Devotrans sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada ilk ürettiği test cihazları ile tanınan bir Ar-Ge firması. 50’nin üzerinde sektör için laboratuvar ortamında malzeme veya ürünü tahrip test cihazlarını ülkemizde üretebilen yegane şirket olduklarını söyleyen Devotrans Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ulutaş yaklaşan 2019 öncesi gündemlerini paylaştı. Hakan Ulutaş, "2019 yılında her zamanki gibi müşteri talepleri doğrultusunda yeni test cihazlarını ürün yelpazemize ekliyor olacağız. Üç yılda bir yapılan ve sürekli katıldığımız, dünyanın en büyük plastik fuarı olan K2019'da, Ekim ayında yeni ürünlerimizle yer alacağız. Diğer taraftan ürünlerimizin fonksiyonelliğinin daha da arttırılmasına yönelik tasarım ve yazılım çalışmalarına devam edeceğiz. Üretmekte olduğumuz bazı cihazları, yeni yılda yazılım destekli olarak çeşitli modeller altında sunacağız" dedi.

Ürünlerinizin yüksek katma değer yaratan yönleri nelerdir? 

Ürünlerimizin nerede ise tamamını Türkiye’de sadece biz imal ettiğimizden ve söz konusu ürünlerin ancak ithal edilecek başka ürünler ile ikamesi mümkün olduğundan genel anlamda ülkemize yüksek katma değer kattığımızı söylememiz mümkün. Dünyaya ihraç ettiğimizde ise hem katma değer üretiyor, hem de ülkemize döviz kazandırıyoruz. Bu çerçevede ürünlerimizin yüksek katma değerli kısımlarını tasarım, yazılım geliştirme ve özel imalat kalemlerinin oluşturduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. 

Sektöre kattığınız ayrıcalıklar nelerdir? 

Genel anlamda 50’nin üzerinde sektör için laboratuvar ortamında malzeme veya ürünü tahrip test cihazlarını ülkemizde üretebilen yegane şirketiz. Bugüne kadar yüzlerce test cihazını Türkiye'de  ilk defa üreten şirketiz. Bunlardan bazıları; 1960 reosta, 1962 vakum tulumbası, 1963 değişik voltaj transformatörü, 1967 regülatör, 1969 dekatlı direnç kutusu, 1974 DC güç kaynağı, 1975 yüksek gerilim test cihazı, 1980 yılında ilk çekme cihazı, 1985 yılında ilk yük direnci cihazı, 1988 yılında wheatstone bridge cihazı, 1989 yılında koli mukavemet cihazı, 1998 yılında tork ölçer, 2003 yılında charpy-izod darbe cihazı, 2011 yılında yüzey sürtünme test cihazı  gibi yüzlerce cihazı söyleyebiliriz. Daha önce de belirttiğimiz gibi, Devotrans üretmiyorsa ithal ediliyor demektir. Ürünlerimizi  yerli malı belgesi ile satışa sunuyoruz. Ayrıca sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada ilk ürettiğimiz dört cihaz bulunmaktadır. Bu cihazların patentleri Devotrans'a aittir. Web sitemizde patent belgelerimiz mevcuttur. 

Ar-Ge çalışmalarınızın kapsamından bahseder misiniz? Test-ölçüm cihazlarının kalite kontrolü nasıl gerçekleştiriliyor?

Ar-Ge çalışmalarının temelini, hitap ettiğimiz sektörlerdeki ihtiyaçların ve söz konusu ihtiyaçlara yönelik hazırlanan standartların ne şekilde test cihazı tasarlanmak sureti ile karşılanacağı  oluşturuyor. Bunun yanında tamamen müşterinin taleplerine yönelik yeni ürünler için  Ar-Ge çalışmaları da yapıyoruz. Bu araştırmalar oldukça uzun bir süreçtir. Standartların incelenmesi, yeni ürün tasarımı, prototip üretimin yapılması ve testleri. Test ölçüm cihazlarının kalite kontrolü bir çok aşamadan geçtikten sonra son durak olarak kalibrasyon yapılması aşamasıdır. Devotrans aynı zamanda TURKAK'tan akredite kalibrasyon laboratuarıdır. Kısaca A-Z ye, ürünlerimizin tüm süreçleri Devotrans bünyesinde yapılmaktadır.  

