AB Yeşil Mutabakatı’na uyum süreci ile ilgili gerekli dönüşümleri sağlamak amacıyla öncü yatırım yapan şirketlerden biri olan Kimpur, devreye aldığı güneş enerjisi paneliyle üreteceği elektrik giderlerinden tasarruf sağlarken, mevcut kapasite ve üretim koşullarında toplam elektrik tüketimini yaklaşık yüzde 20 oranında karşılayacak. Aynı zamanda yıllık olarak da yaklaşık 250-300 ton karbon salınımı engellenmiş olacak.

Projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren KİMPUR CEO’su Cavidan Karaca, “Gebze’de yer alan fabrikamızın çatısını 445,5 kWp’lik Güneş Enerjisi Sistemini Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri ile donattık. Kurulumu tamamlanarak devreye alınan GES ile yıllık 522 MWh elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Projemizde 900 adet Multi Busbar Half Cut Schmid Pekintaş Güneş Paneli ve 3 adet inverter kullandık. Üretilen elektrikle birlikte yaz aylarında gün içerisindeki elektrik ihtiyacımızın yüzde 40’ını, kış aylarında ise yüzde 10’unu karşılayarak, yıllık ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 20’sini GES’ten kullanmayı planlıyoruz. GES yatırımlarıyla yıllık 250-300 ton karbon salınımı ve 100 tona eşdeğer fosil yakıt kullanımının engellenmesine katkıda bulunuyoruz” dedi. 

Firmanızın kuruluşundan ve Türkiye’deki yapılanmasından kısaca bahsedebilir misiniz? 

Kimpur olarak, Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesi ve satış hacmine sahip %100 yerli sermayeli ve profesyonel poliüretan sistem eviyiz. Türkiye’de 129.000 ton, Avrupa’da ise 25.000 ton yıllık üretim kapasitesine sahip olan firmamız, 50’den fazla ülkeye ihracat yaparak sektöre öncülük etmektedir.

Kimpur (Kimteks Poliüretan), 1983 yılında suni deri, ayakkabı tabanı, kauçuk, yapıştırıcı ve boya gibi farklı sektörlere hammadde sağlamak amacı ile kurulan ve 1999 yılında yaptığı ‘Poliüretan Sistem Evi’ yatırımı ile ayakkabı, otomotiv, mobilya, yapı ve inşaat sektörlerine yönelik poliüretan sistemlerinin üretim, satış ve dağıtımını yapan Kimteks Kimya’dan 2015 yılı itibarıyla bölünmüştür. Akabinde distribütörlük ve dağıtım iş kollarındaki faaliyetlerini Kimteks Kimya çatısında bırakarak poliüretana odaklanmak üzere Kimteks Poliüretan San. ve Tic. A.Ş olarak kurulmuştur. Türkiye’nin ilk yüzde yüz yerli sermayeli poliüretan sistem üreticisi olarak, teknoloji ve Ar-Ge yatırımları ile müşterilere özel, sıra dışı çözümler üretmeyi sürdürmektedir.

MDI prepolimer ve formüle edilmiş poliol üretiminde uzmanlaşmış yenilikçi bir şirketiz. Üretimini yaptığımız sistemler başlıca ayakkabı, otomotiv, mobilya, ısıtma-soğutma, yalıtım/inşaat ve savunma sanayii sektörlerinde kullanılmaktadır. Ürün gruplarımız ise; ayakkabı sistemleri, sert köpük sistemleri, flexible sistemleri, prepolimerler, polyester polioller ve termoplastik poliüretanlardan oluşmaktadır. İşimizi belirli kalite standartlarına uyumlu olarak aldığımız sertifikalarla, uyguladığımız Altı Sigma, FMEA gibi yalın yönetim sistemleri ve disiplinlerle mükemmelleştiriyoruz. Kimpur olarak, kalite anlayışımızdan ödün vermeden süreçlerimizi yürütüyoruz. Tüm süreçlerimizde ISO 9001: Kalite Yönetim Sistemi standartları ve yönetmeliklerine uygun olarak risk değerlendirmeleri yapıyor, belirlenen riskler ile düzeltici faaliyetleri sistemsel olarak takip ediyor ve iç ve dış denetimler ile performansımızı ölçüyoruz. 

