Endüstri Gündemi Programı’nda Derya Kumtepe’nin konuğu olan Honeywell Türkiye ve Azerbaycan Bölge Satış Müdürü Gürcan Karakulak, enerji sektörünü değerlendirerek sektöre sundukları çözümleri anlattı.  Karakulak, “Enerji verimliliği hem endüstriyel tesislerde hem de hayatın her alanında karşımıza çıkan önemli bir konu. Örneğin ticari binalar ısıtma, soğutma konularında daha az enerji tüketmek isterken endüstriyel tesisler enerji kayıplarını minimuma indirmeyi hedefliyor. Honeywell olarak her ihtiyaca uygun çözümler geliştirmek için çalışıyoruz.” dedi. 

Tüm endüstriyel tesisler enerji verimliliği konusunu gündeminin ilk sırasında tutuyor. Siz bu konuyla ilgili neler söylemek istersiniz? 

Enerji verimliliği hem endüstriyel tesislerde hem de hayatın her alanında karşımıza çıkan önemli bir konu. Örneğin ticari binalar ısıtma, soğutma konularında daha az enerji tüketmek isterken endüstriyel tesisler enerji kayıplarını minimuma indirmeyi hedefliyor. Honeywell olarak her ihtiyaca uygun çözümler geliştirmek için çalışıyoruz. 

•    Bina çözümleri: Honeywell olarak bina çözümleri ile ısıtma, soğutma ve enerji giderleri konusuna odaklanıyoruz. İhtiyaçlarına cevap vermek amacıyla çözümler geliştiriyoruz.  

•    Endüstri çözümleri: Endüstriyel tesisler bizim yazılım çözümlerimizle kaynakların en iyi şekilde kullanılmasına yönelik üretimdeki darboğazların ortadan kaldırılması, enerji kayıpların minimuma indirilmesi ve analitik teknolojiler sağlanması konusunda çalışıyoruz. 

Çıkan her yeni nesil kontrol sistemi için daha çok veri toplayabilecek kapasitede versiyonlar geliştiriyoruz. Biz yeni versiyonları uyguladıkça firmalar kendilerini yeni döneme adapte ediyorlar. Daha çok veri demek daha çok bilgi demektir. Bilgiyi kullandığımız zaman daha önce göremediğimiz noktalara odaklanmamız ve buraları iyileştirmemiz mümkün. Müşterilerimizle bir arada çalışarak bu konularla ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 

Yenilenebilir enerji sektörü başta güneş olmak üzere yatırımlar hem ülkemizde hem dünyamızda artıyor. Güneş enerjisi yatırımlarıyla birlikte depolama teknolojilerine olan yatırımlar ve çalışmalar da hız kazanıyor. Bu anlamda depolama teknolojileriyle ilgili neler söylemek istersiniz? 

Yenilenebilir enerji hem ülkemiz hem de dünyamız için önemli bir konu. Özellikle iklim değişikliği, geleneksel enerji yöntemlerinin dünyamızı zorlaması herkesi bu yöne doğru yöneltti. Son dönemdeki gelişmelerle birlikte artık yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretmek artık pahalı teknolojiler değil. Dolayısıyla herkes tarafından kullanılabilen bir hale geldi. 
Bu durumda bizim geleneksel enerji üretme ve dağıtma yapımızı tekrardan kurgulamamız gerekiyor. Çünkü enerjinin büyük büyük santrallerde üretilip dağıtılması modeli bizim neredeyse yüzyıldır kullandığımız model iken şimdi bu sistemde farklılıklar oluşmaya başladı. Enerjisini kendisi üreten ve tüketen fabrikalar öne çıktı. Enerjinin üretilip tüketildiği yerler aynı olmaya başladı. Çok fazla noktadan şebekeye giriş çıkışlar yaşandı. Bu da tabii ki geleneksel enerji iletim şebekelerini zorlar hale geldi. Enerji frekansının sağlıklı bir şekilde tutturabilmesi gibi sorunlar ortaya çıktı. Çünkü ne zaman enerji üretileceği ne zaman enerji çekişi yaşanacağı belirsiz hale gelmeye başladı. Bu da beraberinde farklı sorunların yaşanmasına neden oldu. Bu noktada enerji depolama tesisleri güzel bir enstrüman olarak öne çıktı. Özellikle ekonomik anlamda elektriğin pahalı olduğu saatlerde bataryadan kullanmak, ucuz olduğu saatlerde de bu bataryayı doldurmak tesislerin ekonomisine dokunan önemli bir nokta oldu. Enerji depolama sistemleri ayrıca olası arızalarda yedek ünite mekanizması gibi çalışacak, fazla yüklerin alınmasında oluşan dengesizleri ortadan kaldırarak şebekeyi rahatlatacak. 
Biz Honeywell olarak enerji depolama sistemleri özelinde yatırım yapıyoruz. Şu anda bataryalı enerji depolama sistemlerini anahtar teslim kurabilecek duruma geldik. İçerisinde bizim optimizasyon yazılımlarımız, kontrol yazılımlarımız olan bir konteyner şeklinde üretiyoruz ve ilgili tesislere yerleştirip devreye alıyoruz. Enerjinin dağınıklığının kumanda ve kontrol edilebilmesi için çeşitli yazılım çözümleri sunuyoruz. Ayrıca enerji kontrol merkezi çözümümüzle yapının tek bir merkezden kumanda edilmesini ve bu büyük filonun yönetilmesini en optimum şekilde sağlayacak yazılım altyapısını sunuyoruz. Honeywell’in bir birimi de farklı bir batarya teknolojisi üzerinde çalışıyor. Geleneksel lityum iyonların dışında verimli ve maliyeti uygun yeni bir batarya yapılma konusunda Ar-Ge çalışmalarımıza devam ediyoruz.