İşletmelerin çağın üretim vizyonunu yakalayabilmesi adına gereken dijital dönüşüm yatırımlarıyla ilgili olarak internette küçük bir araştırma yaptığınızda dahi, nasıl yol alınması gerektiğinin ipuçlarına kolaylıkla ulaşabilirsiniz, ancak gerçek şu ki, fabrikaların dijital dönüşümünün başarıyla gerçekleşebilmesinin yolu, en üst yönetim katından başlayarak üretimdeki tüm çalışanların bu dönüşüme “hazır” olmasından ve “kültürel” dönüşümünden geçiyor. 
• • •
Temmuz sayısında kapak konusu olarak incelediğimiz, “Demir-Çelikte Endüstri 4.0 Uygulamaları” kapsamında dijital dönüşüm çalışmalarında yol almış Kaptan Demir Çelik markasının Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nur Çebi ile üretim süreçlerini nasıl gerçek zamanlı olarak izlediklerini konuştuk. Ahmet Nur Çebi, üretime ait proseslerin kontrolünde PLC, PAC ve DCS sistemlerini kullandıklarını, kontrol sistemlerine entegre SCADA bilgisayarları ve operatör panellerle proseslerin gerçek zamanlı olarak izlenebildiğini ve önemli parametrelerin kayıtlarının tutulabildiğini açıkladı. 
• • •
“Ayın Röportajı”nda bu ay, Robo Otomasyon Genel Müdürü Haluk Özcan’ı konuk ettik. Türkiye’de bir otomotiv üreticisine yaptıkları projede sanal devreye alma çözümünü başarıyla uyguladıklarını söyleyen Haluk Özcan, sunulan avantajı, “Zaman tasarrufunun yanısıra, sahada çıkacak sıkıntılı süreçleri atlatmış olduğunuz için maliyeti düşürüp, risklerden kurtuluyorsunuz” şeklinde açıkladı.  

“ST Özel” bölümümüzde ise çalışanlara sufle veren AR gözlüklerini yakın zamanda piyasaya sunacaklarını açıklayan, Doruk Otomasyon Uluslararası Genişlemeden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Tülay Özden’i konuk ettik. Özden, suflörlere benzer şekilde gerek operatörlere, gerek bakımcı ve kalite yetkililerine yol gösterebilen, AR gözlük ve uygulamalarını üretim dünyası ile buluşturacaklarını açıkladı.  

Keyifle okumanız dileğiyle…