2017 yılından bu yana Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu (İSO 500) arasında yer alan firmamız bu yıl 93 basamak birden yükselerek 221. sıraya yerleşti. Fortune 500 ‘Türkiye’nin En Büyük Şirketleri’ listesinde 102 basamak birden yükselerek 272. Sırada yerini aldı. Son 5 yılda ihracatımızı tam yüzde 470 oranında arttırmayı başardık. Yıllardır yer aldığımız Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin açıkladığı Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde bu yıl 71 basamak birden yükseliş gösterdik. 

Türkiye’de toplam kaç üretim tesisiniz bulunuyor? Üretim tesislerinizin kapasitesini artırmaya yönelik yeni yatırım planlarınız var mı? 

Türkiye’de Gebze’deki üretim tesisimizin yanı sıra Düzce’de yapım aşamasında olan bir tesisimiz bulunmaktadır. Gebze’deki mevcut tesisimizin büyüme planlarımıza artık cevap veremeyecek olması nedeni ile 2022 yılı Mayıs ayında Düzce’de Türkiye’deki 2. Üretim tesisimizi devreye almak adına ilk adımı attık. Yıllık kapasitesi toplam 65 bin ton olacak Düzce Gümüşova OSB’deki yatırımımızla; 50 bin tonluk mevcut ürün grubu olan poliüretan sistemleri, 5 bin tonluk yeşil ürün gamı kapsamında PET artıklarından sentezlenerek üretilen geri dönüşüm tesisi ve polyester poliolü ile 10 bin tonluk ek ‘eva granül hammadde’ üretim kapasitesine 2023-2024 döneminde ulaşmayı hedefliyoruz. Toplam yatırım maliyeti 250 milyon TL’yi bulacak olan Düzce tesisimizin GES yatırımıyla ise, üretimde enerji maliyetlerini azaltarak ihracat ve iç pazarlarda rekabetçi yapımızı güçlendirmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında Düzce’deki yeni üretim tesisimizde geri dönüşüme odaklandık. Bu yatırımla toplam elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 55’inin karşılamasının yanı sıra yılda yaklaşık 679 ton karbondioksit salınımını azaltmayı hedefliyoruz. 

Elbette ki büyüme planlarımız Türkiye’deki firmamız ile sınırlı kalmadı. Buna ek olarak Avrupa’daki varlığımızı güçlendirme hedefimiz doğrultusunda 2022 yılında 25 bin ton kapasiteli Kimpur Europe bağlı ortaklığımızı hayata geçirdik.  Yeni tesisimizin devreye alınması ile 200 bin tonun üzerinde bir kapasite ile iki ülkede 3 farklı üretim tesisi ile 50’den fazla ülkeye hizmet vermeye devam edeceğiz.

Faaliyet gösterdiğiniz sektörü elektrik tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Enerji verimliliği konusunda hangi proseslere odaklanıyorsunuz? 

Faaliyet gösterdiğimiz Kimya sektöründe sanayi ürünlerine artan taleple birlikte sektörün hızla gelişimi, elbette beraberinde enerji tüketimindeki artışı da getirdi. Günümüzde sürdürülebilir bir gelecek kaygısı firmalar için de ortak bir sorun haline geldiği için enerji kaynaklarının sınırlı tüketimi konusunda bilincin her sektörde olduğu gibi üretimin en yoğun olduğu Kimya sektöründe de arttığını düşünüyorum. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası dünyada yaşanan enerji sorunları da kaynakların verimli kullanılmasının öneminin daha fazla anlaşılmasını sağladı. Bu nedenle sektörümüzde gerek enerji kullanımı gerekse diğer doğal kaynakların kullanımı için üretimden tedariğe kadar sürdürülebilirlik çalışmalarının arttığına şahit olmaktayız. 

