Endüstriyel tesislerden bina teknolojilerine, altyapı grubundan denizciliğe kadar birçok sektöre hizmet sağlayan Masdaf, geliştirdiği pompa teknolojileriyle önemli projelerde yer alıyor. Son dönemde yer aldıkları projeleri ve suyun tasarruflu kullanılması konusunda geliştirdikleri çözümleri konuşmak amacıyla Masdaf Satış Müdürü Cem Hanedanoğlu ile bir araya geldik. Hanedanoğlu, “2021 yılında endüstriyel tesislerin proses hatlarında yapacakları pompa yatırımlarına yöneleceğiz. Hedefimizdeki diğer bir sektör ise alt yapı olacak. Çünkü endüstriyel tesislerin proses hatları ve altyapı sektörü için katma değerli ürünler sunuyoruz. Bu alanlarda daha etkili çalışmalar yaparak pazar payımızı artırmayı hedefliyoruz’’ dedi.

Doğru pompa seçiminin su verimliliğine katkısı nedir? Bize verimlilik noktasında suyun öneminden bahsedebilir misiniz? 
Su, günden güne daha kıymetli hale geliyor. Çünkü iklim krizinin etkileriyle birlikte varlığı azalıyor. Bu sebeple kıymetini bilmemiz gerekiyor. Sularımızın tükenmemesi için bize hayat veren bu kaynağı tasarruflu olarak tüketmemiz önem arz ediyor. 

  • Gri su sistemi: Konutlarda tüketilen suyun yüzde 50’sini geri kazanmak mümkün. Türkiye’de çok yaygın olmayan bu uygulamaya “gri su sistemleri” diyoruz. Çamaşır makinası, bulaşık makinası, lavabo gibi noktalardan gelen suları depolayabiliyor, arıtma sistemiyle tekrar binaya iletebiliyoruz. Bu sayede gri su; rezervuarlarda ve bahçe sulamada kullanılarak, tekrar sisteme kazandırılıyor. Bu sistem sayesinde önemli oranlarda su tasarrufu sağlanıyor. Bu yüzden gri su sistemini oldukça önemsiyoruz. Geçmişte 1000 m³/h’ a yakın su harcayan endüstriyel tesisler, suyu değerlendiremiyorlardı. Şimdi ise birçoğu suyu arıtarak yeniden proses hattında değerlendiriyor. Geri kazanım sistemlerinin, suyun verimliliğini artırmak için çok önemli olduğunu düşünüyorlar. Biz de bu konuya odaklanmamız gerektiğine inanıyoruz. 
  • Otomatik sulama sistemleri: Türkiye olarak tarım ülkesiyiz ve bu sebeple suya daha çok ihtiyaç duyuyoruz. Kaynağımızın tükenmemesi için suyu daha etkin ve verimli kullanmamız gerekiyor. Eskiden tarımda salma sulama sistemleri kullanılıyordu. Bu sistem güneşten dolayı buharlaşmaya ve kayıp kaçak problemlerinin fazla yaşanmasına neden oluyordu. Bu nedenle verimli bir kullanım oluşturmuyordu. Son dönemde tarım arazilerinin sulanmasında çok daha modern sulama sistemleri kullanılmaya başlandı. Otomatik sulama sistemleri olarak adlandırdığımız bu sistemler kapsamında basınç ve debisi ayarlı damlama sulama veya fıskiyeli otomatik sistemler kullanılıyor. Biz yüksek verimli pompalarımızla suyu basınçlandırarak sisteme istenen güçte su sağlıyoruz. Tarım arazilerinin yanı sıra ülkemizde giderek artan seracılık konusunda ısıtma ve sulama amaçlı verimli sistemler sunuyoruz. 

Suyun kaynaktan, sisteme ulaştırılması sırasında da önemli sorunlar yaşanıyor. Suyu, tarım arazilerine, sanayiye ulaştırırken önemli oranda su kayıpları oluşuyor. Bunun nedeni ise basıncın doğru ayarlanmamasıdır. Şayet su kaynağından basılan suyun basıncı gerekenden fazla ise yüksek hızda su gönderimi gerçekleşiyor. Bu da en ufak bir kayıp kaçakta aşırı derece suyun kaybedilmesine neden oluyor. Bu konuda hem belediyeler hem endüstriyel tesisler hem de organize sanayi bölgeleri ciddi çalışmalar gerçekleştiriyorlar ve daha dikkatli hareket ediyorlar.