Sektörde tecrübesi ve bilgi birikimiyle öne çıkan Burkut Su Tekniği A.Ş. sanayiye en doğru ve kaliteli çözümleri sunarak verimliliği arttırıyor. Markanın sunduğu çözümleri Yük. Müh. Enis Burkut ile konuştuk. 

Sektörün köklü bir markası olan Burkut Su Tekniği A.Ş.’nin çalışmaları, başarısı hakkında bilgi verir misiniz?

BURKUT’un ana konusu sanayinin proses suyunu hazırlayan su arıtım ve şartlandırma sistemlerini kurmak ve bu sistemlere servis vermektir. BURKUT’un bu konudaki başarısının iki sebebi var: Birincisi 1984 yılından bu yana oluşan bilgi ve tecrübe birikimi, diğeri de benim şahsen su tekniği konusundaki merakım.  Bu başarıyı ikinci nesile de taşıyoruz; çünkü, şirketin ortağı olan ve mühendis olan oğlum Kaya Burkut uzun zamandır benimle çalışıyor ve benim tecrübelerimi de devralıyor. 

Hijyenin önemli olduğu gıda sektörüne verdiğiniz hizmetler neler? 

Aslında hijyen yalnızca gıda sektöründe önemli değil, suyu kullanan her sektörde önemlidir. çünkü suda her canlı ürer ve bu canlılar, yani mikroskobik canlılar kaliteli su üreten cihazları tıkar, bozar, suyun değdiği ürünlere zarar verebilir.  İşte bu sebeple biz suyun hijyenine her zaman dikkat ederiz ve bu konuda müşterilerimizi eğitiriz. Gıda ve içecek sektöründe su kalitesi ve hijyen çok önemli olduğu için biz bu sektöre çok hizmet veriyoruz: Proses sularının kalitesini gıdaya ve içeceğe uygun hale getirecek su hazırlama sistemleri kuruyoruz, bu sistemlerdeki cihazların periyodik servislerini veriyoruz, cihazların sarf malzemelerini ve yedeklerini temin ediyoruz. 

Tekstil sektörüne sağladınız fayda hakkında bilgi verir misiniz? Bu sektörde hizmet verdiğiniz bir fabrikadaki çalışmanızı örneklendirir misiniz? 

Tekstil sektöründe kumaş boyayan “boyahaneler”e gıda sektörüne verdiğimiz hizmetlerin aynını veriyoruz.  Boya “kimya” olduğu gibi, kumaş boyaması sırasında kullanılan su içindeki tabii mineralleri de “kimya” olarak kabul etmek doğru oluyor, çünkü sudaki tabii minerallerin bazıları boya ile birleştiğinde boyanın tonunu etkiliyor. Dolayısı ile, boyahane suyu kalitesi çok önemlidir ve gerektiği şekilde şartlandırmak şarttır. Bir boyahane, bulunduğu organize sanayiinin klorlanmış suyunu kullanmak üzere bizden bir su arıtım sistemi istedi.  Önce suyun detaylı analizini yaptık ve kumaş boya uzmanı ile su analizini beraberce inceleyip bu ham sudan ne kalitede bir proses suyu elde etmemiz gerektiği konusuna karar verdik. Bu karara göre, özel filtreler ile ham suyun bir mikrona kadar filtrelenmesini sağladık, daha sonra ham suyu, ters ozmoz tekniği ile boyahaneye uygun hale getirdik. Su arıtım cihazları arasındaki borulamayı da HDPE borular ile tamamladık.  Proses suyu hazırlama sistemi başarılı bir şekilde çalışıyor.  

Hizmet verdiğiniz bir diğer önemli sektör ise kağıt. Bu sektöre yönelik çözümleriniz, sağladığınız fayda nedir? 

Kağıt sektöründe proses suyu birkaç farklı maksatlı kullanıldığı için, her bölüm için ayrı kalitede proses suyu isteniyor. Kağıt hamurunun oluştuğu yerde suyun çok yüksek kalitede olması gerekmiyor, fakat buhar kazanı ve soğutma kulesi besi suyu olarak iletkenliği düşük ve içinde sertlik bulunmayan su isteniyor.  Aslında, biz her kalitede ve her saflıkta su hazırlamayı çok iyi biliyoruz ve bu sistemleri kuruyoruz.  Önemli olan müşterinin tam olarak ne istediğini ve satın alacağı sistemin ne kalitede olduğunu anlayabilmemizdir.    

Enis Bey, çok önemli bir konuya değindiniz: “Müşterinin satın alacağı sistemin ne kalitede olduğuna karar vermesi”. Bu konuda görüşünüz nedir?

Evet, bu çok önemli bir konu, çünkü ülkemiz henüz yeterince sanayi tecrübesi elde edemedi, dolayısı ile, sanayi işletmesi için satın alınacak proses suyu hazırlama tesisinin önemini anlayan işletme az.  Bu konuda en ucuz olan tesisi satın almayı tercih eden işletme çoğunlukta.  Oysa, herkes şu atalar sözünü çok iyi biliyor: “Ucuz etin yahnisi olmaz.”   Ucuz su hazırlama sistemi sık arıza yaptığı için işletme programsız duruşlar yapıyor, bunun sonucunda ucuz satın alındığı sanılan sistem aslında işletmeye çok pahalıya mal oluyor.  Bazı ucuz su arıtım sistemleri ise kısa zaman sonra yeterli kalitede su üretemediği için, o işletmenin imalatının kalitesi bozuluyor.  İngilizler şu ata sözünü kullanıyor: “Ucuz mal alacak kadar zengin değilim.”  

Tesislerde üretimde sürdürülebilirlik önemli. Müşterilerinize servis hizmetinde nasıl bir avantaj sunuyorsunuz?

Dediğiniz gibi tesislerde “sürdürülebirlik” çok önemli, bu sebeple, kurmuş olduğumuz proses suyu hazırlama tesislerini yakın takip ediyoruz ve periyodik servisler vererek bu tesislerin doğru çalışmasını sağlıyoruz.  Kendi ithal ettiğimiz bazı su kimyasalları, filtre kartuşları ve ters ozmoz membranlarını her zaman stoklarımızda tutuyoruz, böylece sanayi işletmelerinin ihtiyaçlarını derhal karşılayabiliyoruz.  

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?

Her konuda olduğu gibi teknoloji yerinde durmuyor, su iyileştirme konusunda da yeni çözümler icat ediliyor, bazı ürünlerin daha iyileri üretilmeye başlanıyor.  Bu yenilikleri takip etmek için hem yurt dışı fuarlarını ziyaret ediyoruz, hem de internet araştırmalarımız ile yenilikleri keşfediyoruz. Bu yenilikleri ülkemiz sanayiine kazandırmaya çalışıyoruz.  Biz bugüne kadar ülkemize, su tekniği konusunda birçok yenilikler getirdik: Örneğin proses suyunda ters ozmoz membran tekniğinin kullanımı, yaş meyve ve sebzede ozon ile dezenfeksiyon, saf su üretiminde EDI yani Elektro-De-İyonizasyon cihazı kullanımı, soğutma sularının “Böbrek Filtre” ile filtrasyonu gibi…  Önümüzdeki süreçte de bu araştırmalarımız devam edecek ve yenilikleri ülkemize kazandırmaya devam edeceğiz.