Kimpur olarak, 2016 yılından itibaren yatırımlarımıza oldukça önem verdik ve kapasitemizi iki katına çıkardık. Kapasitemiz ve üretimimizin artışı ile elbette enerji tüketimimiz de artmış oldu ancak hem kendi operasyonlarımızda hem de ürünlerimizde enerji verimliliğini artıracak çalışmaları süreçlerimize ekledik. 2020 yılı itibarıyla başlattığımız Yalın Altı Sigma projeleri içerisinde yer alan Tesis Çapında Enerji Tasarrufu’nun Sağlanması projesini devreye aldık. 2020 yılında büyük bir başarı ile elde ettiğimiz yüzde 11,58 olan enerji tasarruf oranımızı 2021 yılında yüzde 7,06 olarak sürdürdük. Bu esnada ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi belgemizi aldık.

Yenilenebilir enerjiden faydalanmak adına Gebze’deki fabrika binamızın çatısına güneş enerjisi santrali kurduk, bu sayede üretimimiz için gereken enerjinin yaklaşık yüzde 20’sini temiz enerjiden elde ediyoruz. 

Müşterilerimizin beklentilerine paralel olarak Arge Merkezi’mizde ele aldığımız ısı iletim katsayısı düşük ürünler sayesinde müşterilerimizin satış hacimlerini arttırmalarına katkı sağlarken, son kullanıcıların da enerjiyi daha verimli ve tasarruflu kullanmalarını sağladık. Ürünlerimizin yaşam döngülerindeki çevreye olan etkilerini azaltmak için yenilebilir kaynaklar kullanmaya başladık. Biyo bazlı poliolleri sandviç panel, buzdolabı, soğuk oda ve ayakkabı sistemlerimizde kullanırken pet şişe atıklarından elde ettiğimiz polyester poliolü terlik sistemlerimizin üretiminde kullandık. Buna ek olarak otomotiv lastiklerinden elde edilen grafen malzemesini otomotivde ses yalıtımı ve koltuk üretimi için kullanılan flexible sistemlerimizde kullandık. Böylece hafif araç tasarımına olanak sağlayarak son tüketicinin yakıt tüketimini azaltarak enerji tasarrufu elde etmesine katkıda bulunduk.  Çevresel performansımızı sürekli iyileştirmek adına yaptığımız tüm sürdürülebilirlik çalışmaları ile ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgemizi almaya hak kazandık. 

Düzce’deki 2. üretim tesisimizde de devreye alacağımız PET atıklara yönelik 5000 ton kapasiteli geri dönüşüm tesisinde doğa dostu ürününün ticari olarak kullanımını önemli derecede arttırmayı planlıyor ve bu tesisteki GES yatırımımızla birlikte toplam elektrik tüketimimizin yaklaşık yüzde 55’inin karşılamanın yanı sıra yılda yaklaşık 679 ton karbondioksit salınımını azaltmayı hedefliyoruz. 

Doğada yer alan kaynakların tükenebilir olduğunu bilinci ile kaynaklarımızı akılcı yaklaşımlar ile kullanarak çevreye karşı duyarlı, toplumları refaha kavuşturacak ekonomik büyümeyi sağlamaya destek veriyoruz. Bu bilinç ile bugünün ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin gereksinimlerini karşılama yetilerini ellerinden almayacak şekilde çalışmayı hedefledik ve sürdürülebilirlik çalışmalarımızı da bu bağlamda yürütüyoruz. 

Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projenizi anlatabilir misiniz? Çatı üzeri GES projesinin toplam kurulu gücü nedir? Toplam elektrik tüketiminizin ne kadarını üretmeyi planlıyorsunuz? Projenin teknik detaylarını paylaşabilir misiniz? Toplam kaç adet güneş paneli kullanıldı? Verimlilik noktasında nasıl bir yol izlediniz? 

