Plastik sektörünü üst düzeyde temsil eden PAGEV’den edinilen bilgilere göre plastik işleme makinaları üretimi yılın ilk dokuz ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 oranında geriledi. Bu dönemdeki plastik işleme makinaları üretiminden, presler ve diğer makinalar yüzde 47, aksam ve parçalar yüzde 22, ekstrüzyon makinaları yüzde 14, enjeksiyon makinaları yüzde 7, termoform makinaları yüzde 9, şişirme makinaları ise yüzde 1’lik pay aldı. Ocak - Eylül 2019 döneminde plastik işleme makinaları ihracatı bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 1 azalışla 146 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Plastik işleme makinaları ve bu makinaların aksam ve parçalarının ortalama birim ihraç fiyatı 2019 yılının dokuz aylık döneminde kilogram başına 11,9 dolar olurken bir önceki yıla kıyasla yüzde 6 arttı. Söz konusu dönemde plastik işleme makinası ihraç ettiğimiz ilk 10 ülke, Rusya, Hindistan, Cezayir, İspanya, Almanya, Bulgaristan, İran, Irak, Özbekistan ve Mısır olarak sıralandı.

Plastik işleme makinaları sektörünün temel sorunlarının başında ‘yer’ problemi geliyor. Sektör, acil olarak organize ve ranttan uzak sanayi arsasına ihtiyaç duyuyor. Türkiye plastik işleme makinaları dış ticaretinde net ithalatçı olup ihraç edilen makinaların birim fiyatları yüksek katma değer sağlamaktan uzak. Bunu sağlamanın yegane yolu da güçlü otomasyon partnerleri ile çalışarak, makinaların yine yetenekli yazılımlarla desteklenmesinden geçiyor. 
2019 yılının plastik ve kauçuk sektörünü ele aldığımız bu son sayısında otomasyon partneri Baumüller’in servo pompa çözümü ile ürettiği plastik enjeksiyon makinalarında enerji verimliliği ve parça kararlılığını sağlayan Hürmak’ı kapağa taşıdık. 

Yine kapak çalışmamızda bu alanda çözümleriyle önemli hizmetler sunan otomasyon oyuncularıyla yapılmış röportajlara, yenilikçi ürünlere ve uygulamalara yer verdik. Keyifle okuyacağınıza inanıyoruz. 

2020’nin sağlık, huzur ve başarı getirmesi dileğiyle, mutlu yıllar…