25'i aşkın ürünün yaşatılması için faaliyet gösterecek

Tekfen Tarım Adana-Agripark Tesislerinde tarım ile teknoloji ile buluşuyor. Tükenmek üzere olan pek çok tarımsal ürünün yaşatılması bu merkezden sağlanacak.

25'i aşkın ürünün yaşatılması için faaliyet gösterecek
Pakkens

Tekfen Tarım Adana-Agripark Tesislerinde tarım ile teknoloji ile buluşuyor. Tükenmek üzere olan pek çok tarımsal ürünün yaşatılması bu merkezden sağlanacak. Tarımın teknoloji ile buluştuğu ve tükenmek üzere olan pek çok tarımsal ürünün yaşatılması için çalışmalarını yürüten Tekfen Tarım Adana-Agripark Tesisleri, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak yetkilendirildi.

Merkezde; yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan endemik tür Anamur muzu yanı sıra patates, erik, kiraz, buğday gibi ürünlerde hastalıklardan ari fide, fidan, tohum ıslahı ve üretiminin yanı sıra ihracatı da yapılıyor.

Dünyada ve Türkiye’de nüfusun artışıyla birlikte beslenme ihtiyacı da geleceğin en önemli sorunları arasında gösterilirken;  özellikle mevcut türlerin korunması ve verimliliğinin artırılması büyük önem taşıyor.  Bu amaçlarla, Adana’da faaliyetlerini sürdüren Türkiye’nin ilk ve sayılı teknolojik tarım merkezlerinden biri olan Tekfen Tarım Adana Agripark Tesisleri, Anadolu’nun zengin biyoçeşitliliğini kaynak olarak kullanarak çiftçilere hastalıklardan ari, kaliteli tohumluk ve fidan üretiyor. Türk tarımının geleceğine yönelik faaliyetlerin yapıldığı merkez, çağdaş tarım yöntemlerle yaptığı çalışmaların karşılığını alarak Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından Ar-Ge merkezi olarak yetkilendirildi. Tekfen Tarım ilk etapta belirlenen ürünlere yönelik projeler için cihaz ve teknoloji yatırımı da dahil olmak üzere 15 milyon liralık yatırım yaptı.

25’i aşkın üründe çalışma…

Doku kültürü yöntemiyle tohum ve fidan üretiminin yapıldığı Agripark’ta, 25’i aşkın hastalıkla mücadele eden patates tohumluğu üzerine yapılan çalışmaların yanı sıra erik, kiraz ve muz fidanı ıslah çalışmaları, üretimi ve ihracatı gerçekleştiriliyor. Özellikle de endemik ürünler konusunda da özel çalışmalar yürütülen merkezde, Türkiye’ye has bir lezzeti olan Anamur muzunun tekrar sağlıklı koşullarda çoğaltılması için de projeler gerçekleştiriliyor. Tekfen Tarım, Ar-Ge Merkezi’nde; Türk halkı için temel gıda maddesi olan ve un, makarna, bisküvi, bulgur, irmik gibi ihraç kalemi sanayi ürünlerinin hammaddesi buğday için de özel çalışmalar gerçekleştiriliyor. Anadolu’nun buğday anlamında başlı başına bir gen kaynağı olduğu gerçeğinden yola çıkılan çalışmalarda, Tekfen Tarım; Türkiye’ye has gen kaynaklarını kullanarak verimli ve kalite değerleri yüksek ekmeklik, makarnalık, bisküvilik buğday ıslahına da başladı.

Güncelleme Tarihi: 12 Aralık 2018, 11:28
Proses Zirvesi
YORUM EKLE

Vanamarket

Pakkens

Dergiler
Partnerler