IFS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Göksel Sanbay, Gelecek Yatırımcıları Platformu’nun ilk etkinliği sonrası yaptığımız röportajda, dijital çağda sürekli değişen ve adaptasyonu şart olan teknolojilerin şirketleri nasıl geleceğe taşıyacağı konusunda iş insanlarına ilham verebilmeyi ve bu sayede şirketlerin vizyon genişletmelerine destek olmayı amaçladıklarını dile getirdi. 

İstanbul Swissotel’de 27 Kasım’da gerçekleştirilen IFS Gelecek Yatırımcıları Zirvesi’nde bir araya geldiğimiz IFS Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Göksel Sanbay ile IFS Türkiye bünyesindeki yenilikleri konuştuk.  

Gelecek Yatırımcıları Platformu ve Zirvesi neyi ifade ediyor?

IFS Türkiye olarak akıllı üretim çağında sürdürebilir başarı arayan Türk iş dünyasına rehberlik etmeyi sürdürüyoruz. Bu bakış açımız ile Türk şirketlerinin geleceğe yatırım yapma idealinin bir karşılığı olarak yepyeni bir oluşuma imza attık ve ‘dijitalleşmenin' en önemli buluşma noktalarından biri olarak “IFS Gelecek Yatırımcıları Platformu”nu hayata geçirdik. Bu platform aracılığı ile vizyoner iş insanlarını birleştirirken, dijital çağda sürekli değişen ve adaptasyonu şart olan teknolojilerin şirketleri nasıl geleceğe taşıyacağı konusunda iş insanlarına ilham verebilmeyi ve bu sayede şirketlerin vizyon genişletmelerine destek olmayı amaçlıyoruz.

Bu bağlamda sürdürülebilir başarılara imza atabilen ve dünyada Türkiye adına rekabet avantajı yaratmayı hedefleyen şirketleri, tecrübelerini paylaşmak üzere, bir araya getirdiğimiz ilk etkinliğimiz ‘’IFS Gelecek Yatırımcıları Zirvesi 2019’’u bugün yoğun katılım ve ilgi ile gerçekleştiriyor olmaktan mutluyuz. Etkinliklerimiz iki ayda bir düzenlenecek buluşmalar ile de devam edecek.

Platform’un içeriğini ve görevini açar mısınız?  

Bu platform çatısı altında gerçekleştireceğimiz etkinliklerde farklı ihtiyaçtaki şirketlere yaşanmış hikâyeler üzerinden rehberlik etmeyi amaçlıyoruz. Şirketleri geleceğe taşımak için sürdürülebilir olmalarını, rakiplerinden farklılaşarak bir adım önde olmalarını, ekonomik ya da sektörel krizlerden minimum etkilenmeleri için ne yapmaları ya da ne yapmamaları gerektiğini konunun profesyonelleri ile anlatabilmeyi arzuluyoruz. Bu arada platformda sadece kendi müşterilerimiz değil; markasını geleceğe taşıma başarısı gösterdiğine inandığımız tüm kişi ve şirketler yer alacak. Bunu yaparken de büyük küresel şirketlerden KOBİ"lere hatta girişimci şirketlere kadar her türlü örneği ele almaya çalışacağız. Future-proof yani gelecekte olabilecek değişikliklerden etkilenmeyen bir şirket nasıl yaratılır, teknolojinin bu yolculuktaki önemi nedir, İK’nın rolü ne kadar önemlidir gibi soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

Etkinliklerde kullanıcılar deneyimleme metotlarını mı anlatıyorlar? Nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Bugün burada şirketlerin varlıklarını derinden etkileyen bir konuyu, dijital dönüşümü konuşuyoruz. Farklı şirketlerden değişime öncülük eden iş insanları, bugüne dek iş süreçlerinde yaşadıklarını, zorlandıkları konuları, karşılaştıkları dirençleri, yepyeni teknolojilerin kurumsal uygulamalarını ziyaretçilerimizle paylaşıyorlar.  İnsanlar ister istemez bazı dirençlerle karşılaşınca demotive oluyorlar ancak bu dirençlere rağmen başarılı olmuş şirketlerden başarı örnekleri görmek işinize tekrar odaklanmanızı sağlıyor. Bu nedenle de etkinliğimizi çok kıymetli görüyoruz. Örneğin makina endüstrisinde dünya lideri şirketlerden olan ve uzun yıllardır hizmet verdiğimiz Durmazlar Makina, bundan 7-8 yıl öncesinde yepyeni bir işe kalkışarak tramvay üretmeye karar verdi ve çok büyük yatırımlar yaptı. Durmazlar makina Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Civan, dijitalleşme sırasında bir dönem nasıl demoralize olduklarını, işin zor yönlerini, sertifikasyonların kendilerini ne kadar zorladığını anlattı. Ardından da nasıl Polonya ve Romanya’daki belediyelerin tramvaylarını üretir noktaya geldiklerini ve dünyadaki dev şirketler arasına girmeyi başardıklarını anlattı. Bu ve buna benzer hikayeleri duydukları zaman şirketler birbirlerinden güç alarak daha cesur hamleler yapabilecekler. 

