Uluslararası Robotik Federasyonu’nun (IFR) verilerine göre Türkiye’de endüstride bulunan toplam 13 bin 500 robotun yaklaşık 3 bin 400 adedi otomotiv sektöründe görev alıyor. Otomotiv, endüstriyel robotların en yoğun çalıştığı sektör, robotik sektörünün en önemli müşterilerinden biri konumunda. Geçtiğimiz ay ST Endüstri Radyo’da yayınlanan Robot Yatırımları programımızda, Ford Otosan Akıllı Üretim Teknolojileri Yöneticisi Dr. Cengiz Deniz ve aynı zamanda dergimizin de köşe yazarı olan İstanbul Gedik Üniv. Mekatronik Müh. Bölüm Bşk. Doç. Dr. Savaş Dilibal ile gerçekleştirdiğimiz programda bu konuyu da konuştuk. Cengiz Bey, IFR’nin verilerini paylaşırken, Savaş Hoca da sektörün hem montajı ve boyayı hem kaynağı hem de taşımayı bir arada barındırması dolayısıyla robot nüfusunun fazla olduğunun altını çizdi. Sektörde presten kaynağa, montajdan kalite kontrole üretimin her prosesinde yer alan robotlar, otomotiv imalatının ayrılmaz birer parçası, itici gücü olarak öne çıkıyor.

***

Otomotiv sektörünü kapağımıza taşıdığımız Nisan sayımızda, ana ve yan sanayine çözüm sunan robot üreticileri ve entegratörlerin yanı sıra teknoloji tedarik eden firmalardan haberleri ve röportajları bulabilirsiniz. Ayrıca fabrika ziyareti kapsamında Toyota Otomotiv Sanayi Türkiye A.Ş. Genel Müdürü ve CEO’su Toshihiko Kudo ile gerçekleştirdiğimiz röportajı okuyabilirsiniz. Bay Kudo, robot yatırımlarındaki ana amaçlarının, standart ve kaliteli ürün üretmenin yanı sıra çalışan ergonomisini iyileştirmek olduğunu belirtti.

***

Bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de gündem Koronavirüs salgını olunca, ay boyunca sektörel fuarların da erteleme haberleri peş peşe geldi. Yurt dışında olduğu gibi ülkemizde de birçok sektörel fuarın ve etkinliğin, virüs salgını nedeniyle ertelendiği duyuruldu. Ancak endüstride firmalar durmadı; gerek evden çalışma gerekse online eğitimler ve webinarlar ile faaliyetlerini sürdürdü. Görüşmeler ağırlıklı olarak görüntülü dijital platformlar üzerinden gerçekleştirildi, talepler e-posta ve telefon yoluyla karşılandı. Endüstride faaliyet gösteren pek çok şirket, bilinçli hareket ederek çalışanlarının ve toplumun sağlığını riske atmamak amacıyla uzaktan çalışma uygulamasını tercih etti.

***

Son olarak bizden bir haberle yazımı sonlandırmak istiyorum. Bir yandan karasal yayın ağını genişletmeye devam eden ST Endüstri Radyo, diğer yandan da dijital platformlardaki varlığını artırıyor. Bundan böyle Türkiye’nin ilk ve tek endüstri radyosunu, dijital platformlar Spotify ve iTunes üzerinden de dinleyebileceksiniz.