletileri bakımın ne zaman yapılacağına dair zamanlama imkanı ve maliyet tasarrufu saglar. Entegre hafızası sayesinde hızlı ve kolay şekilde tanı verilerine ulaşılabilir.

•    Kimya Endüstrisi için Uygulama Örnekleri 
Kimya sektöründe en modern teknik ile çalışılmaktadır. Dolayısıyla sektörün üretkenlik, kalite ve tasarrufluluk beklentileri yüksektir. VEGA ölçüm tekniği seviye ölçümü, sınır seviye ölçümü ve basınç ölçümü için uygun sensörü sağlamaktadır: güvenilir, güvenli ve kolay servis hizmeti verilen ölçüm tekniği ile.

•    Depolama Kabı ve Agresif Sıvılar 
Birçok proses için sülfürik asit veya hidroklorik asit gibi katkı maddeleri gereklidir ve bu maddeler depolama tanklarında hazır bekletilirler. Gereken maddelerin zamanında siparis edilebilmesi ve üretimin devamlılığı için tesis teknisyeninin haznenin seviye değerlerini her zaman tam olarak bilmesi gerekmektedir. Ayrıca, ölçüm değerleri tüketimin istatiksel değerlendirilmesinde kullanılmakla birlikte mantık ve kalite denetiminin de temel tasını oluşturur. 

•    Tepkime kabı
Değişen malzeme, proses basıncı ve proses sıcaklıkları reaksiyon tankında tipik bir reaksiyon prosesini karakterize ederler. Bu koşullar altında güvenilir ölçüm sonuçları verebilmesi için; ölçüm tekniği zorlu koşullara dayanıklı olmalıdır. Tepkime kaplarında farklı proses koşullarında çalışılabilmesi için sensörlerin seviye ve sınır seviyesi tespitini çok geniş uygulama alanında yapabilmesi gerekmektedir. 

Tepkime kabı radar ile sürekli seviye ölçümü aşağıdaki avantajları sağlamaktadır;

-    Hatalı sinyallerin silinmesi sayesinde karıştırıcıdan etkilenmeyen ölçüm
-    PTFE anten kapağı sayesinde kimyasallara karsı yüksek dayanıklılık
-     Küçük proses bağlantıları sayesinde kolay montaj ve devreye alma

•    Rektörde seviye ölçümü

Proseslerin etkin ve ekonomik bir şekilde çalışabilmesi için yüksek sıcaklıklara, vakum veya yüksek proses basınçlarına ihtiyaç vardır. Bu koşullar altında güvenilir ölçüm sonuçları verebilmesi için; ölçüm teknigi zorlu koşullara dayanıklı olmalıdır. Reaktöre yöneltilen çok farklı beklentileri yerine getirebilmek için seviye ölçümünde kullanılan sensörler çok geniş bir kullanım yelpazesine cevap verebilmelidir. 

[Resim5]

Reaktörde radar ile sürekli seviye ölçümü ile avantajlarımız;
-     Sıcaklık, basınç, tepkime gazları veya entegre mikser gibi proses koşullarından bağımsız, güvenli seviye ölçümü
-     Değişen ürün özellikleri veya karıştırıcı bulunan uygulamalarda dahi güvenilir seviye tespiti
-     +450 °C’ye kadar olan sıcaklık ya da +160 bar’a kadar olan basınç aralığı sayesinde geniş kullanım alanı

Amonyak tankında seviye ölçümü ve sınır seviye tespiti

Amonyak aşırı derecede yayılma hareketi gösterir, bu yüzden özel emniyet önlemleri alınması gerekir; amonyağın bu özelliği aynı zamanda kullanılacak ölçüm tekniğinin seçimini de zorlaştırır. Gaz sızdırmazlığını garantileyen proses contalarının kullanılması zorunlu olur. Amonyakla yapılan işlemlerde çevreyi koruma koşullarında öngörülen sıkı sınırlandırmalar ve yüksek tehlike potansiyeli seviyelerin güvenilir bir şekilde kontrol edilmesini kaçınılmaz kılmaktadır.

Amonyak tankında kılavuzlu radar ile seviye ölçümü;

-    Amonyak atmosferinden etkilenmeyen ölçüm
-     Sensörde bulunan özel conta konsepti sayesinde amonyağın yayılmasına karsı koruma mekanizması
-     Kesin ve doğru

Amonyak tankının tasmasını emniyet altına alan titreşimli sınır şalteri

-    Kapalı kaynaklı yapısı sayesinde mutlak sızdırmazlık
-    Denge ayarına gerek bırakmayan kolay devreye alım
-     Isletim sürecinde yapılan fonksiyon testleri sayesinde düşük bakım masrafı ve artan proses verimliliği

Boya pigmenti doldurma silosunda seviye ölçümü ve sınır seviye tespiti

Üretimi bitmiş pigment üretimin son aşamasında basınçlı hava kullanılarak doldurulacağı siloya tahliye edilir. Satışa hazır boya pigmenti silonun altında bulunan çıkış kanalından doğrudan çuvallara doldurulur. Kontrollü bir doldurum süreci sağlamak için seviye sürekli ölçülür. Bir sınır seviye algılayıcısı tasmayı engellemek için emniyet kapaması olarak görev yapar.

Doldurma silosunda kılavuzlu radar ile sürekli seviye ölçümü

-    Yüksek derecede toz oluşumunda dahi güvenilir ölçüm değerleri 
-    Dielektrik sabiti düşük olan malzemelerde dahi emniyetli seviye ölçümü
-     Gösterge ve kumanda modülü ile kolay ve hızlı devreye alım

Tasmayı engelleyen titreşimli sınır şalteri

-    Denge ayarına gerek bırakmayan kolay devreye alım
-     Değişen malzeme yoğunluğunda dahi güvenilir algılama ve tespit
-     Ürüne bağlı olmayan.