Gerek ülkemizde gerekse dünyadaki lokomotif sektörlerden olan otomotiv sanayi, sanayinin dijital dönüşümü ve kullanıcıların talepleri doğrultusundaki trendlerle yeni dönemin eşiğinde duruyor. Donanımdan ziyade yazılımın öne çıktığı sektörde; çevre dostu teknolojilerle üretim, elektrikli araçlar, şarj istasyonları, hafiflik, güvenli ve otonom sürüş gibi trendler öne çıktı. Türkiye’nin yerli otomobili TOGG’un hareketlendirdiği yatırım zemini her ne kadar pandeminin ilk döneminde sekteye uğramış olsa da, yeni normal ile birlikte hareketli bir dönem geçireceği aşikar. Geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün pandeminin çevreci araçlara talebi artırdığını, elektrikli araç dönüşümünün beklenilenden de hızlı olacağını belirtti. Türkiye’de 2 milyon adet üretim kapasitesine sahip bir otomotiv sanayisinin bulunduğunu dile getiren Yenigün, gelecek 10 yılda da elektrikli araçların gündemlerinde olacağını, Türkiye’de batarya üreticisi olmadan bu sistemin ayakta kalmasının mümkün olmadığını ve bu yüzden de gelecek dönemde çeşitli firmaların yatırım yapma haberlerinin görüleceğini söyledi.

Bağlantılı, otonom araçlar ile otomobiller ulaşım sağlamaktan ziyade artık yürüyen bir bilgisayar, bir yazılım haline dönüşüyor; yeni model otomobillerin konforunda ve sürüş deneyiminde gözle görülür bir artış gözleniyor. Mevcut durumda yan sanayisiyle birlikte dönüşümün eşiğindeki sektörde, üretimde robotların daha fazla ve etkin bir şekilde yer alacaklarını söyleyebiliriz.

***

Nisan sayımızda kapak konumuz kapsamında “Otomotiv Sanayi”ni mercek altına alıyoruz. Bu ay kapak konumuz çerçevesindeki fabrika ziyareti konuğumuz sektörde OEM ve tedarikçiler ile çalışan TAŞ Grup Otomotiv oldu. TAŞ Grup Türkiye Müdür Yardımcısı Hilmi Feza, dünyanın önde gelen otomotiv devlerinin elektrikli araçlarının batarya kasalarının ve bağlantı ekipmanlarının kaplama ihtiyacını karşılamak için kurdukları hatlarında neden robotlu üretime geçme ihtiyacı duyduklarını anlattı.

Robotlu Üretim Vizyonu bölümümüzde ise, Kale Kilit ile sektöre güçlü bir adım atan, Avrupa’nın en büyük entegre kilit üretim tesisini kuran Kale Endüstri Holding A.Ş. var. Kale Kilit Endüstriyel Operasyonlar Direktörü Mücahit Kartal, yeni fabrikalarındaki üretim sistemleri için gerçekleştirdikleri robotlu otomasyon yatırımını anlattı ve robot yatırımlarını neden daha fazla artırmayı hedeflediklerini paylaştı.

Otomotiv ve Yan Sanayi için sundukları çözümlerle destek veren güçlü markalarla yapılmış röportajları ve yenilikçi uygulamaları yine Nisan sayımızda okuyabilirsiniz. İlkbaharı karşıladığımız bu dönemde herkese bahar tadında güzel, sağlıklı bir ay dilerim. Keyifli okumalar...