Bu ayki kapak konumuz mermer sanayi. Bu doğrultuda öncelikle biraz rakamlara göz atalım. Dünyadaki 15 milyar metreküp mermer rezervinin üçte birine sahip olan Türkiye’nin son beş yılda işlenmiş mermer ihracatı 700 ila 800 bin ton, traverten ihracatı ise 450 ila 550 bin ton arasında değişim gösteriyor. 2018 yılında bir önceki yıla göre, mermerde miktarda yüzde 6 artış yaşandı.

Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı ABD olurken, Suudi Arabistan ikinci sırada yer alıyor. Globalde yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen sektör bir yandan mevcut ihracat pazarlarını korumaya çalışırken, diğer yandan yeni pazar arayışlarına devam ediyor. Bu noktada da Afrika’nın yanı sıra Güney Amerika ve Türki Cumhuriyetler öne çıkıyor. 
• • •
Sektörün zorlu çalışma koşullarında şüphesiz robotların katkısı yadsınamaz. Robotlu teknolojilerle zorlukları kolaylaştıran üretici firmalar,  böylece süreçleri pratik hale getiriyor, hızlandırıyor ve maliyetleri düşürüyor. 

Mermerde birçok uygulamanın robotlarla gerçekleştirildiği gerçeğinden hareketle, özellikle mermerlerin taşınması, konulması, işlenmesi, kesilmesi gibi proseslerde öne çıkan robotlar, hem iş sağlığı ve güvenliğine katkı sağlıyor hem de katma değerli ürünleri üretilmesinde önemli rol oynuyor.
• • •
Kapak konumuz kapsamında üretimini robotlarla kolaylaştıran, robotlar sayesinde mermerden her türlü şekli elde edebilen Muğlalı firma Koç Mermer’in Sahibi Ali Koç ile sektörü, firmalarının kuruluşunu ve robotların firmalarına kazandırdıklarını konuştuk.

Robotlu Üretim Vizyonu bölümümüzde ise, Sinop’tan 12 ülkeye ihracat gerçekleştiren ve KOSGEB’ten aldığı destekle yatırım yaparak üretiminde robot kullanan Sinop Çeliksan var. Firmanın Kurucusu Cihan Çelik ile yaptıkları robot yatırımlarını, yatırımın avantajlarını, çıktılarını ve gelecek hedeflerini konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

Robot Ürün ve Sistemleri sayfalarımızda ise her sayıda olduğu gibi sektör profesyonelleri ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajları bulabilirsiniz.

Keyifli okumalar ve iyi yazlar dilerim