Otomotiv ve yan sanayi, teknolojinin en üst seviyede uygulandığı, üretimin sıfır duruş ile hatasız, yüksek kalite ve yüksek verim ile tam zamanında yapılması gereken sektörlerin başında geliyor. Öyle ki, ana otomotiv üreticileri ile birlikte yan sanayi üreticilerinin de aynı kalite ve verimlilikte, üretimlerini, ana sanayi ile senkronize biçimde gerçekleştirmeleri gerekiyor. Çoğu farklı sektörlerde günlük veya haftalık yapılan toplantılar, otomotiv sektöründe 2 saatte 1 de yapılabiliyor. Tüm bu dinamik süreçlerde, kapasite kullanımının yüksek değerlerde tutulabilmesi, kalitenin de sürekli takip edilebilmesi için sahanın an be an izlenebilmesi gerekiyor.

Verimlilik, izlenebilirlik, hatasızlaştırma ve kalite değerlerini koruma, otomotiv sektörünün öncelik verdiği konular arasında yer alırken, 2019 yılında da otomotiv fabrikaları, lojistik altyapılarını güçlendirme ve iyileştirme çalışmaları odağında yeni yatırımlar yapmaya devam ediyor.

WIN Fuarı’nda yine okuyucularımızla buluşturacağımız “Otomotiv ve Yan Sanayi” kapak konulu yılın üçüncü sayısında, yatırımlarıyla ülke ekonomisine ve istihdamına önemli katkılarda bulunan Mercedes-Benz Türk’ün yakın dönem projeleri hakkında bilgi veren; Ar-Ge Direktörü Mustafa Üstertuna, fabrikada çalışan robot sayısını 2 katına, yani 46 adede, AGV sayısını ise 22 adede çıkarttıklarını söyledi. Daimler Global ağı içerisinde dünyanın dört bir yanında görev alan mühendislerin, Sanal Gerçeklik & Mixed-Reality teknolojileriyle sanal ortamda parçayı 3 boyutlu şekilde gerçeğe en yakın haliyle görerek, parçanın ürünün genel konseptine uygunluğunu kontrol edebildiklerini açıklayan Üstertuna ile yaptığımız röportajı kapak bölümünde inceleyebilirsiniz.

***

Fabrika Ziyareti kapsamında ise karton bardak kesim makinası, karton bardak form verme makinası, karton bardak baskı ve kesim makinası ile iç ve dış pazara yenilikçi ürünler geliştiren YMCup’a konuk olarak, ‘İlk ve Tek Yerli Karton Bardak Makinası’nın geliştirilmesinde, yüzde 100 yerli PLC üreticisi GMT’nin nasıl katkı sağladığını konuştuk.

***

Bu ay ilkini yayınladığımız İş Sağlığı ve Güvenliği- Araştırma Dosya’ mızda ise “Güvenlik kültürü ve İSG” konusunu mercek altına alıyoruz. Keyifle okumanız dileğiyle…