Global trendleri yakından izleyen küçük ev aletleri üreticileri, operasyonel iyileştirme odağında endüstri 4.0 uygulamaları ve otomasyon projelerine odaklandı. Son teknoloji plastik enjeksiyon makinalarının yanısıra, merkezi hammadde besleme sistemi, konveyör bantlar ile ürün taşıma sistemleri, robotlu boya hatları ve tam otomasyonlu montaj hatları gibi alanlara yatırımlar yapan üreticiler, sağladıkları katma değer ile sektörde verimlilik ve üretkenlik oranlarını yükseltiyor. 

Bu ay küçük ev aletleri kapak konusunda fabrika ziyaretinde bulunduğumuz Technocast Otomotiv de bu alandaki vizyoner üreticilerden. Stratejik önceliklerini; sağlıklı büyüme, operasyonel verimlilik, Ar-Ge & inovasyon çerçevesinde belirlediklerini söyleyen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı F. Murat Öney, “Müşterimizi anlamak, projeleri iyi ve yetkin bir ekiple yönetebilmek, Ar-Ge ve inovasyon yatırımlarına öncelik vermek ve operasyonu iyi yönetmek, küçük ev aletleri alanında kısa zamanda hızlı yol almamızı sağladı” diyor. Operasyonel iyileştirme için birçok farklı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Öney, “Bu çalışmalar endüstri 4.0 uygulamaları, otomasyon ve süreç, operasyonel verimlilik artışı sağlayacak aksiyonları kapsamakta” dedi. Röportajın detaylarını kapak bölümümüzden inceleyebilirsiniz.   

***
Gelelim makina sektörünün gündemine… 

Makina İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, yatırım dönemlerinin, makina ithalatını körükleyen ve her zamankinden daha dikkatli olunması gereken zamanlar olduğunu vurgulayarak, “Ocak ayında ihracatın yüzde 8,8, ithalatın ise yüzde 16,1 arttığını ortaya koyan TÜİK verilerini kaygıyla izliyoruz. Geçen yıl makina dış ticaret açığını 5 milyar dolara kadar indirmeyi başarmıştık, bu avantajı olabildiğince koruyacak yeni tedbirler geliştirmeliyiz. Yerli makina kullanımını teşvik eden, mecbur kılan mevzuatın uygulanmasında katı tutum almalıyız” dedi.

Sektöre yön veren bir diğer kurum olan TİAD’ın gündeminde ise geleceğin yeteneklerini sanayiye kazandırmaya yönelik bir çalışma var. TİAD, inovatif fikirlerin ortaya çıkmasını teşvik etmek amacıyla geleneksel hale getirdiği Altın Pergel yarışmasının startını verdi.  İmalat sanayisinde ana üretim malı olarak kullanılan takım tezgahlarında yerli ve millilik oranının yüzde 15 olduğunu kaydeden TİAD Başkanı Fatih Varlık, “Bu yarışmayı hayata geçirerek Türkiye’nin ithalata bağımlı olduğu yüksek teknolojili üretim araçlarının ve ihtiyaç duyulan tamamlayıcı ekipmanlarının ülkemizde üretilmesi için tasarım altyapısı sağlıyoruz” dedi. 
İçinde bulunduğumuz bu zor günleri ülke olarak en sorunsuz şekilde ve en kısa zamanda atlatmak ümidiyle…