Dünya pazarlarına nasıl ulaşıyorsunuz? Pazara sunulan yeni ürünlerle ilgili eğitim çalışmalarında nasıl aksiyon alıyorsunuz? 

15 bini aşan müşteri referansımız bizim için en önemli itici güç. Zira mevcut kullanıcının memnuniyeti potansiyel kullanıcılara yol gösterici olmakta. İlave olarak yurtdışı ve yurtiçi fuarlar, yeni medya, satış öncesi danışmanlık hizmetimiz, çok dilli içeriğimiz, 60’ın üzerinde ülkede test cihazlarımızın var olması, 29 ülkede yer alan distribütörlerimiz Dünya pazarlarına ulaşmamıza yardımcı oluyor. Her ürün kullanım ve bakım kılavuzu, tanıtım videosu ile birlikte sunulmakta. Hazırlanan içeriklere uygun bir şekilde ilgili uzman çalışanlarımız eğitim metodolojisini oluşturmakta ve ilgili ürünün müşteriye teslimi sırasında gerekli eğitim vermekte.

Satış öncesi, satış ve satış sonrası ne tür teknik hizmet & destekler sunuyorsunuz? 

Müşterinin ihtiyacına uygun doğru test cihazının seçilmesi için satış öncesi danışmanlık veriyoruz. Bu hizmetimiz çerçevesinde müşterinin test edilecek ürünü, hangi ortamda, hangi standarda uygun olarak, hangi test cihazını kullanmak sureti ile test etmesi gerektiğini saptıyoruz. Bu şekilde müşterinin optimum test cihazını en makul bütçe ile satın almasına yardımcı oluyoruz. Satış ile birlikte müşterinin test cihazını teslim almasından önce muhakkak kendi cihazı ile birlikte eğitim almasını sağlıyoruz. Eğitimlerimizi müşterinin gerekli kullanım alışkanlığına ulaşmasına kadar sürdürüyoruz. Müşterinin gerekli bilgiye ulaştığına inandığımız noktada ise test cihazını müşteriye teslim ediyoruz. Test cihazlarını Türkiye’de üretmemiz satış sonrası oluşacak onarım, yedek parça, bakım vb.  ihtiyaçların sürat ve düşük maliyetler ile çözümlenmesini sağlıyor. 20-25 yıldır çalışan test cihazlarımızın müşterilerimiz tarafından sorunsuz bir şekilde kullanılıyor olması bu durumu destekleyici en önemli göstergedir. İtiraf etmek gerekirse, teknolojinin imkan verdiği ölçüde 30 yaşını aşmış bazı cihazlarımızı bile tamir ettiğimiz oluyor. Bazen de 30-40 yıl önce bile ithal edilmiş bazı Çekme Basma Test cihazların modernizasyonunu yaparak, onları bizim sistemimize dönüştürüyoruz ve müşterilerimize daha uzun yıllar hizmet vermesini sağlıyoruz. Bu arada Çekme-Basma, Çekme-Koparma test cihazlarının isim babası da biziz. Web sitemizden 1983 yılında kesilmiş faturadan bunu görebilirsiniz. 

Yeni dönemde sanayideki yatırımları artıracak yönde resmi kurumlardan beklentileriniz neler?  

50 sektöre yönelik 600’ün üzerinde test cihazı üretiyoruz. Bu çerçevede yeni bir sektöre girmekten ziyade mevcut sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik derinleşmeyi daha uygun buluyoruz. Hitap etmekte olduğumuz sektörler içinde  plastik, ambalaj, otomotiv, kauçuk, sektörlerinin  ağırlıklarının devam edeceğini öngörmekteyiz. Resmi kurumların test cihazlarına yönelik alımlarında yerli üreticilere yönelik pozitif ayrımcılık yapmaları gerektiğini düşünüyoruz. Bir başka ifade ile ihtiyaç duyulan bir test cihazı şayet Türkiye’de dünya standartlarına uygun üretiliyor ise, üstelik söz konusu test cihazı ithal ürüne göre ucuz ise ilgili test cihazı alımının Türkiye’deki üreticiden alınmasını umut ediyoruz. Ancak ve ancak bu şekilde yerli üreticilerin yeşermesi ve gelişmesinin mümkün olacağını ve ülke kaynaklarının uygun kullanılabileceğini düşünüyoruz.