Yeni dönemde makina imalatçılarına sektörde en çok güç katacak hususların başında, makinalarını daha en başta “kusursuz, çok hızlı biçimde ve müşteri isteklerine uygun tasarlayıp üretebilme yetkinlikleri” yer alacaktır. Böylece pazara daha hızlı ürün sunabilecekler. Neyse ki onlara yardımcı olacak yazılımlar ve partnerler ülkemizde mevcut. Makina İmalatında Endüstri 4.0 Uygulamaları’nı incelediğimiz Şubat sayımızda makina imalatı ve ihracatına odaklanmış Emre Makina’nın, Almanya’daki cam yünü üretim tesisine yönelik yapacağı projede Dijitalis iş birliğiyle makina tasarımının simülasyonunu yaparak hem maliyetten hem de zamandan nasıl tasarruf sağladığını aktarıyoruz. Simülasyon sayesinde taraflar sanal ortamda bir araya gelerek sahaya gitmeden birçok problemi çözerken, firma da yeni tasarladığı makinanın müşterisinin talebi doğrultusunda çalışacağını kanıtlamış. Nasıl mı? Detaylar kapak röportajımızda…

***

Dünyada halen süren pandemi nedeniyle komplo teorilerine de konu olan 5G teknolojisi Almanya’nın güçlü ve öncü teknoloji üreticisi Bosch fabrikalarında kullanılmaya başlanıyor. Endüstri 4.0 dönüşümü açısından öncü konumda bulunan Stuttgart-Feuerbach’taki fabrikasını 5G ile donatan Bosch, dünya genelindeki 250 fabrikasında 5G’yi kademeli olarak uygulamaya almayı hedefliyor. “5G rekabet gücümüzü artırıyor ve Endüstri 4.0’ın potansiyelini daha da iyi değerlendirmemizi sağlıyor.” diyen Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve CDO/CTO’su Dr. Michael Bolle, “Yeni yollar çiziyoruz ve kontrol sistemleri, IT ve nesnelerin interneti arasındaki mesafeyi kapatıyoruz. Yeni kontrol teknolojimiz, çok çeşitli cihazları birbirine bağlamak için yeni mobil iletişim standardını kullanacak” dedi. Detaylar “Akıllı Fabrika” köşemizde..

***
Yeni yılın ikinci sayısında içeriğimizde, yine Endüstri 4.0 üretim vizyonuyla hareket eden fabrikalardan güncel haberlere ve yenilikçi çözümlere yer verdik.