Tekstil sektörüne yardımcı donanım ve teknoloji üreten Kıray Makina, tasarımı ve üretimi yüzde 100 kendisine ait olan makina ve üniteler ile müşterilerinin taleplerini karşılıyor. Tekirdağ merkezli firma, 2020 yılında kaynak operasyonlarını kolaylaştırmak ve üretim hızını artırmak amacıyla YASKAWA’nın MOTOMAN AR900 ve AR2010 model ark kaynak robotlarına yatırım yaptı.

Kıray Makina Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Samet Kıray, söz konusu yatırımla birlikte üretim hızlarının ciddi oranda arttığını, günlük üretimlerinde 8 kata yakın artış sağladıklarını vurgulayarak, “Asıl hedefimiz, üretim maliyetlerini düşürmek ile birlikte üretim kalitemizi artırmak ve standardizasyonu sağlamaktı. Bu hedefimize şimdilik ulaştık.” ifadelerini kullanıyor.

Samet Bey, öncelikle şirketinizin yapılanmasını ve yakın dönem iş gündemini anlatabilir misiniz?

Yaklaşık 100 kişilik birbirinden kıymetli çalışma arkadaşlarımız ile birlikte 10 yılı aşkın süredir tekstil sektöründe kullanılmak üzere makinalar ve yardımcı ekipmanlar üretiyoruz.

Firmanızda ilk olarak robot yatırımı yapma ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?

2020 yılında kaynak operasyonlarımızı kolaylaştırmak ve üretim hızımızı artırmak için robot sistemine geçiş yapma kararı aldık.

Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz? Toplam kaç adet robot kullanıyorsunuz? 

Firmamız bünyesinde robotlarımız, kaynak operasyonlarımızda kullanılmaktadır. Halihazırda üretimimizde kullandığımız, toplam iki adet YASKAWA marka MOTOMAN AR900 ve AR2010 robot bulunmaktadır. 

Neden Yaskawa robotlarını tercih ettiniz? Makinalarınızın kaynak işlemlerini yaptığınız YASKAWA’nın AR900 ve AR2010 model robotlarının avantajları nelerdir? Bu modelleri tercih etmenizdeki nedenler nelerdi?  

Robot yatımları yapmadan önce yaptığımız araştırmalarda, YASKAWA’nın direkt Türkiye’de bulunması, stoğunun kuvvetli olması, satış ve servis ekibinin son derece yapıcı ve yardımcı olması tercihimizdeki en büyük etkenler oldu. Kaldı ki, YASKAWA bir dünya markasıdır.

AR900 modeli, silindirik parça kaynağında 7 eksenli olarak kullanmaktadır. AR2010, diğer parçaların kaynağında slider ile birlikte 8 eksenli olarak kullanılmaktadır. AR900’ü tercih etme sebebimiz, kaynak için çok geniş bir alana ihtiyacımızın olmayışıdır. Satış ekibinin yönlendirmesi de bu modeli seçmemizde etkili olmuştur.

AR2010 modelde ise, daha büyük parçaları kaynatmak için pozisyoner ile birlikte alındı. Daha sonrasında bünyemizde slider üretimini gerçekleştirerek robotumuza ekledik. Halihazırda 8 eksenli olarak kullanmaya devam etmekteyiz.

Yatırım öncesi entegratörünüzden/robot firmanızdan ne şekilde bir fizibilite çalışması aldınız? Entegratör seçimi konusundaki düşüncelerinizi alabilir miyiz? 

AR900 modelinde, pozisyonerin tüm montajlarını kendi bünyemizde yaptık. Entegratör firma ile çalışmadık. AR2010 modelinde ise, sistem entegratörü olarak RobAtik firması ile çalıştık. Fizibilite çalışmasını da YASKAWA ile birlikte yürüttük. YASKAWA gerekli her türlü teknik desteği sağlıyor. AR2010 modelini firmamızda işleyeceğimiz parçalara göre seçtik. Genel olarak yapılan çalışmalardan memnunuz.

Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımı size ne gibi katkılar sağladı? 

Üretimimizi hızlandırma açısından tarif edilemez boyutta bir avantajı oldu. Açık ve net söylemek gerekirse, iki gün süren operasyonları birkaç saate düşürdüğü yerler oldu. Günlük üretimimizde bazı parçalarda 7-8 kat artış sağladık. Üretim adedini artırarak maliyetleri de düşürmüş olduk. Asıl hedefimiz, üretim maliyetlerini düşürmek ile birlikte üretim kalitemizi artırmak ve standardizasyonu sağlamaktı. Bu hedefimize şimdilik ulaştık.

Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz? 

Gelecek dönemde, CNC tornalarda ve yine kaynak operasyonlarımızda robot yatırımlarımız devam edecektir.

KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI KANTEC, AMERİKA’DA TAVUK KELEBEĞİ TANITTI

Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız çalışmalar nelerdir? 

Kıray Makina olarak, teknolojiyi sürekli yakından takip eden ve teknolojik ürünleri sonuna kadar kullanan bir firmayız. Kullandığımız ekipmanlar son teknolojidir. İçinde bulunduğumuz çağın gereği olarak ürettiğimiz makinalarda Endüstri 4.0 çalışma prensipleri ile tamamen internet üzerinden kontrol edilebilen ve verileri sanal ortamda kayıt altına alınabilen yapılara sahiptir.

Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahseder misiniz?

Ben Samet Kıray, 42 yaşındayım. 1989 yılında Bulgaristan’dan ana vatanımıza göç etmiş bir ailenin evladıyım. Hasretini çektiğimiz bu topraklara hizmet etme gayesiyle büyüdüm. Çok şükür ki ürettiğimiz makinalar ile memleketimize hizmet etmenin mutluluğu ve gururu ile çalışmaya devam ediyorum. Endüstri Meslek Lisesi Elektronik Bölümü mezunuyum. Kendisini sürekli geliştiren, hiçbir zaman öğrendiği bilgilerle yetinmeyen ve her zaman daha fazla araştırma yapan araştırmacı bir karaktere sahibim. Uzun yıllar fabrikalarda teknik sorumlu ve montaj işlerinde çalıştıktan sonra tekstil sektöründeki ihtiyaçları doğru tespit ederek bu ihtiyaçlara uygun makinalar üretmek için 2011 yılında Kıray Makina’yı kurdum. O tarihten bu yana, hiçbir zaman kalitemizden ve duruşumuzdan ödün vermeden yurt içinde ve yurt dışında makinalar üretmeye, tekstil sektörünün ihtiyaçlarına göre hizmet vermeye devam ediyoruz.