Terminal kutuları ile geleneksel kablolama aksine, sensörler ve aktüatörlerin pasif dağıtım kutuları ile kablolaması daha kolaydır. Planlama, kurulum ve devreye alma süreçlerinin yanı sıra sonrasında önemli bir maliyet kalemi olan bakım çalışmaları da hızlandırılmakta ve verimli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır. Buna ek olarak, dağıtım kutuları fieldbus sistemlerinin veya Ethernet ağlarının kullanımı açısından özellikle sınırlı konumsal ve sınırlı sayıda I/O noktasına sahip makinalar ve sistemler için, uygun maliyetli bir ara seçenek sunmaktadır. Bu sebeple dağıtım kutuları, pasif sensör / aktüatör kablajının kalbi olarak makinaların seri üretimi ve diğer sanayi sektörlerinde büyük bir popülerlik kazanmıştır.
Sensör / aktüatör kutusu, dairesel konnektörlerle klasik kablolamanın kalbi ve ruhudur. Makina yapımı, sıvı veya proses mühendisliğinde, iç veya dış mekan kullanımı için olsun: dayanıklı dağıtım kutuları, kurulum ve bakım sırasında kablolama masraflarını önemli ölçüde azaltır (Şekil 1. )

Şekil 1. Tüm uygulamalar için uygun: dağıtım kutular, akışkan ve proses mühendisliği alanında bile sensörler / aktüatörler ile kontrol seviyesi arasındaki bağlantıyı kurar.


Makina mühendisliği alanında sensörler, aktüatörler ve kontrol seviyesi arasındaki bağlantıyı kurmak için dairesel konnektörler uzun süredir kullanılmaktadır. Bu sektörde, çok çeşitli uygulamalar için geniş çeşitlilik seçenekleri olan M12 konnektörler ve kompakt tasarım sunan M8 konnektörler, en popüler konnektör boyutları arasındadır. Kompakt makinalarda ve sistemlerde, ayrı sensörler ve aktüatörler doğrudan kontrol panosuna veya kontrolöre bağlanır. Bununla birlikte, eğer sistemler yaygın olarak geniş bir alanda dağıtılırsa, bu uygulama yüksek ölçüde kablolamaya yol açar.  Bu sebeple, çok sayıda sensörler ve aktüatörler bağlantı kablolarını birleştirmek için dağıtım kutuları kullanılmış ve kullanılmaya devam etmektedir.

BU KADAR BASİT OLMASINA RAĞMEN NEDEN KARMAŞIKLAŞIYOR?


Avantajlarının yanı sıra, dağıtım kutularındaki kablolama, sensör / aktüatör kutuları kullanıldığında önlenebilecek bir dizi dezavantajı da beraberinde getirir. Planlama, kurulum ve bakım süreçlerine göre kutuların taşınması çok daha kolaydır. Terminal kutularında, her I / O sinyalinin terminal bloklarına uygulanması gerekir. Sensör / aktüatör kutuları kullanılarak, sinyal standartlaştırılmış dairesel konnektörler üzerinden bağlanır. Plug and Play (Tak ve Çalıştır) sayesinde, tek kabloları bağlamak artık gerekli değildir. Ayrı yuvaların çift atanmasıyla birlikte dağıtım kutular kullanıldığında kablolama miktarı önemli ölçüde azalır: 8 adet slota sahip bir dağıtım kutu 3 kablolu proximity anahtarlarından en fazla 16 sensör sinyali alabilmektedir. Bu durumda, bir terminal kutusuna 48 adet tek telin bağlanması gerekir. Buna karşılık, bir sensör / aktüatör kutusu kullanıldığında sadece 8 adet M12 veya M8 slotu yeterlidir. (Şekil 2).


Şekil 2. Kolay entegrasyon ve kurulum: dağıtım kutuları, merkezi olmayan analog ve dijital sinyallerin toplanmasını sağlar.


Bu uygulama sayesinde yapısal kablolamada maliyetler ve sonrasındaki bakım onarım maliyetlerinde önemli derecede tasarruf sağlanır. Terminal kutusunun kullanıldığı uygulamalarda bir sensörün arızalanması durumunda, ilgili terminal noktalarını tanımlamak için çok fazla çaba ve zaman gerekmektedir. Bir dağıtım kutusu kullanarak, entegre LED'ler ve büyük etiketleme alanları sayesinde ilgili konnektör kolaylıkla ve hızlı bir şekilde tanımlanabilir ve değiştirilebilir.

Hatalı bağlantılara karşı koruma sağlayan kodlamalarla bağlantılı standart arayüzler, kullanıcılara (yüksek teknik bilgiye sahip olmadan) sadece kısa bir uygulamadan sonra minor onarımlar yapabilmelerini sağlamaktadır. Bir hata durumunda, sorumlu teknisyenler, bir uzmanın müdahalesine gerek olmaksızın sensörü kolayca değiştirebilir.