Gebze üretim tesisimizde devreye aldığımız güneş enerjisi santraliyle, AB Yeşil Mutabakatı’nın ve Ticaret Bakanlığımızın hazırladığı eylem planları doğrultusunda öncü bir adım atmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle oldukça önemli bir güneş enerjisi potansiyeline sahip. Bu potansiyeli değerlendirebilmek adına Gebze’de yer alan fabrikamızın çatısını 445,5 kWp’lik Güneş Enerjisi Sistemini Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri ile donattık. Kurulumu tamamlanarak devreye alınan GES ile yıllık 522 MWh elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Projemizde 900 adet Multi Busbar Half Cut Schmid Pekintaş Güneş Paneli ve 3 adet inverter kullandık. Üretilen elektrikle birlikte yaz aylarında gün içerisindeki elektrik ihtiyacımızın yüzde 40’ını, kış aylarında ise yüzde 10’unu karşılayarak, yıllık ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 20’sini GES’ten kullanmayı planlıyoruz. GES yatırımlarıyla yıllık 250-300 ton karbon salınımı ve 100 tona eşdeğer fosil yakıt kullanımının engellenmesine katkıda bulunuyoruz, bu adımla çevreye olan duyarlılığımızı net bir şekilde gösterdiğimize inanıyoruz.

Şirketimizin temel değerleri içinde olan sosyal sorumluluk bilinci kapsamında yenilenebilir ve temiz enerji kaynağı olan güneş enerjisinden üretimde yararlanmak, bu sayede sanayide çevre dostu çözümler üretmek, bunun yanında ülke ekonomimizin enerjide dışa bağımlılığının azaltması yönündeki politikalarına katkıda bulunmak ve şirketimizin üretimde enerji maliyetlerini azaltılması yoluyla ihracat ve iç pazarlarda rekabetçi yapısını güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Bu çerçevede yatırımlarımızı güçlendirecek, sanayi ve ekonominin sürdürülebilir dönüşümüne katkıda bulunmaya devam edeceğiz.

Güneş enerji santrali projesi için toplam ne kadarlık bir yatırım bütçesi ayırdınız? Bu yatırım kendini ne kadar sürede amorti edecek? 

Güneş enerji santralimiz için toplam 325 bin dolar bütçe ayırdık. Yatırımımızın kendini 3 yılda amorti edeceğini öngörüyoruz.

Güneş paneli ve inverter konusunda hangi markaları tercih ettiniz? Bu ürünlerin öne çıkan özellikleri ve tesise sağladığı avantajlar neler oldu? 

Projemizde özellikle güneş panellerimiz için kalite ve güvenilirlik anlamında sektörünün öncüsü olan yüzde 50 Alman ortaklı Schmid Pekintaş firması ile çalıştık. Kendileri ayrıca bu projenin yüklenicisi olma görevini de üstlendi. İnverter olarak yine Alman menşeili olan SMA markasını tercih ettik. Çatımıza minimum 25 sene ömrü olan bir sistem kurduk. 
Bu projelendirme sayesinde üretim tesisimizde güneşten temiz, yenilenebilir enerji elde etmeye başladık ve üretimimizden kaynaklı sera gazlarının salınımını ve enerji maliyetini azaltmış olduk.

Projenin kurulması ve hayata geçmesi noktasında hangi EPC, danışmanlık ya da hangi firmalardan destek aldınız? Yollarınız bu firmayla nasıl kesişti ve nasıl bir iş birliği gerçekleştirdiniz? 

Projemizin kurulumu ve hayata geçirilmesi Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri firması tarafından yapılmıştır. Schmid Pekintaş firması ile yollarımız uzun yıllardır müşterimiz olan ve Pekintaş A.Ş. çatısı altında yer alan sandviç panel üreticisi Alüform Pekintaş firması aracılığı ile kesişti. Çözüm ortağımız ile Gebze GES tesisimizin yanı sıra Düzce yatırımımızın bina inşaatı ve GES santrali için de anlaşma sağladık.  

Sürdürülebilirlik konusunda nasıl bir çevre politikası izliyorsunuz? 

