Üretim dünyası, gerek CNC tezgahlarına robotları entegre ederek gerekse makinalarını robot ve AGV başta olmak üzere çevre birimlerle konuşturarak insandan bağımsız üretim yolunda hızla yol alıyor. Üretimden veriler toplayıp oluşan arızaları analiz ederek, sonraki arızaların önüne geçmek için endüstri dünyası, tüm teknolojik imkanları seferber etmiş durumda. Öyle ki, bu teknolojik uygulamaların devreye alınması; iş gücü ve üretim verimliliği, süreç optimizasyonu ile çalışanın iş sağlığı ve güvenliği konuları başta olmak üzere tüm fabrikada sıfır hata ve sıfır kaza ile üretim yolunda ciddi kazanımların elde edilmesini sağlıyor. 

Üretim hattına zamanında ve sıralı olarak parçaların teslimatını sağlayan AGV’lere yatırım, fabrika içi lojistik süreçlerinin hızlı, hatadan arınmış, insan sağlığına uygun biçimde gerçekleştirilmesini sağlıyor. 

Bu ay “Tarım Makinası Üreticileri” kapak konusunda yer verdiğimiz TürkTraktör fabrikası da bu yatırımları en iyi hayata geçiren ve uygulayan üreticiler arasında yer alıyor. Fabrika içi Otomatik Güdümlü Araçlarını(OGA) devreye alarak, üretim ve montaj hatlarında yaygınlaştıran marka, yine devreye aldığı, dikey depolama sistemleri ile entegre çalışan tam otomatik malzeme ikmal robotu yoluyla üretim için kullanılan parçaların raflara dizilmesini ve raflardan geri alınmasını sağlıyor. Hareket halinde olan AGV sistemleriyle fabrika içerisinden veri toplayan traktör üreticisi, iş zekası raporları ile de süreçleri denetim altında tutuyor, sağlanan öngörü ile proaktif iyileştirmeler yapıyor. TürkTraktör, CNC tezgahları ile konuşan AGV’lere yatırım yaparak üretim ve iç lojistik süreçlerinde en yüksek verime ulaşmayı hedefliyor. Detaylara kapak bölümünden ulaşabilirsiniz. 

***

Gelelim makina sektörünün gündemine... 

Katma değerli üretim ve ihracat için stratejik öneme sahip olan takım tezgahları sektörü, Kovid-19 salgınından ciddi şekilde etkilenirken, TİAD’ın sektörel etki analiz araştırması, sipariş iptallerinin otomotivde yüzde 73’lere çıktığını gözler önüne serdi. TİAD sektörel etki araştırması cevaplarına göre, Türkiye’de eski iktisadi duruma dönülmesi yüzde 22 ile üçüncü çeyrekte, yüzde 3 ile dördüncü çeyrekte, yüzde 72 ile de 2021 yılında gerçekleşecek. Bu soruya cevaplayanların sadece yüzde 3’ü 2022 cevabını verdi.

Kontrollü normalleşerek en kısa zamanda çarkların eski hızında dönmeye başlaması dileğiyle…