ANKARA (AA) - 2017 yılını 3,9 milyar dolarlık ihracatla kapatan iklimlendirme sektörü, 2018’i yüzde 15 büyüme ve 4,5 milyar dolarlık rekor dış satımla kapadı.
İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği (İSİB), Başkanı Şanal, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Romanya gibi gelişmiş ülkelere, kalitesi ile giren iklimlendirme sektörü dış satımının, miktar olarak yüzde 7,7 oranında arttığını söyledi.

İKLİMLENDİRMEDE EN ÇOK DIŞ SATIMA KONU OLAN PARÇALAR...

Mehmet Şanal, yalıtım, havalandırma, ısıtma ve soğutma ürünlerini içeren zengin bir ürün yelpazesinde sektörün, ihracat kalemlerini şöyle ifade etti:
“571 milyon dolar dış satımla, ‘kazanlar ve aksam parçaları’ ilk sırada gelirken, onu 553 milyon ile ‘derin dondurucular soğutmalı kabinler", 504 milyonla, ‘vanalar’, 455 milyonla ‘radyatör ve aksamları’, 447 milyonla ‘plastik boru ve bağlantı elemanları", 305 milyonla "pompa ve aksamları" ve 277 milyonla " -vantilatör-aspiratör ve aksamları ile fanlar ve hava perdeleri" takip etti.

İKLİMLENDİRMEDE YÜKSEK KATMA DEĞER İTHALATI DA AZALTTI

İSİB Başkanı, son dönemlerde dış satımda stratejik atılımlar yaptıklarını, iklimlendirme pazarında da, ürün skalasında da, ciro ve üretim düzeyinde de geliştiklerini söyledi.

İklimlendirme sektörü dış satımındaki artış oranının, Türkiye ortalamasının üzerinde olmasından memnun olduklarını kaydeden, Şanal şöyle konuştu: “Yaptığımız ihracat kadar, ithalatı da azaltan bir sektör haline geldik. Yüksek katma değerli ürünleri yerlileştirirken, bunları yurt dışına sattığımız gibi, ithalatını da azaltıyoruz. 2019 yılında, uluslararası fuar ve ticari heyet ziyaretleri ile oldukça yoğun bir trafik planladık. Ve yıl sonu dış satım hedefimizi de, 5 milyar dolar olarak saptadık.”