VERİMLİ KAZAN TESİSLERİ 

Barış Teknolojik Kurucu Ortağı ve Satış Pazarlama Müdürü Hamdi Hoplamaz, kazan dairelerinde yapılabilecek enerji geri kazanım yöntemleri ile ilgili bilgiler paylaştı. Hoplamaz, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Geleceğin fabrikaları, kazan dairelerinde enerji geri kazanım yöntemleri yapabilir. Kazan dairelerinde yanma verimi iyileştirilebilir. Ayrıca kazan blöfünden, flash buhardan, türbülatör kullanımı ile enerji kazanımı sağlayabilir. En önemlisi de enerji izleme sistemi kurarak tüketim ve üretim verilerini anlık olarak izleyebilir. Bu noktada ekonomizerin endüstriyel tesislere sağladığı avantajlara dikkat çekmek gerekiyor.  Ekonomizer kullanarak, Brülöre verilen yakma havasını ısıtabiliriz, sıcak su tesisatlarında dönüş suyunu ısıtabiliriz, buhar kazanlarında kazana basılan besi suyunu ısıtabiliriz, kombine sistemler kurabiliriz ya da ABS chiller ilavesi ile soğutma enerjisi elde edebiliriz. Ekonomizer veya hava ısıtıcısı yatırımını geri ödeme süresi, sistemin kapasitesine, çalışma süresine, baca gazı sıcaklığına, kullanım amacına, yakıt fiyatına bağlı olarak besi suyu ekonomizerlerinde 6-12 aydır. Yoğuşmalı ekonomizerler de bu zaman 10-15 aydır” dedi. 

BUHAR JENERATÖRÜ MÜ, BUHAR KAZANI MI? 

Permak Genel Müdürü Tarık Güner, buhar jeneratörlerinin mi yoksa buhar kazanın mı daha avantajlı olduğunu sorarak başladı konuşmasına. Güner, “İki buhar üreteci arasında verim farkına neden olan temel kriterler arasında kazan yükü, kazan yüzeyinde olan ısı kayıpları, yakma havası sıcaklığı, kazan içindeki kayıplar yer almaktadır. Buhar üreteçleri Alev Duman Borulu Kazanlar, Su Borulu Kazanlar ve Buhar Jeneratörleri olmak üzere üç çeşittir. Alev Duman Borulu Kazanlar, yanma ocak adı verilen kapalı bir alanda gerçekleşir. Yanma sonucu ortaya çıkan gazlar duman boruların içinden geçirilir. Duman boruların dışında buharlaşmakta olan su bulunur. Sıcak gazlardan suya ısı geçişi, gazlar alev ve duman borulardan akarken sağlanır. Avantajları, Konstrüksiyonları basittir, imalat ve işletmeleri kolaydır. Kazan içindeki su miktarı fazla olduğundan sıcak su depolarlar. Dolayısıyla buhar yükünün zamanla değiştiği işletmeler için uygundur. Dezavantajları ise gövdeleri büyük olduğu için yüksek basınçlar için imalatı zordur, ısıl verimleri yüzde 85 civarındadır, patlama riski vardır ve su hacimleri büyük olduğundan kazanın rejime geçmesi için zamana ihtiyaç vardır. Buhar jeneratörleri ise Buharı depo etmeden üretip sisteme gönderen, çok düşük su hacimleri ile çalışan ünitelerdir. Su borulu tipler bir su serpantinine basılan suyun serpantin çevresince ısıtılıp buhar fazına geçirilmesi esasına dayalı çalışır. Buhar jeneratörleri, spiral su borulu, dik su borulu, yatık su borulu veya bunların karışımı şeklinde konstrüksiyonlarda olabilir.  Çok az yer kaplaması, kullanımının pratik olması, işletmelerinin kolay olması ve patlama riski olmaması açısından oldukça avantajlıdır” dedi. 

TESİSLERDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ 

Hayat fabrikasında hayata geçirdikleri enerji verimliliği uygulamalarından bahseden Hayat Kimya Enerji Üretim Grup Müdürü Sabri Çakmak, hangi tesislerde trijenerasyon sisteminin uygulanabileceğini anlattı. Çakmak, “Elektrik enerjisi kadar sıcak hava, buhar, sıcak su veya soğuk su gibi enerji ihtiyaçları olan her proseste kojenerasyon/trijenerasyon kullanılabilir. Enerji ihtiyaçlarımızı belirlenir. Bu ihtiyaçların konvansiyonel yöntemlerle karşıladığımızda yapılan yıllık enerji maliyeti ile kojenerasyon tesisi kurduğumuzda yıllık yapılacak enerji maliyeti karşılaştırılır. Geri ödeme süresi bizim için yatırım kararı verilebilecek kabul edebilir bir süre ise çalışmalara devam edilir. Enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek ekipman alternatifleri araştırılır. Seçtiğimiz ekipmanların saha koşullarına uygunluğu kontrol edilir, eğer uygun değilse alternatif çözümler aranır. Enerji ihtiyacımızı karşılayabilecek ekipman alternatifleri araştırılır. Seçtiğimiz ekipmanların saha koşullarına uygunluğu kontrol edilir, eğer uygun değilse alternatif çözümler aranır. İlgili dağıtım şirketine resmi başvuruda bulunarak bağlantı görüşü istenir, gelen bağlantı görüşüne göre Lisanslı/Lisanssız elektrik üretim izni seçimi yapılır. EPDK Lisanssız elektrik yönetmeliğinin 5.madde ilgili bendine göre evraklar hazırlanarak bağlı bulunulan dağıtım şirketine çağrı mektubu için başvuru yapılır. Montaj aşaması ve devreye alma aşaması tamamlandıktan sonra bakanlık kabulü yapılır. Bu süreçte ekipman seçimlerinde çok dikkatli olunmalıdır. Doğru firmalarla çalışılmalıdır. İşletme aşamasında ilk bir yıl sürekli takip edilmelidir” dedi. 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN HUKUKSAL SONUÇLARI
ENDÜSTRİDE BASINÇLI HAVA KAÇAKLARININ MALİYETLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

BASINÇLI HAVA SİSTEMLERİNDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE EMİSYON AZALTIMI 

Özen Kompresör Satış ve Pazarlama Müdürü Turgay Aksakal, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Kompresörler; atmosferden aldığı havayı içinde sıkıştırarak basınçlı bir hava elde etmenizi sağlayan endüstriyel makinelerdir. Kompresörler, yer değiştirmeli kompresörler ve turbo kompresörler olmak üzere işi çeşittir. Yer Değiştirmeli Kompresörler arasında; vidalı kompresörler, pistonlu kompresörler, diyaframlı kompresörler ve döner kanatlı kompresörler olmak üzere farklı çeşitleri bulunmaktadır. Ülkemizde sanayi elektriği kW maliyeti 2021 Mart ayında 0,50 TL seviyelerinde iken, 2022 Eylül ayı itibariyle 5,00 TL sınırlarına dayanmıştır. Yıllık 8000 çalışan bir işletmede Vidalı Hava Kompresörünün yıllık elektrik tüketim maliyetleri hesaplanmıştır. Özen Kompresör olarak VAP Projesi kapsamında, sektöründe öncü firmalardan birinde kullanılan 2008 model (invertörsüz) kompresörü, OSC DS Superior serisi kompresörümüz ile değiştirdik. Yapılan ölçümler sonucunda müşterimizin yıllık olarak yaklaşık 175.000 kW enerji tasarrufu sağladığını gördük.  Bu değişim ekonomik olarak firmaya yaklaşık 46.000 euro tasarruf sağlamıştır ve yatırım bedeli yaklaşık 18 ay içerisinde amorti edilmiştir” dedi.