İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, kimya sektörü Mayıs 2021’de pandemiye rağmen 2,13 milyar dolarlık ihracat ile en çok ihracat yapan sektör oldu. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 80 artış sağlayan sektörün, ilk 5 aylık ihracatı ise yüzde 35 artışla 9,6 milyar dolara ulaştı. Ham madde açısından yüzde 70 dışa bağımlı bir sektör olduğu için yapılacak petrokimya gibi öncelikli yatırımların bir an önce başlamasını beklediklerini kaydeden İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, yerli ve milli üretime öncelik verilmesi, yüksek katma değerli ürün üretimine geçilmesi ve firmaların ölçek büyütmesinin
sektörün geleceği açısından büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Sektördeki katma değerli üretimin artmasını sağlayacak kilit oyuncuların başında otomasyon ve robotlar geliyor. Steril ve hassasiyet konusuna fazlasıyla önem veren sektör, bu ihtiyacını karşılamak için robotlardan destek alıyor. Bilhassa temiz oda uygulamalarına özel olarak tasarlanan ve geliştirilen robotlar, sahip oldukları koruma sınıfları ve standartlarıyla kontaminasyon riskini ortadan kaldırıyor, ortam koşullarına uyum sağlıyor. Diğer yandan robotlu otomasyon projelerinde sterilizasyon ve hassasiyetin yanı sıra yüksek hız ile hem hatalar en aza indirgeniyor hem de tam zamanında, ekonomik ve verimli bir üretim mümkün hale geliyor.

***

Temmuz sayımızda “Kimya/İlaç/Kozmetik Sanayi”ni vitrine taşıyoruz. Bu ay kapak konumuz kapsamında, 1961 yılında Mişel Gülçiçek tarafından kurulan, Türk kimya ve esans sektöründe faaliyet gösteren MG International Fragrance Company konuğumuz oldu. MG International Fragrance Company Fabrika Müdürü Cevat Eracar, robotik hat yatırımının firmalarına sağladığı avantajları anlattı.

Ayrıca ilaç endüstrisinin önde gelen firmalarından İLKO İlaç’ın Teknik Operasyonlar Direktörü Gürcan Üsgülen, üretim süreçlerinde Pick&Place robotlarıyla
sağladıkları kazanımları değerlendirdi. Öte yandan her sayımızda olduğu gibi bu sayımızda da robotik sektörünün profesyonelleri ürün ve çözümlerini, firmalarında yaşanan gelişmeleri paylaştı.

***

Son olarak bizden bir haber paylaşmak istiyorum. Endüstri Radyo, karasal yayın ağını genişletmeye devam ediyor. Daha önce karasal yayınla İstanbul, Kocaeli, Yalova, Manisa, İzmir, Bursa, Balıkesir, Sakarya, Konya’dan dinleyicilerine ulaşan “Üreten Türkiye’nin radyosu”nu, bundan böyle Ankara (100.7) ve Gaziantep’te (97.1) de dinleyebilirsiniz.

Sağlıklı bir ay geçirmeniz dileğiyle... Keyifli okumalar...