BİAS Multi Servo® Pres’in hibrit bir mekanizmaya sahip olduğunu, volan tarafında biriktirilen kinetik enerji ve yüksek verime sahip servo motorlar beraber kullanılarak, enerji sarfiyatının en az seviyeye indirildiğini söyleyen Mustafa Kılıç ile Bias Makina’nın uzun yıllara dayanan tecrübesi ve yoğun Ar-Ge çalışmaları sonucu hayata geçirilen Türkiye’nin ilk yerli Multi Servo® Pres’inin sağladığı avantajları konuştuk. 

Bias Makina’nın yapılanması ve iş gündemi hakkında bilgi verir misiniz? 

BİAS Makina, BİAS Mühendislik firmasının şemsiyesi altında kurulmuş bir makina firmasıdır. Fabrikamız Ankara’dadır. Satış-Pazarlama, Kalite Kontrol, Tasarım-Proje, Üretim-Planlama birimlerinin birbirine entegre şekilde çalıştığı Türkiye’nin ilk yerli Multi Servo® Pres’inin üretimini sürdüren kökleri ve altyapısı mühendislik firmasından dolayı otuz yıla yaklaşan; makina grubu olarak da on yılı aşkın süredir pres sektörüne hizmet veren üreticilerin elini kolaylaştırıp, çabuklaştıran bir firmadır.

İş gündemimiz hakkında bilgi vermek gerekirse, şu an farklı sektörlere farklı tiplerde pres imalatlarımız devam etmektedir. Örnek verecek olursak İtalyan ortaklı bir Türk firmasına radyatör bağlantı ekipmanları için bir pres üretmekteyiz. Rusya’da savunma sanayine hizmet eden bir firmaya Savunma Sanayi Presi ürettik, sevk edeceğiz bu günlerde. 
Su arıtma cihazı tankı üreten bir firmaya yeni, teknolojik; aynı anda malzemeyi otomatik hazırlayan, zigzag kesim yapan, derin çekme operasyonunu gerçekleştiren, transferi mevcut, hurda kesen giyotin makası ile metal firesi en aza indirgenmiş bir pres ürettik. Dakikada 10-12 arası kap basma kapasitesine sahip; gerçekten çok hızlı, seri imalatçıların kapasitesini artıracak performansı çok yüksek bir pres. Özetle; hem yurt içi hem yurt dışı pazar için üretimlerimiz devam ediyor.

Multi Servo Pres’i tamamen yerli imkanlarla mı ürettiniz? Ar-Ge ve tasarım aşamasından ürünün ticarileşmesine kadar geçen süreçleri paylaşır mısınız? 

Bias Multi Servo® Pres, başta Genel Müdür Yardımcımız Uğur Acar olmak üzere, tamamen ülkemiz mühendislerinin yarattığı, yerli imkanların kullanılmasıyla ortaya çıkmıştır. Geçmişte bu alanda TÜBİTAK gibi kurumların da destekleri kullanılmıştır. TEYDEB projesi uygulanmıştır. Piyasada var olan ekzantrik ve hidrolik presler artık müşteri beklentisini (hız, daha kapasiteli üretim, düşük üretim maliyeti, düşük enerji sarfiyatı, az insan gücü, daha seri ve otomatik) karşılayamadığından ve külfetli bir işletme modeli olduğundan Multi Servo Pres ihtiyacı doğmuştur. Buna istinaden de bu pres ortaya çıkmıştır. İlk prototipin oluşmasından sonra da farklı sektörlerde gelişen ilgi ile birlikte; Radyatör Panel Presi, Filtre Presi, Yangın Tüpü Presi, Otomotiv Sanayi Komponentleri Presi, Beyaz Eşya Presi, Mutfak Eşyaları Presi gibi birçok sektörü aynı anda içine alan ve kapsayan presler üretilmeye başlanmıştır.

Bize Multi Servo® Pres’in öne çıkan özelliklerini paylaşır mısınız? 

  • Kademesiz Ayarlanabilir Strok
  • Kalıp Ayar Süresinin Kısaltılması
  • Kalıp Aşınmasının Azaltılması
  • Kademeli Basma
  • Yüksek Anma Tonajı Yüksekliği
  • Yukarıdan Çift Aktif Tesir
  • Rijit Gözde ve Mekanizma Yapısı
  • Üretim Kalitesinin Artışı
  • Üretim Hızının Artışı 
  • Enerjinin Verimli Kullanılması & Yüksek İş Yapma Enerjisi
  • Seri ve Sürekli Üretim 
  • Hassas ve Kompleks İşlemlere Uygunluk

Hangi uygulama ve sektörlerde kullanılıyor ve üretim tesislerine sağladığı önemli avantajlar nelerdir? 

