İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ihracatçılara ve turizm sektöründe döviz kazandırıcı hizmet veren firmalara yönelik yüzde 9 faizli uzun vadeli Türk Lirası kredi finansmanı ile ilgili yazılı bir değerlendirme yaptı.

"SERMAYE VE FİNANSMAN İHTİYACI ARTAN FİRMALARA CAN SUYU OLACAK"

 Açıklanan haberin ihracatçılar açısından son derece sevindirici olduğunun altını çizen Pelister, bilhassa kimya sektöründeki ihracatçıların düşük faizli uzun vadeli finansmana erişim noktasında beklentilerinin olduğunu ifade etti.

Sektörde ithalata bağımlılığı minimuma indirmek adına yeni yatırımlara gereksinim olduğunu bildiren Pelister, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı müjde sayesinde gerek yapılacak yeni yatırımların önünün açılacağını gerekse birçok nedenden dolayı son zamanlarda sermaye ve finansman ihtiyacı artan şirketlere adeta bir can suyu olacağına dikkati çekti.

"YATIRIM VE İHRACATI DESTEKLEYEN PAKETLER ÖNEM TAŞIYOR"

Adil Pelister, Birlik olarak 2019'da kimya sektörünün ham madde ve yarı mamul ihtiyacını ithal bağımlılığından kurtulmasını sağlamak ve sektörde yerli ve milli üretimi artırmak amacıyla 103 kimya ürün grubunu inceleyerek "Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler" raporunu kamu yönetimine ve sektöre sunduklarını anımsattı. 

PROSES KONTROLDE SON TEKNOLOJİLER HANGİLERİ? PROSES KONTROLDE SON TEKNOLOJİLER HANGİLERİ?

Bu doğrultuda ürün gruplarından 98'inin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın "Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Sağlık ve Kimya Ürünleri Destek Programı"na alınmasını sağladıklarını kaydeden Pelister, Bu kapsamda 421 ürün grubu için çağrıya çıkıldı. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programı ile beraber bu tür yatırım ve ihracatı destekleyici paketlerin olması da sektörümüz adına memnuniyet verici. Bilhassa yüzde 25’lere kadar yükselen faiz ortamında yüzde 9 oranlı bu faiz kredisi desteğini çok önemli görüyoruz." ifadelerini kullandı.

"FİRMALARIMIZIN İŞLETME SERMAYESİNE İHTİYACI VAR"

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, yazılı değerlendirmesinde ayrıca, işletme sermayesi için de kredi desteği beklediklerine değinerek şunları ifade etti:

"Proje finansmanı prensipleriyle harcama mukabili ve belge karşılığı kullandırılacak bu krediler için 100 milyar TL'si ihracat, 50 milyar TL'si turizm için olmak üzere toplamda 150 milyar TL'lik bir kaynak ayrıldığını ifade etti. Bu kredi paketinin KOBİ'ler için 250 milyon TL, KOBİ dışı firmalar için 1,5 milyar TL limiti olan yüzde 9'a varan yıllık faiz oranı ve 2 yılı ödemesiz 3 ila 10 yıl arası vade ile kullandırılacağı açıklandı. Bu kredi paketinden yararlanabilmek için belge karşılığı isteniyor ama bunun için özellikle üretim yapan firmalarımızın işletme sermayesine ihtiyacı var. Bu paketin yanında İşletme sermayesi için de faiz oranı yüzde 10 civarında bir kredi desteği bekliyoruz. Kimya sektörümüz başta olmak üzere tüm ihracatçılarımız adına çok memnuniyet verici olan bu önemli destek için Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bir an önce hayata geçirilmesini ve şirketlerimizin bu destekten faydalanmasını bekliyoruz.”