Geleceğe yatırım yapmak isteyen şirketler nasıl bir yol haritası çizmeli?

Öncelikle dijitalleşme sürecini başlatmalılar. Bunun iki yönü var. Birincisi, ürün veya hizmet sunuyorsanız, maksimum teknoloji kullanabiliyor hale dönüşmelisiniz. Bu bir ürünse Ar-Ge vasıtasıyla yeni teknolojilere dahil olmalısınız. İkinci yönü ise kendi iç süreçlerinizi kapsıyor.  Aslında rakiplerinizle sadece ürün ve hizmetlerinizle değil, termin süreleri, satış sonrası hizmetleri gibi ürün dışı pek çok hizmeti ile de rekabet etmeniz gerekiyor. Sonuç olarak kendi sistemlerinizi de idealize etmelisiniz. Bu noktada önerimiz, şirketinizde bütün süreçleri uçtan uca yönetebileceğiniz bir ERP sisteminin kurulumunun gerçekleşmesi. IFS gibi bir ERP sisteminin başarılı şekilde kurulumu sonrasında işi sadece muhasebe, satış, satın alma ekseninden kurtarıp, Ar-Ge süreçlerinizi, satış sonrası servis hizmetlerinizi, insan kaynaklarınızı ve şirketinizin bütün süreçlerini tekrar gözden geçirip, senkron çalışmasını sağlayarak, uçtan uca bir çözüm sunduğunuzda daha verimli bir şirket haline geliyorsunuz. Böylece elde edilen verimliliğin sonuçlarını müşterilerinize de yansıtabiliyorsunuz.  

2020 yılında hem yeni Zirve’ler hem de IFS‘in yeni çözümleriyle ilgili neler planlıyorsunuz?

IFS Türkiye olarak ‘IFS Gelecek Yatırımcıları Platformu’nu kurduk. Bu platform, iş insanlarının dijitalleşme sürecindeki tecrübelerinin paylaşılacağı, başarı hikayelerinin anlatıldığı ve daha fazla şirketi dijital dönüşüme teşvik etmek misyonu ile oluşturuldu. Platformun ilk etkinliği olan ‘IFS Gelecek Yatırımcıları Zirvesi’ni bugün (27 Kasım 2019) Swiss otel Bosphorus’ta gerçekleştirmekteyiz. 2020 yılında da Gelecek Yatırımcıları Platformu çatısı altında 2 ayda bir toplantılar düzenleyerek iş dünyasının farklı başlıklarını dijital dönüşüm teması ile birleştirmeyi planlıyoruz. Bu toplantıları 2020 IFS Gelecek Yatırımcıları Zirvesi ile taçlandırmayı arzu ediyoruz.

Genelde ERP yazılımlarına baktığınızda, kişilerin dijitalleşmenin gerisinde kaldığı söylenir ama IFS bu alanda da öncü şirketlerden. IFS Labs isimli bir laboratuvarımız var. Burada yaklaşık 1000 kişilik AR-GE ekibimizle; yeni teknolojileri yakından takip ediyor, ürünlerimize son teknoloji yetenekler kazandırıyor, geleceğin teknolojilerini bugünden ürünlerimize entegre etmeye çalışıyoruz.  Teknoloji ile bütünleşerek IFS kullanıcılarına çağın gerektirdiği kullanım kolaylığını ve beceriyi sunuyoruz. Bugün standart bir şekilde dijitalleşme alanında IOT adaptörleri ya da harici sistem entegrasyonları gibi çözümleri IFS kolaylıkla sunabiliyor. Yeni versiyonlarımızla birlikte Ar-Ge ve ürünün tasarım sürecinden imalatına, planlamasından sevkiyatına ve satış sonrası hizmetlerine kadar tüm süreçleri uçtan uca ele alan tam entegre bir sistem sunmuş oluyoruz. 

IFS kendi bünyesinde 2020‘de hangi noktalara yatırım yapacak?

Daha önce de bahsettiğim gibi inovasyonu odak alanlarımız içinde öncelikli görüyor; gücümüzü sürekli güncellenen teknolojimizden alıyoruz. Kullanıcı deneyimi noktasında, kullanıcıların hayatını kolaylaştırabilecek alanlara yatırım yapıyoruz. IFS ürünlerinin ara yüzlerinde tamamen yeni teknolojilere ilişkin geliştirmeler devam ediyoruz. Uygulamalarımızın, hem giyilebilir teknolojiler, hem de bilgisayar ve tablet ortamında daha yüksek verimlilikte kullanılmasına dönük teknolojiler geliştiriyoruz. Ayrıca yeni kullanıcı ara yüzleriyle ilgili Ar-Ge çalışmalarımız da yoğun olarak devam ediyor.