Mobilya üreticileri, yeni makina yatırımlarıyla hem üretim kapasitesini ve kalitesini artırıyor, hem de belli oranda enerji verimliliği sağlıyor. Hatlarında CNC tezgahları, kesim makinaları, bantlama, delik makinaları, matkap gibi tezgahlardan yararlanan üreticiler, verimliliklerini artırabilmek adına modernizasyon çalışmalarına da hız veriyor. Ankara’nın Akyurt ilçesinde yer alan 27 bin metrekarelik fabrikasında üretim faaliyetlerine devam eden Lazzoni Mobilya da bu tür modernizasyon çalışmalarına ve makina yatırımlarına hız veren firmalardan. Lazzoni Bakım ve Onarım Mühendisi Mikail Şahin’den aldığımız bilgilere göre firma, kesim makinalarında manüel olarak gerçekleştirilen kesimlerde optimizasyonu Cutrite programı ile sağlamış. 5 eksen CNC makinasında üretilecek yarı mamuller için delik ölçüleri daha önce manüel olarak girilirken, Teknik Ofis Departmanı tarafından hazırlanan delik şablonları makinaya yüklenerek optimizasyon sağlanmış. Dikey delik makinasında delim işlemleri sırasında parçaları sabitlemek için daha önce manüel sıkıştırma kolu kullanılırken, şirket parçayı tek seferde sıkıştırmak için pnömatik sistem getirmiş. Paketlemede el ile yapılan yapıştırma yerine, tutkal makinası ile yapıştırma tekniğine geçilerek ürün paketlerinde açılmalar önlenmiş. Biesse Kenar Bantlama Makinası alınarak kenar bantlamada meydana gelen bant yapışmalarının önüne geçilmiş ve yapışmanın verimliliği artırılmış. Detayları röportajımızdan inceleyebilirsiniz. 

• • •

Gelelim makina sektörünün gündemine…

Takım tezgâhları  üretiminde lider illerin başında Bursa, Istanbul, Konya ve Izmir’in geldiğini ve bunları sırasıyla Sakarya, Ankara, Kayseri, Eskişehir ve Kocaeli’nin takip ettiğini dile getiren Takım Tezgâhları Sanayici ve Iş Insanları Derneği (TIAD) Başkanı Fatih Varlık; lojistik, insan kaynağı gibi kriterler de göz önüne alınarak Kocaeli, Bursa, Izmir, Konya illerinde kümelenme modelinin oluşturulabileceğini aktardı. 

Makina Ihracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2019 yılında en fazla ihraç edilen makinaların; soğutma makinaları ve klimalar, içten yanmalı motorlar ve aksamları, yıkama ve kurutma makinaları, inşaat ve madencilik makinaları ile pompa ve kompresörler olduğunu, bu dönemde oransal olarak en fazla ihracat artışı sağlayan ürünlerin ise elektrik motorları ve jeneratörler, yük kaldırma, taşıma, istifleme makinaları ile traktörler, tarım ve ormancılıkta kullanılan makinalar şeklinde gerçekleştiğini açıkladı.  

• • •

“Bildiğini bilenin arkasından gidiniz, bildiğini bilmeyeni uyandırınız, bilmediğini bilene öğretiniz, bilmediğini bilmeyenden kaçınız”. Konfüçyüs’e atfedilen sözde olduğu gibi; 

Bilgi hep rehberiniz olsun…