Türkiye'nin 2053 yılı hedefi net sıfır emisyon… Peki dönüşüme nereden başlayacağız? Herkesi bu sene 4.kez düzenlenen Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi'ne bekliyoruz. Zero Build Summit'23 Zirvesi'nde sloganımız ise "Sıfır Enerjili Binalar Mümkün". Dördüncü Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi ZeroBuild Summit’23, bu yıl 26-29 Nisan 2023 tarihlerinde gerçekleştirilecek. 45. Yapı Fuarı TurkeyBuild İstanbul ev sahipliğinde İstanbul Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek zirveye hibrit olarak katılım sağlanacak. Zirvede 4 gün boyunca 17 oturumda 100'e yakın konuşmacıyı daha iyi bir gelecek için bir araya getireceğiz. Sıfır enerji bina bileşenleri, binalarda enerji verimliliği uygulamaları, mevzuatlar ve yönetmelikler, finansman, ısı yalıtımı ve insan sağlığı ilişkisi, enerji etkin tasarımlar ile sürdürülebilir mimari, alternatif enerji sistemleri ve uygulama örnekleri gibi pek çok konu üzerinde çalışan bakanlık yetkilileri, politika yapıcılar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, bina profesyonelleri, üreticiler ve tedarikçilere yer verilecek. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, odalar, belediyeler, birlikler ve derneklerden de isimleri ağırlanacak ve sektörün bu yeniden yapılanma sürecine adaptasyon yöntemlerini konuşacağız.


Ülke olarak enerjide dışa bağımlıyız, cari açığımızın yüzde 70’i enerji maliyetlerimizden kaynaklı. Dünya genelinde ise enerji kaynakları sınırlı ve ihtiyaçlar sınırsız. En önemlisi ise küre ısındı, küresel ısınmayı en azından 1,5 ile sınırlandırılmasına çaba göstermeliyiz. 2030 yılı çok önemli. 2030 iklim hedefi, iklim değişikliğine neden olan emisyonlarını azaltmak üzere bugünden 2030’a kadarki süre için belirledikleri hedefleri ifade ediyor ve Türkiye’nin 2053 yılı hedefi net sıfır emisyon yani tamamı ile kömür, petrol ve gazdan kurtulmak. Bugünden aksiyona geçmezsek yarın sonuçları çok vahim olacak. Hem küresel olarak hem ülkemizde sel, yangın gibi birçok doğa felaketleri yaşanıyor. Ormansızlaşma da dahil olmak üzere sebep sonuç ilişkisi içerisinde yaşanıyor bu felaketler.
Türkiye’nin toplam enerji tüketiminin yüzde 40’ını konutlarda ve sera gazın emisyonlarınn yüzde 36’sı binalardan kaynaklı. 2030 hedefimiz emisyonu yüzde 35 düşürmek ise ilk iş olarak binalardan başlamamız gerekir. Tüm binalarda ve konutlarda yapılacak doğru yalıtım, doğru mekanik sistemler ile hem ülke ekonomisini hem de ev ekonomisini kalkındırabiliriz. Sıfır enerjili binalar mümkün ve çok uzağımızda değil. Sadece kimse gönülden destek vermiyor. İnşaat sektörünü rant sektörü olmaktan çıkarııp sosyal ve ekonomik kalkınmanın en önemli parçası haline getirmenin yolunun önce yapılardan geçtiğini ve devamında doğru şehirleşme ile tamamlandığını bilmemiz gerekir.


Demirden ve betondan fazlasını konuşuyoruz ancak daha demirden, betondan sınıfı geçemiyoruz. Yaşanan deprem felaketinden sonra yapı sektöründe değişim kaçınılmaz olmalı. Bu kapsamda kısa vadede en büyük beklentimiz kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak yeni binaların, sıfır enerji binaya hazır olacak şekilde A sınıfı olarak inşaa edilmesi. Mevcut binalarda ise en azından bina kabuğunun ısı yalıtımının sağlanması. Uzun vadede ise tüm yapı stoklarının yenilenirken Sıfır Enerji Bina olarak inşaa edilmesi.

İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ İKLİMLENDİRME SEKTÖRÜNÜN İHRACAT LİDERLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ


Kısa vadeli beklentiler gerçekleştiğinde her yıl yaklaşık 20 milyar dolara yakın bir tasarruf ile ekonomiye ve iklime değişikliğini yavaşlatmaya katkı ve enerji arz güvenliğimizde artış sağlamış oluruz.
Türkiye’nin 2053 Net Sıfır hedefi doğrultusunda yapı sektöründe değişim kaçınılmazdır. Bu kapsamda 19.02.2022 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayınlanan yönetmelikle, toplam yapı inşaat alanı 2 bin m² ve üzeri olan binaların NSEB (Neredeyse Sıfır Enerji Bina) olarak inşa edilmesi zorunlu hale getirilmiştir. NSEB niteliğindeki binaların Enerji Kimlik Belgesindeki enerji performans sınıfının B veya daha iyi olması ve aynı zamanda binanın birincil enerji ihtiyacının en az yüzde 10’u oranında yenilenebilir enerji kullanımına sahip olması zorunludur. Yönetmelik kapsamında NSEB niteliğindeki binaların zorunluluğu, 1 Ocak 2023’den 1 Ocak 2025’e kadar yapı inşaat alanı 5 bin m² üzerinde olan binalar için uygulanacak ve yenilenebilir enerji kullanım oranı yüzde 5 olacaktır. Yapı sektöründe NSEB yönetmeliği ile başlayan değişime, finans kuruluşları da yeşil finansman kapsamında destek verecektir.
Herkesi 2023 Yapı Fuarı’ndaki 4.Uluslararası Sıfır Enerji Binalar Zirvesi'ne bekliyoruz.