İnternet, hem özel hayatlarımızdaki hem de iş ortamındaki her şeyi değiştirdi. Endüstri 4.0’te ister insan, makine ya da sensör olsun ağ bağlantılı sistemlerde farklı katılımcılar birbiriyle iletişim kuruyor. Yeni dijital konseptler yüksek verimli, akıllı ve esnek üretime imkân sağlarken, bir yandan da yepyeni zorluklar getiriyor: örneğin güvenlik alanında. Baumüller, makine ve tesislerin uzaktan bakımı için güvenilir bir çözüm sunuyor; böylece ağ bağlantısının avantajları dezavantaja dönüşmüyor. 

PricewaterhouseCoopers (PWC) tarafından 2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre işlenen tüm ekonomik suçlar arasında siber suçlar ikinci sırada yer alıyor ve bu da bunu en hızlı büyüyen alan haline getiriyor. Bitkom Derneği tarafından yapılan bir ankete göre katılımcı tüm şirketlerin %69’u daha önce veri hırsızlığı, endüstriyel casusluk veya sabotaj mağduru olmuş.

Bundan etkilenenler arasında Endüstri 4.0’dan önce uzun süredir var olan uzaktan bakım gibi dijital yapılar da etkileniyor. Birkaç yıl öncesine kadar uzaktan bakım modem ve çevirmeli hatlar aracılığıyla yapılırken, bugün artık geniş bant bağlantıları ve daha yüksek performanslı başka seçenekler de mevcut. Müşterinin kullanılabilirlik ve üretkenlik artışına yönelik isteğine bağlı olarak bu işin gereği çok çeşitli şekillerde yapılabiliyor. Ancak aynı zamanda saldırı hedefi haline gelme riski de artıyor. 

Baumüller, Ubiquity ile müşterilerine IEC 62443-3-3 sertifikalı ve böylece BSI (Federal Bilgi Teknolojileri Güvenlik Dairesi) yönergelerine uygun, güvenilir bir uzaktan bakım çözümü sunuyor. 

Ubiquity çözümü, güvenilir uzaktan bakım anlamına gelen üç farklı bileşenden meydana geliyor:    

1. Uzaktan bakım sistemlerini yöneten, izleyen ve güncelleyen bir işletim yazılımı olan Kontrol Merkezi;

2. Baumüller kontrol cihazlarına kurulan ve ilave donanım gerektirmeyen yürütme süresi ortamı;

3. Veri, sertifika ve şifre alışverişi sağlayan sunucu ve altyapı.

SERTİFİKALAR VE ŞİFRELER

Uzaktan bakımın güvenilir olması için yürütme süresi ortamının kontrol merkezine bağlı olması gerekir. Bunun için sertifikalar ve iki faktörlü bir kimlik doğrulama kullanılır. Sunucu ile iletişim, uygun şifrelere sahip TLS/SSL protokolleriyle korunan güvenli bağlantılar üzerinden kurulur. Hem yürütme süresi ortamının hem de kontrol merkezinin kimliğini doğrulaması gerekir. Entegre koruma duvarı, giden Ubiquity bağlantılarını algılar ve bunlara izin verir. Mevcut internet bağlantılarının kullanılmasıyla ayrıca bir bağlantı kurulmasına gerek kalmaz. Ubiquity mevcut bağlantıları algılar ve otomatik olarak kendini konfigüre eder. 

Ayrı donanım kullanılması gerekmez, çünkü yürütme süresi ortamı Baumüller kontrol cihazlarında önceden kuruludur. Ubiquity çözümünden tam olarak yararlanmak için bir kereye mahsus olarak müşteri alan adı alınması gerekir. Bunun hiçbir ek maliyeti yoktur. Bağlantı, oturum ve trafik sayısı başka hiçbir kısıtlamaya tabi değildir. Ubiquity ile en yüksek güvenlik standartları hayata geçirilir. 

ENTEGRE SOHBET FONKSİYONU

Baumüller, Ubiquity ile birlikte uzaktan bakımın güvenli ve kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan bir dizi kullanışlı hizmet de sunuyor. Entegre sohbet fonksiyonu ile doğrudan müşteri ya da süpervizör ile iletişim kurulabiliyor. Uzaktan masaüstü servisi sayesinde ilave RDP veya VNC hizmetleri yüklemek ya da çalıştırmak zorunda kalmadan uzaktan sisteme erişilebilir. Dosya alışverişi hizmetiyle sadece dosya alışverişi yapılmakla kalınmaz, aynı zamanda uygun bağlantı ile dosyaları doğrudan HMI’ye bağlı sistemlere (ör. PLC, invertör vb.) aktarma imkânı da sağlanır. Bu işlemler sırasında Ubiquity, denetim izleme fonksiyonu aracılığıyla sisteme yapılan tüm uzaktan erişimleri de kaydeder.

SONUÇ

Baumüller, Ubiquity sahibi müşterilerine işlem kontrolü iletişimi ile kolay ve güvenli bir uzaktan bakım hizmeti olanağı sunmaktadır. Böylelikle dünya çapında tüm makinelerin durumları izlenebilir ve ihtiyaç halinde hızlı ve hedef odaklı yanıt verilebilir. Bu hızlı ve hassas diyagnoz ve uzaktan hata giderme olanağı, zamandan ve masraftan tasarruf sağlar. Ubiquity, makine ve tesislerin üretkenliğini ve verimini artırır; böylece Endüstri 4.0’ın canlı olarak yaşanan ve müşterilere açık yarar sağlayan halidir.

Ubiquity ile güvenli süreç kontrolü ve uzaktan bakımın avantajları:

Süreç kontrolü ve uzaktan bakım için BSI yönergeleri uyarınca sertifikalı güvenilir bir çözüm

Yürütme süresi HMI’lere önceden yüklenmiştir, ayrıca bir donanım gerekmez 

Güvenli protokoller ve şifreleme yöntemleriyle endüstriyel uygulamalar için güvenlik 

Mevcut bağlantılar kullanılır, bağlantıların yeniden konfigüre edilmesi gerekmez

Farklı güvenlik ve kullanıcı seviyeleri, sadece yetkili personel tarafından erişim yapılmasını sağlar 

Entegre güvenlik duvarı

Uzaktan erişimle dosya indirme ve yükleme için dosya alışverişi hizmeti

Hızlı iletişim kurmak için entegre sohbet fonksiyonu

Kontrol merkezi üzerinden uzak makineye bulut tabanlı erişim