Çevre politikamız kapsamında gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakma ve çevreyi koruma misyonumuz ile 14001 Çevre Yönetim Sisteminin şartlarını ve faaliyetlerimiz ile ilgili yasal ve diğer gereklilikleri yerine getirmeyi, atıkları kaynağında azaltmayı, geri dönüşümü/geri kazanımı sağlayacak teknolojileri kullanmayı, kirliliği önlemeyi, çevrenin korunmasını sağlamayı, çalışanlarımızın çevresel konulardaki farkındalığını artırmayı, daha sürdürülebilir bir yaşam için çevre yönetim sistemini sürekli iyileştirmeyi ve geliştirmeyi, toplumsal fayda sağlamak amacıyla bilgi ve tecrübelerimizi toplum ile paylaşmayı taahhüt ediyoruz. ISO 14064 ve ISO14046 standartlarını esas alarak Karbon ve Su Ayak İzi hesaplanması adımlarıyla faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik ilkesi ile uyumlu olarak sürdürüyoruz.

İş Dünyası Plastik Girişimi (İPG) üyesi olarak da taahhütlerimiz var ve bunları yerine getirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunlara ek olarak Birleşmiş Milletler (BM) tarafından geliştirilen UN Global Compact (Küresel İlkeler Sözleşmesi) ve Avrupa seviyesinde Avrupa Kimya Endüstri Konseyi (CEFIC) ve küresel seviyede Uluslararası Kimya Dernekleri Konseyi (ICCA) tarafından desteklenen Responsible Care® Küresel Sözleşmesi imzacısı olarak insan hakları, çalışma, çevre ve yolsuzlukla mücadele vb. konulara ilişkin ilkelerini benimsiyoruz.

SULAK ALANLARDA ENERJİ SANTRALİ KURULABİLECEK SULAK ALANLARDA ENERJİ SANTRALİ KURULABİLECEK

Yeni dönem hedefleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

2022 yılında istikrarlı büyümemizdeki ivmeyi artırmaya ve büyük ölçekli atılımlarımıza devam ettik. 28 Nisan’da 957 milyon TL tutarında gerçekleştirilen satışla ve yüzde 27,15 oranındaki paylarımızın satışıyla başarılı bir halka arz gerçekleştirdik. Rekabet avantajı sağlayan teknolojilerimiz, inovasyonlarımız ve stratejilerimizle satış miktarımızı ve toplam satışlar içindeki ihracat payını, 2022 yılı sonunda önemli ölçüde artırmayı hedefliyoruz. İstihdamımızı da buna paralel yüzde 15’lik bir artış ile kapatmayı planlıyoruz. 2022 yılında Savunma sanayine yönelik çalışmalarımızı hızlandırırdık ve yeni birçok iş birliği için temel hazırladık.  Tüm ürün gruplarımız için özellikle üretim verimliliği sağlayan, sürdürülebilir, sektöründe benzersiz ürünleri portföyümüze kattık. Sürdürülebilirlik hedeflerimiz kapsamında 2023 yılında da aynı ivmeyi koruyarak yatırımlarımıza devam edeceğiz.

Mevcut ihracat ülke portföyümüzü genişlettik, Avrupa, İngiltere ve Amerika pazarlarında etkinliğimizi ve pazar payımızı artırdık.  Kimpur Europe bağlı ortaklığımız ile Doğu Avrupa ve Baltık ülkelerinde büyümeyi hedefliyoruz. Aynı zamanda 2023 yılında Almanya ve İngiltere’de şirket kurmaya karar verdik. Bu ihracat pazarlarındaki etkinliğimizi de arttırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor.

4 yıl önce kurduğumuz iştirakimiz olan KIMPUR Rusya’da radikal büyüme hedeflerimize ulaşmak yolunda yeni satış/dağıtım kanalları ile uzun vadeli anlaşmalar yaptık. 2022’de bu konuda hız aldık. Öngörülen yıllık bütçeleri ilk 6 ayda gerçekleştirmiş olmak bizleri ayrıca mutlu etti.  

Düzce tesisimizin tamamlanması ile mevcut kapasitemizi 200 bin tonun üzerine çıkarmış olacağız. Bu sayede sektörümüzde dünyada ilk 10’a girerek yerimizi sağlamlaştırmayı, global pazarlardaki bilinirliğimizi ve rekabet gücümüzü daha da arttırmayı hedefliyoruz.