MAKİNA PLANLAMASI VE TASARIMI İÇİN DESTEK

Sensör / aktüatör kutuları sadece kurulum ve bakım süreçlerini kolaylaştırmakla kalmaz, planlama aşamasında da birçok avantaj vardır. İstenildiğinde dağıtım kutuları ile ilgili CAD ve CAE bilgilerine ulaşılabilir. Eplan mühendislik yazılımını kullanarak, bir sensör / aktüatör kutusu için gerekenler saniyeler içinde yerleştirilirken, terminal kutusu ve hatlar için ayrı ayrı makroların birleştirilmesi gerektiğinden, bir terminal kutusu için ilgili planlama adımı büyük çaba gerektirir. Farklı formatlarda (örn., STEP, IGES, DXF) mevcut olan CAD verileri, bir makinanın veya sistemin 3D modelindeki yerleşimini kolaylaştırır. Bu bilgiler, özellikle özel boyutlara sahipse, terminal kutuları kullanıldığında her zaman mevcut değildir.
Bir yandan, eCl@ss veya Etim gibi standart sınıflandırma sistemleri, kendi uygulamanıza uygun ürün seçimini basitleştirmeye katkıda bulunur. Diğer taraftan, birçok üretici uygun ürünleri seçmek için kendi çözümleriyle gelmektedir.
Terminal kutularına kıyasla, dağıtım kutular kompakt boyutlardadır, bu özelliği sayesinde büyük bir alan tasarrufu sağlanır. Sonuç olarak, ince ve modern bir makina tasarımı elde etmek mümkündür.(Şekil 3).

Şekil 3. Modern görünüme sahip ince tasarım: dağıtım kutuları mevcut makinalara ve sistemlere uyumlu bir şekilde entegre edilmiştir.

KULLANIMDA GÜVENİLİRLİK 

Genel olarak, dağıtım kutuları minimum IP65 ve IP67 koruma derecelerini karşılar - aslında, çoğu kez daha fazla koruma sağlarlar. Bu nedenle, neme veya toza karşı özel ve yapıcı bir koruma gerekli değildir. Özel plastikler ve metaller kullanarak sağlam tasarım, iyi bir mekanik stabilite, şok ve titreşime karşı direnç sağlar. Sensör / aktüatör kutularının muhafazası sızdırmayan özel bir bileşenle doldurulur, ve bu sayede dağıtım kutuda içi boş alanların oluşmasını önler. Bu şekilde, elektriksel iletken bileşenlerinde, hızlı sıcaklık değişimleri ile bağlantılı nemin bir sonucu olarak meydana gelebilecek olan potansiyel bir yüzey korozyonu etkin bir şekilde önlenmiştir.

Aynı zamanda, seçilen malzeme hidrolik yağlar ve soğutma yağları gibi agresif ortamlara karşı ek direnç sağlar. Uygulamaya bağlı olarak bu direnç özelliği, kullanılan bileşenlerin servis ömrü için çok önemli olabilir. Örneğin nem, soğutma sıvıları, yüksek sıcaklıklar, şok ve titreşim gibi mekanik yüklere maruz kaldığında makina ekipmanları sorunsuzca kullanılabilirler. Dağıtım kutuları, sınırlama olmaksızın, sıvı teknolojisi alanında ve hidrolik bileşenlerin kontrol edilmesinde de kullanılabilir (Şekil 4).

Şekil 4. Ürünlerin sağlam ve güvenilir tasarımı, şok ve titreşim testi gibi kapsamlı testlerle kanıtlanmıştır.


Tüm sektörlerin ek olarak maliyet etkin bileşen seçimine önem vermesi nedeniyle Phoenix Contact, M12 ebatlarındaki tüm dağıtım kutuları için iki versiyon sunmaktadır: tüm alanlarda kullanılmak üzere tasarlanan sağlam ve geleneksel “heavy duty” sensör / aktüatör kutularına ek olarak, örneğin “middle-duty” dağıtım kutuları iç mekanlarda montaj makinaları için kullanılır. Burada, örneğin sıcaklık etkileri veya IP koruması dikkate alındığında, ihtiyaçlardan daha önemlidir. Ürün yelpazesi, doğrudan hava etkilerinden korunmanın yanı sıra, gıda endüstrisine yönelik, temizlik maddelerine karşı dirençli olan, dış mekan kullanımı için tasarlanan ürünler ile tamamlanmaktadır. İlgili gereksinimlere uyarlanmış ürünleri kullanarak, makina ve ekipman üreticileri de genel maliyetlerini düzenleyebilir. Bu, özellikle küresel rekabet açısından her zamankinden daha önemli duruma gelmiştir. Phoenix Contact olarak, tüm ihtiyaçlara cevap veren bir ürün portföyü sunmakta ve uygun komponentleri seçerken kullanıcıları desteklemekteyiz.


TÜM UYGULAMA ALANLARI İÇİN

Dağıtım kutuları, aralarında akışkan ve proses mühendisliği alanının da olduğu birçok farklı uygulama için kullanılmaktadır. Sağlam ürün tasarımının yanı sıra, malzeme seçimi, örneğin hidrolik yağlara, soğutma sıvılarına ve diğer ortamlar koşullarına karşı yüksek direnç gibi ek avantajlar sağlar. Baskılı devre kartı üzerindeki parçalar ve ana kablodaki iletken kesitleri her ihtiyaca cevap verecek çeşitli ölçülerde boyutlandırılmıştır. Sonuç olarak, hidrolik ve pnömatik valflerdeki daha büyük solenoidleri sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkündür.