3E Endüstriyel, otomasyon sektörünün ihtiyaçlarını analiz ederek geliştirdiği yerli ve milli SCADA Designer programı Eagleye RSD® ile müşterilerine kendi arayüzlerini kolayca tasarlayabilecekleri özel çözümler sunuyor.

Eagleye RSD®’ı, yıllardır pek çok projede kullandıkları ve farklı markalara ait yazılımlardan edinilen tecrübeler ile harmanladıkları kullanımı oldukça kolay bir yazılım olarak özetleyen 3E Endüstriyel Genel Müdürü Gökhan Lale ve Ticari Direktör Meltem Dağdeviren Lale, “Bu yazılım, Redundant, Server/Client, Web Server gibi opsiyonlarıyla farklı ihtiyaçlara çözümler sunabilmektedir” diyor. 3E Endüstriyel yöneticileri, yerli ve milli çözümleriyle ilgili sorularımızı yanıtladı. 

Firmanızı kısaca tanımak isteriz. Geliştirdiğiniz ürünler hakkında bilgi alabilir miyiz? 

Firmamız, 2005 yılında endüstriyel otomasyon ve yazılım sektöründe kaliteli ve seçkin hizmet sunabilmek amacıyla kuruldu. “Expert” “Exclusive” “Engineering” kelimelerinin ilk harflerinden ismini aldı. Kurucumuz Gökhan Lale, Tuzla Teknik Lisesi ve Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümündeki eğitimi sırasında 3E Endüstriyel Mühendislik adına da başarılarının temellerini atarak, sektör tecrübesiyle faaliyet alanımıza yön vermiş oldu. Faaliyet göstermeye başladığımız günden bu yana 30’a yakın ülkede çözüm ortağı olarak birçok projeyi başarı ile tamamladık. 

2008 yılında ısıl işlem tesislerinin tüm süreçlerinin yönetilmesi ile ilgili ihtiyacın karşılanması amacıyla Eagleye HQM® yazılımımızın temellerini attık. 2009 yılında ilk kurulumumuzu gerçekleştirdik. 2009 yılından bugüne kadar geçen 11 yıllık süreçte değerli iş partnerlerimizin destekleriyle yazılımımızı her geçen gün daha çok geliştirdik. Diğer ERP yazılımlarından farklı olarak WPF tabanlı arayüzleri, mobil ve web yardımcı uygulamaları ile kullanıcıya özel çözümler sunuyoruz.

Eagleye HQM® paket yazılımımızı geliştirdikten sonra 2012 yılında ERP ile sahadaki üretim verilerinin entegrasyonunu sağlayacak Eagleye Trend Recorder® (ETR) yazılımımızı geliştirmeye karar verdik. Bu sayede sahadaki makinalarla ve diğer kontrol cihazları ile haberleşerek ihtiyaç duyulan verilerin Eagleye HQM® sistemimize aktarılmasını sağladık. Nihayetinde bu ürün aynı zamanda global sahadan veri toplayan özel yazılım çözümü haline geldi. 

Eagleye ETR® yazılımı, şirketimizin kurulduğu ilk günden beri en önemli hedeflerinden biri olan SCADA Designer yazılımının da temellerini oluşturdu. Kurulduğu günden beri Ar-Ge’ye önem veren ve birçok projeyi Türkiye’de ilk gerçekleştiren bir firma olarak, merkezimizi 2014 yılında Marmara Teknokent Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne taşıdık. Teknokent’e taşındıktan sonra yaptığımız ilk Ar-Ge projesi kaynak öncesi ve sonrası gerilim giderme için kullanılan portatif ısıl işlem makinası tasarlamak oldu. 81-132 kW arasında değişen güçlerde yurt dışından ithal edilen bu makinaları Ar-Ge merkezimizde geliştirerek, 2015 yılı itibarıyla Eagleye PHT®’yi kullanıcılarımıza sunduk.

2016 yılından itibaren, yurt dışı fuar katılımlarımız sırasında yapılan görüşmeler neticesinde Avrupa, ABD ve Çin merkezli firmalar ile iş birliğimiz başladı. Bu vesile ile Uzak Doğu’ya da ilk yazılım ihracatımızı gerçekleştirmiş olduk. Gerek Eagleye ETR® programından, gerekse yıllar içinde birçok firmanın yazılımları ile yapmış olduğumuz çalışmalardan edindiğimiz bilgi ve tecrübeler ile nihayet 2019 yılında Eagleye RSD® yazılımımızı tamamlayarak test kullanımlarını başlattık.

Eagleye RSD® ürününüzü detaylandırabilir misiniz?

Runtime SCADA Designer kelimelerinin baş harflerini verdiğimiz ürünümüz, Eagleye RSD®, Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz standart bir SCADA yazılımıdır. Eagleye RSD®’ı, yıllardır pek çok projede kullandığımız ve farklı markalara ait yazılımlardan edindiğimiz tecrübeler ile harmanladığımız, kullanımı oldukça kolay bir yazılım olarak özetleyebiliriz. Bu yazılım, Redundant, Server/Client, Web Server gibi opsiyonlarıyla farklı ihtiyaçlara çözümler sunabilmektedir.

3E Endüstriyel Mühendislik, Eagleye RSD® ile müşterilerine nasıl bir avantaj sunuyor?

Eagleye RSD®’yi geliştirirken hedeflerimizden biri de çok basit, kullanımı kolay ama aynı zamanda da birçok fonksiyonu barındıran bir çözüm sunabilmek idi. Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre geliştirilmiş ve diğer hiçbir SCADA yazılımında bulunmayan özel fonksiyonları yazılımımıza entegre ettik. Bu, aynı zamanda şu anda mevcut olmasa bile gelebilecek özel taleplere cevap vererek, farklı özel fonksiyonları da yazılımıza entegre edebileceğimizin bir göstergesi niteliğini taşıyor. Gelişmiş bir SCADA programında aradığınız bütün özellikleri bulabileceğiniz Eagleye RSD® yazılımımız, kullanıcıların proje sürelerine ve bütçelerine olumlu katkı sağlayacak. 

Bu çözümler içinde makina sektörüne yönelik uygulamalarınızı ve mümkünse başarı hikayesine dönüşmüş bir projenizi anlatır mısınız? 

2019 ve 2020 yıllarında yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 100’ün üzerinde farklı projede Eagleye RSD® yazılımını kullanıp başarı ile test ettik. Bu süreçte yaptığımız farklı çalışmalara birçok örnek verebiliriz. Bunlardan biri örneğin, endüstriyel fırın imalatında Avrupa’nın önde gelen bir makina imalatçısının yangın test fırınları için fonksiyonel reçete tanımlama özelliğini yazılımımıza entegre etmemizdi. Farklı bir sektörde boru bükme makinası imalatı yapan bir üretici için 3 boyutlu grafik simülasyonunun entegrasyonunu gerçekleştirdik. Şu anda da 2 farklı firma için Gcode ve robotik kodlamaların entegrasyonu için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.