Geniş bir sektör yelpazesi var. Bunlardan bazıları; yağ filtreleri, su arıtma cihazları, beyaz eşya ekipmanları, otomotiv yan sanayi ekipmanları, mutfak eşyası -tencere, tava, çaydanlık, çatal, bıçak, kaşık vs-, radyatör paneli, kombi genleşme tankı, yangın tüpleri, kalıp üreticileri, otomobil jantları, tarım makinası parçaları, ısıtma-soğutma sistemleri, tüp üreticileri…

Birkaç hidrolik veya eksantrik presin işini tek başına yapabilme yeteneği ile; daha sade, insan gücü düşük (daha az operatörle, malzeme hazırlığı-hazırlanan malzemenin prese konulması veya nihai ürünü presten alınması işlemi için gerekli personelleri de kast ediyorum) ama çok adetli malzeme basımından dolayı verimlilik çarpanı ve getirisi, iki üç kat daha fazla bir sistem. Böylece fabrikalarda kapasite artışı çok kolaylıkla elde edilebilir.

Preste emniyetli çalışma nasıl sağlanıyor?   

Safety PLC ve yardımcı safety özellikli ekipmanlarımız (switch, fotosel, encoder vs) ile güvenli bir çalışma sağlıyoruz. Emniyet konusu bizim için her zaman öncelikli ve hassas bir konu. Özellikle yurtdışı satışlarda yoğunlukla Avrupa bölgesinde bu konu çok önemseniyor. CE gibi emniyet tedbirleri içeren sertifikalarımız da önem kazanıyor. Henüz geçen hafta CE belgemizi güncelledik. Kapsamını, uyumluluk süreçlerini, gelişen dünya ihtiyaçlarına göre yeniledik. Türkiye’de farklı sektörlerde büyük kuruluşlarla çalıştığımız için (Vestel, Arçelik, TKG Otomotiv, Beko, Candy, Granit, Trakya Döküm vs ) onların da güvenlik konusunda her zaman öncelikleri, beklentileri, farklı yaklaşımları oldu. Bunlar da bizim bu konuda daha da ileriye gitmemize, kendimize yeni edinimler katmamıza sebebiyet verdi.

Enerji yönünde verimli üretim için tasarımda nelere dikkat ettiniz? 

BİAS Multi Servo® Pres, hibrit bir mekanizmaya sahiptir. Volan tarafında biriktirilen kinetik enerji ve yüksek verime sahip servo motorlar beraber kullanılarak, enerji sarfiyatı en az seviyeye indirilmiştir. Diğer servo preslerden farklı olarak, yüksek kapasiteli kapasitör panoları kullanımına gerek yoktur. Çünkü enerji volan sisteminde biriktirilmektedir. Yük dağılımı en optimum şekilde, servo ve volan arasında paylaştırılmış olduğundan, buradan da artı enerji verimliliği sağlanabilmektedir.

Satış sonrası bakım ve servis çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz? Ürünlerinize uzaktan bağlanarak servis çözümü veriyorsanız bu ne gibi avantajlar sağlıyor?

Doğru bir noktaya temas ettiniz. Preslerimize uzaktan erişim sistemi ile bağlanıp sistemde varsa aksayan yönleri tespit etme olanağına sahibiz. Genelde arızalar otomasyon-yazılım-elektrik aksanlarında olduğundan merkez fabrikadan bağlanarak bunları gideriyoruz. Aksi taktirde dünyanın farklı noktalarında preslere sürekli servis ile yetişmek zaman alabilir veya gecikmelere sebebiyet verebilir. Bu yolla kısa zamanda sorun giderilebiliyor. 

Preslerimizin güçlü-robust bir yapısı bulunmakta. Bundan dolayı mekanik problem pek yaşanmıyor. Teknolojik, donanımlı ve tecrübe ede ede her geçen gün üstüne koyarak, preslerimizi daha kusursuz hale getirme konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Elbette tam müşteri memnuniyeti ve müşterilerimizin süreklilik arz eden bir üretime kavuşmaları ana hedefimiz. Bunu sağlıyoruz da. Kesintisiz üretim her şeyden önemli. Bunun için buradayız. 

Ürünle birlikte ulaşmak istediğiniz pazarlar ve eklemek istedikleriniz?

Türkiye üreticiler anlamında çok verimli ve geniş bir pazar. Burada daha yaygınlaşarak, yukarıda saydığım farklı sektörlerin her birine ayrı ayrı nüfuz ederek, pazar payımızı artırmamız gerekiyor. Üreticinin ve üretimin olduğu hemen hemen her sektörde BİAS Multi Servo® Pres’e bir görev düşüyor. Bu görevi layıkıyla yaparak, iyi bir repütasyonla yolumuza devam etmek isteğindeyiz. Yurt dışı pazarlarında da ana hedef Doğu & Batı Avrupa başta olmak üzere, Rusya-Türki Cumhuriyetleri ile beraber Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Körfez Ülkeleri diyebiliriz. Özetle, geniş bir coğrafyaya açılarak hem marka değerimizi ve bilinirliğimizi artırmak hem de pazarlama ağımızın farklı kanallardan düzenli olarak beslenmesine imkan yaratma çabasındayız.