İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından açıklanan veriler doğrultusunda, kimya sektörü Mart 2022'de 3 milyar dolar ihracata imza atarak lider sektör oldu.

Sektörün geçen ayki dış satım rakamlarıyla ilgili açıklamalar yapan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Şubat 2022'de sektörün dış satımını en çok artıran sektör olduğunu, Mart 2022 döneminde de performans artışını sürdürerek en çok ihracat yapan birinci sektör konumuna ulaştığını ve yeniden en çok ihracatını artıran sektör olduğunu vurguladı. 

"GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 50 ARTIŞ GÖSTERDİ"

Pelister, sektörün Mart 2021'de yaklaşık 2 milyar dolar olan dış satımını Mart 2022'de 3 milyar dolara çıkardığını, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 50 artış elde ettiklerini bildirdi. 

Yılın geride kalan üç aylık diliminde ise 7,5 milyar dolara ulaşan sektör dış satımının  yüzde 40’ın üzerinde büyüme kaydettiğini açıklayan Pelister, mart ayında en fazla dış satım gerçekleştiren sektörün  plastikler ve mamulleri olduğunu söyledi.

ENELSAN: ENSTRÜMANLARINIZIN DOĞRU ÖLÇTÜĞÜNDEN EMİN MİSİNİZ? ENELSAN: ENSTRÜMANLARINIZIN DOĞRU ÖLÇTÜĞÜNDEN EMİN MİSİNİZ?

Dış satımda ülke bazında ilk üç sırada Hollanda, İtalya ve Romanya'nın bulunduğunu aktaran Pelister, zorlu şartlara karşın kimya sektörünün sektörel birinciliğe ulaşmasını sağlayan ihracatçıları tebrik etti. 

"YENİ PROJELERLE SEKTÖRÜMÜZÜ GÜÇLENDİRECEĞİZ"

Pelister, 2022 yılında 28 milyar dolarlık hedefi geçmek adına var güçleriyle üretmeye ve dış satıma devam ettiklerini ifade ederek "2030 hedefimiz doğrultusunda kalıcı olarak sektörel birinciliğe ulaşmak, toplam sektörel ihracatımızı 50 milyar dolar üzerine ve birim kilogram ihracat değerimizi 1,5 doların üzerine çıkarmak için yeni dönemde de yeni projelerimizle sektörümüzü güçlendirmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Başta Kimya Teknoloji Merkezi (KTM) olmak üzere ihracatçıların gereksinim duyduğu konularda ihtiyaçlarına cevap verecek projelerle sektörü sürdürülebilir bir vizyon çerçevesinde büyütmeye devam edeceklerini dile getiren Pelister, alt sektörlerin her birinin İhracatçı Birliği kimliği kazanması ve birleşik olarak İKMİB’in kendi Genel Sekreterliğine kavuşması olmak üzere iki konu hakkında girişimlere başladıklarını ve takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

EN FAZLA DIŞ SATIM HOLLANDA'YA YAPILDI

Mart ayında en çok dış satım gerçekleştirilen ülke Hollanda olurken, bu ülkeyi İtalya, Romanya, Lübnan, Belçika, İspanya, Almanya, ABD, Irak ve Yunanistan takip etti. Söz konusu ayda ilk 10 ülke içinde en çok artış yüzde 325,68 ile Hollanda'da yaşandı, bu ülkeye kimya ihracatı 301 milyon 260 bin dolar olarak gerçekleşti.

Mart ayında Hollanda’ya en çok ihraç edilen ilk beş ürün grubu “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “anorganik kimyasallar”, “uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun” ve “muhtelif kimyasal maddeler” olarak sıralandı.

Ayrıca yılın ilk üç ayında en çok kimya dış satımı gerçekleştirilen ülkeler de Hollanda, İtalya, Lübnan, Almanya, ABD, İspanya, Irak, Romanya, Belçika ve Yunanistan olarak ilk 10'u oluşturdu.

ÜRÜN GRUPLARINDA İLK SIRADA PLASTİKLER VE MAMULLERİ YER ALDI

Mart 2022'de kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 967 milyon 456 bin dolarla kimya dış satımında ilk sırada yer aldı.

İkinci sırada 914 milyon 280 bin dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar dış satımı da 248 milyon 989 bin dolarla üçüncü sırada konumlandı.