Gerek Türkiye ekonomisi üzerindeki önemli etkiler ve sağladığı girdiler gerekse diğer sektörlere ürettiği ürün ve hizmetlerle, makina sektörünün yeri ve rolü yadsınamaz. Robotlar, yani “Makinaları Yapan Makinalar” da sektöre büyük katkılar sağlıyor. Makina sektöründe CNC besleme ve kaynak, polisaj, çapak alma, parlatma ve zımparalama, alma-bırakma gibi uygulamalarda kullanılan robotlar aynı zamanda kalite kontrol ve ölçü konularında da destek veriyor. Kontrol aşamalarını en az hata ile gerçekleştirmeyi amaçlayan üreticiler, üretim hatlarına entegre ettikleri robotlar sayesinde ürettikleri parçaların kontrolünü hatasız bir şekilde gerçekleştirebiliyor ve müşteri memnuniyeti sağlayabiliyor.

***

Bu ayki kapak konumuz “Makina Sanayi”. Kapak konumuz kapsamında I-MAK Redüktör firmasının üretimde kullandığı robotları ele aldık. I-Mak Redüktör
A.Ş. Otomasyon Sorumlusu Makina Mühendisi Ahmet Mesut Çiftçi, robot yatırımlarıyla imalatta ve kalite kontrolde oluşabilecek operatör hatalarının önüne geçtiklerini, tahmin edilebilir üretim süresi ve standartlaştırılabilen üretim kabiliyeti sağladıklarını ve doğru-kesintisiz bir üretim ile termin sürelerini kısalttıklarını söyledi.

Bu ayki dosya konularımız ise; robotik ve sensörler. Bunların yanında gene sektör temsilcilerinden son haberleri, “Ürün ve Sistemler” sayfalarımızda diğer konu başlıklarında yapılan çalışmaları ve güncel gelişmeleri bulabilirsiniz.

***

IFR, sektörün merakla beklediği Dünya Robotik Raporu’nu yayımladı. Bu sayımızdan itibaren verileri incelemeye ve değerlendirmeye başlıyoruz. Ayrıntıları “Göstergeler” sayfalarımızda okuyabilirsiniz. Özetle öne çıkanlar ise şunlar oldu:

• Dünya robot nüfusu, 2,7 milyon oldu.
• 2019’da yüzde 12’lik düşüşle 373 bin yeni robot satıldı.
• Çin, 140 bin robot ile satışlarda ilk sırada yer aldı.
• Singapur, robot yoğunluğunda 918 ile birinci durumda.
• Cobot pazarı büyümeye devam ediyor. 2019 yılında yüzde 11’lik bir büyüme yaşandı.