TÜDOKSAD’ın raporuna göre Türk Metal Döküm Sektörü, imalat sanayisine yaptığı üretim ile ülkemizin gelişiminde ve kalkınmasında büyük pay sahibi olmakla birlikte yüzde 71’lik ihraç oranı ile cari açığın kapatılmasına önemli katkılar sağlıyor. Sanayinin en eski alanlarından döküm, aynı zamanda onlarca kuruluşun ana parça tedarikçisi konumunda bulunuyor. Rapor doğrultusunda son 5 yılda ülkemiz döküm sektörünün dünya üretimi içindeki payı yüzde 37 oranında artmış ve üretim miktarı bakımından Türkiye, Avrupa’nın üçüncü büyük döküm üreticisi konumunda.

Döküm sanayinin kapağımıza taşıdığımız yeni yılın ilk sayısında robotların, sektöre sağladığı katkıları ve robot yatırımı ile ortaya çıkan çıktıları aktarmaya çalıştık. 
Sektörün zor koşullarında yüksek sıcaklıklardan, toz ve kirden etkilenmeyen, aşınmaya, bazlara ve aside dayanıklı robotlar, dövme, kum döküm, hassas döküm, pres kalıplama, kokil döküm, taşlama ve tesviye gibi birçok uygulamada üreticilerin en büyük yardımcısı olarak çalışıyor.
Çalışanlar için yorucu, yoğun efor gerektiren proseslerde kullanılan robotlar, bu kapsamda iş sağlığı ve güvenliği açısından da önem taşıyor; riskleri ve tehlikeleri bertaraf ediyor.   

• • •

Sektörün kalbi, 18-22 Aralık tarihlerinde Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen Japonya Uluslararası Robot Fuarı-IREX 2019’da attı. İki yılda bir gerçekleştirilen fuarın 2019 teması, “Daha dostça bir toplum için insanlara yardımcı robotlar”dı. Robot firmalarının son teknolojilerini, en yeni ürünlerini görücüye çıkardığı fuar, geçen ay sektörün önemli etkinliklerindendi. Yapay zeka ve insan ve robot-makina arasındaki etkileşimin arttığı uygulamalar ile işbirlikçi robotların öne çıktığını gördük.

• • •

Son olarak bizden bir haber paylaşmak istiyorum. ST Endüstri Medya olarak Altunizade’deki yeni adresimize taşındık. Bundan böyle Endüstri Medya Grup olarak yeni yerimizde endüstriye değer katan faaliyetlerimize devam edeceğiz.