Kimteks Poliüretan Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin (KİMPUR) hisseleri için talep toplama işlemi bugün tamamlanacak. Şirketin hisselerinin yüzde 27,15'i halka arz edilecek. Fazla talep gelmesi halinde halka arz edilecek toplam payların yüzde 15'i kadar daha ilave satış gerçekleştirilebilecek.

"DÜZCE VE LETONYA YATIRIMLARIMIZ İLE DAHA İYİ YERE GELECEĞİZ"

Pay fiyatı 29 TL olarak belirlenen firma rekabet avantajı kazandıran stratejileri, Ar-Ge ve inovasyonları ve teknolojileri ile son üç yıldır üretim kapasitesini büyük oranda artırdı. 

Konu hakkında görüşlerini paylaşan KİMPUR Yönetim Kurulu Başkanı Leon Mizrahi, firmanın üretim kapasitesiyle bölgesindeki ve sektöründeki en büyük üreticilerden olduğunu, gerek Düzce gerekse Letonya yatırımlarının devreye girmesiyle beraber çok daha iyi noktalara geleceklerinin altını çizdi.

Sanayici bir babanın oğlu olarak 1983 yılında iş hayata atıldığını bildiren Mizrahi, "Piyasadaki boşlukları, kendi kullandığınız ham maddelerin de piyasada bulunma zorluklarını göz önüne alarak bu ham maddeleri sağlamanın doğru olduğunu düşündük ve şirketi 1983 yılında kurduk. Bu şirketi, sadece suni deri, kauçuk, plastik yapıştırıcı ham maddeleri gibi piyasanın ihtiyaç duyduğu ürünleri getirip, depolayıp, satmak üzerine kurduk. Hızlı bir şekilde büyüdük. Bazı ürünlerde, üretimin de ihtiyaç olduğunu gördük ve şu anda ürettiğimiz poliüretan dahil olmak üzere üretime başladık. 2015 yılına kadar bu böyle sürdü. 2015 yılında o zamanki ortağımla farklı düşünceler ve farklı yolları seçtik kendimize ve şirketi asimetrik bölünme dediğimiz şekilde ham madde ticareti ve yurt dışından getirip depolayıp satma işini bırakıp, Kimteks Poliüretan olarak ayrıldık." dedi.

ADÖKSAN YENİ FABRİKA AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ ADÖKSAN YENİ FABRİKA AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

"HER SENE KARIMIZIN YARISINI ORTAKLARIMIZA DAĞITIYORUZ"

Şirketin oldukça hızlı bir biçimde büyüdüğüne dikkat çeken Mizrahi, "Piyasadaki negatif algılamasın ama biz 'çok agresif bir büyüme planınız var' denilen şekilde büyüyoruz ve böyle büyümeyi sürdüreceğiz. Bu büyümemizin de pozitif ekonomik sonuçları olacak." dedi.

Firmanın kar edip bunu ortaklarına dağıttığını ve bunun devam edeceğini aktaran Mizrahi, taahhütlerinin arasında bunun olduğunu ve dağıtılabilir karın yüzde 50'sini her yıl ortaklarına dağıtmayı taahhüt ettiklerini belirtti.

Ürettikleri poliüretan maddesinin günlük hayatın hemen hemen her alanında kullanılan bir madde olduğunu ifade eden Leon Mizrahi, "Poliüretan dediğimiz maddenin hangi alanlarda kullanılmadığını söylemek daha kolay olur herhalde. Çünkü poliüretan hayatın her alanında var. Giydiğiniz ayakkabının tabanından tutun da yaşadığınız evin duvarının izolasyonuna, buzdolabının içindeki soğuğu, sıcağı engellemek açısından kapıda ve gövdesinde olan yer kaplamalarında, çatı panellerinde, otomotivin neredeyse her yerinde koltuktan, vites topuzuna kadar çok geniş bir kullanım alanı var." şeklinde konuştu.

"SATIŞLARDA YÜZDE 208, İHRACATTA YÜZDE 407 BÜYÜME KAYDETTİK" 

KİMPUR CEO'su Cavidan Karaca ise, halka arz ile birlikte önemli yatırımlara devam edeceklerini dile getirdi. Karaca, "Mevcut 110 milyon TL'lik bir sermayemiz var. Ortak satışı ve sermaye artışı anlamında yüzde 30'unun toplam halka arz gerçekleşmesi durumunda yüzde 27'nin üzerinde bir oran olacak. Eğer ek satış da gerçekleşirse yüzde 31,22'lik bir halka arz açıklık oranına ulaşacağız. Aracı kurumumuz tarafından pay fiyatı 29 TL olarak belirlendi. 20, 21,22 Nisan tarihlerinde de talep toplama gerçekleşiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Şirket olarak 2015 yılından beri büyük bir dönüşüm sürecine girdiklerini, bu kapsamda o yıldan bu yana olan dönemi dönüşüm ve değişim yönetimi dönemi olarak gördüklerini söyleyen Karaca, 2015-2021 arasında satışlarda yüzde 208 büyüme, ihracatta da yüzde 470 büyüme gerçekleştirdiklerini vurguladı.

"DÜZCE YATIRIMIMIZIN DEĞERİ 15 MİLYON DOLAR"

Gebze Plastikçiler OSB'nde bulunan üretim tesislerindeki kapasitelerini 65 bin tonlardan 129 bin tonlara taşıdıkları bilgisini veren Karaca, Düzce yatırımları ile ilgili şöyle konuştu:

"Buradaki kapasite oranlarını büyütmemizin yanı sıra, ileriye yönelik yeni büyüme hedeflerimiz nedeniyle ikinci yatırımı yapma kararı aldık. Düzce Organize'de olan bu yatırım 129 bin ton kapasiteye ek olarak 50 bin tonluk poliüretan 10 bin ton eva granül ve 5 bin tonluk bir pet geri dönüşüm tesisi ve poliüretan üretiminde kullanılan poliol üretimini kapsıyor. Bu da halka arzı yolculuğumuzdaki unsurlardan biri oldu. Bizim Düzce'deki yatırımımız toplam 15 milyon dolar. Fabrika, makina parkı ve bir de güneş enerji paneli yapıyoruz."

"YURT DIŞINDA DA ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPTIK" 

Yurt içinin yanı sıra yurt dışında da önemli yatırımlar gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda faaliyetlerini artırdıklarını bildiren CEO Cavidan Karaca, "Yurt dışında da yatırımlarımız oldu. 2018 yılında Rusya'da KİMPUR RUS ismiyle ticari faaliyet gösteren bir şirket kurduk. Yine global KİMPUR International Global isminde 2021 yılı içerisinde hem ham madde tedariki hem ürün ihracatı anlamında ticari faaliyetlerde bulunmak üzere dünya genelinde bir oluşuma geçtik. Onun dışında da 25 bin ton kapasiteli Letonya'da bir mevcut halihazırda üretim yapan bir firma ile onların yüzde 25 ortaklığı bizim yüzde 75 bağlı ortaklığımız şeklinde, Avrupa pazarına daha çok hitap edecek." dedi.

Firmalarının 45'in üzerinde ülkeye dış satım yaptığını dile getiren Karaca, Avrupa'dan Kuzey Afrika'ya ve Orta Doğu'ya kadar birçok pazarda etkin olduklarını da sözlerine ekledi. (AA)