Maden sektörü ve ölümlü iş kazaları, ne yazık ki uzun yıllardır ülkemizde, birbiriyle eş zamanlı anılan iki tabir haline gelmişken işçi sağlığı ve iş güvenliği kanunu kapsamındaki yaptırımlar ve teşviklerle, hem özel hem de kamu tarafından işletilen kömür madeni ocaklarında makina ve teknolojinin yoğun kullanıldığı ‘tam mekanize sistem’li üretime geçilmeye başlandı. Ülkemizde kamu tarafından işletilen tam mekanize sistemli tek yer altı ocağı olan Ömerler Yer Altı Kömür İşletmesinde; galeri, ayak hazırlıkları ve ekipmanların yer altına montajı tamamlanarak 2019’un sonunda üretim faaliyetlerine başlandı. İşletmede yeni yatırımla kömür üretimi attırılırken, enerji üretimine bundan böyle iki panodan üretimle katkı sağlanması hedefleniyor. 

Özel sektörde de bu alandaki yatırımlar hız kazanırken, Edirne Uzunköprü’de bulunan kömür ocaklarında son teknoloji ile üretim gerçekleştiren BKİ Batı Kömür İşletmeleri’nin Yönetim Kurulu Başkan Vekili Bilal Yıldız, bu yıl yeraltı madenciliğinde, iş güvenliği ve işçi sağlığının maksimum düzeyde olduğu, tam mekanize sistem yöntemiyle yılda 600 bin ton kömür üretimi hedeflediklerini aktardı. 

Kapaktan ele aldığımız ‘Kömür Üretimi’ konusundaki son dönem yatırımlarına ve sunulan teknolojik çözümlere dergimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz.

***

Ağır Sanayi alanındaki yatırımlar sürüyor. Geri dönüşüm endüstrisine yönelik bir yatırıma imza atan Burkasan, devreye almaya hazırlandığı yeni tesisinde insan eli değmeden yapılacak ayrıştırma işlemleri ile atık plastiklerden en iyi hammaddeyi üretmeye hazırlanıyor. 50 milyon TL’lik yatırımla şekillenen tesiste üretilecek geri dönüştürülmüş plastik hammadde Türkiye’de ilk defa plastik şişe imalatında kullanılacak.