Kozmetik ve temizlik sektörü 2021 yılında 1,87 milyar dolar ihracat yaparken, İtalya'ya olan dış satımını yüzde 26,48 oranında artırdı. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) tarafından sektörün ihracat rakamlarını artırmak amacıyla Cosmoprof Worldwide Bologna 2022 Fuarı'nın Türkiye milli katılım organizasyonu gerçekleştirildi.

61 TÜRK FİRMASI ÜRÜNLERİNİ SERGİLEDİ

Sektörün önde gelen fuarlarından biri olan ve 28 Nisan-1 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenen fuara İtalya ev sahipliği yaptı. 

VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER VALTEK'TEN TOZ PATLAMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Fuarda 16’ıncı holde bulunan toplam 272 metrekarelik Türkiye standında milli katılımcı 19 ihracatçı şirket kozmetik ve temizlik ürünlerini ziyaretçilerin beğenisine sundu. Ayrıca Türkiye’den 42 bireysel şirketin de katılım sağladığı fuarda, toplam 61 Türk firması ürünlerini potansiyel alıcılara tanıtma fırsatı yakaladı.

"50 YILI AŞKIN SÜREDİR SEKTÖR PROFESYONELLERİNİ AĞIRLIYOR"

İKMİB'in organizasyonu ile 13'üncü defa Türkiye'nin milli katılım ile yer aldığı fuara İKMİB Başkan Yardımcısı Mehmet İmer Özer, İKMİB Yönetim Kurulu üyeleri Uğur Adıyaman ve Murat Öztürk ve Tim Delegesi Süleyman Özgür Öztürk katılarak şirketlerin standlarına ziyarette bulundu. 

Fuara ilişkin görüşlerini paylaşan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kozmetik, kişisel bakım ve temizlik sektörüne yönelik dünyanın en önemli fuarları arasında bulunan Cosmoprof Worldwide Bologna'nın her sene İtalya'da yapıldığını, 50 yılı aşkın süredir tüm dünyadan sektör temsilcilerini bir araya getiren fuarın bu sene Türkiye milli katılım organizasyonunun 13’üncü defa İKMİB tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

"2020'YE GÖRE YÜZDE 3 BÜYÜME KAYDETTİ"

Covid-19 sebebiyle iki yıldır düzenlenemeyen fuarın bu sene tekrar başlamasını görmenin memnun edici olduğunu kaydeden Pelister, Birlik olarak sektörün dış satımına ve gelişimine katkıda bulunmak için fuar milli katılım organizasyonları, sektörel ticaret ve alım heyetleri, UR-GE projeleri, yarışmalar gibi faaliyetler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Pelister, kimyanın alt sektörleri içerisinde katma değerli üretim açısından önemli olan kozmetik sektörünün ihracat performansı hakkında şu bilgileri paylaştı:

"2020'ye kıyasla yüzde 3 büyüyen sektörümüzün 2021 yılı ihracatı 1,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2021 yılında en çok 'sabunlar ve yüzey aktif organik maddeler', 'tıraş müstahzarları ve vücut deodorantları' ile 'saç müstahzarları' ürünlerini ihraç ettik. Ülke olarak baktığımızda ilk sırada Irak yer alırken onu ABD, Rusya, İran ve Hollanda ilk beş olarak izliyor. Geçen sene İtalya’ya yapılan kozmetik ve temizlik sektörü ihracatı ise yüzde 26,48 artışla 20,9 milyon dolar olarak gerçekleşti."

"KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİ'Nİ YIL SONUNA KADAR TAMAMLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

Kimya Teknoloji Merkezi kurma faaliyetleriyle ilgili de konuşan Adil Pelister, "Sektör ihracatçılarımızın özellikle Batı ülkelerine yaptıkları ihracatlarda ihtiyaç duydukları uluslararası sertifikalar ve test raporlarını daha hızlı ve daha uygun fiyatlara yapabilecekleri, Türkiye’de ilk olacak Kimya Teknoloji Merkezi’mizi kurma çalışmalarımız sürüyor." dedi.

Merkezde öncelikli olarak kozmetik sektörüne hizmet verileceğini, alt sektörlerin ihtiyacı olan konular üzerinde çalıştıklarını aktaran Pelister, yıl sonuna kadar çalışmaları neticelendirerek faaliyete hazır hale getirmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.