Jenesis Genel Müdürü Fatih Savaşkan, Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nde ön plana çıkarmayı planladıkları ürün ve sistemlerle ilgili bilgi verdi. Savaşkan, “Enerjisini Üreten Fabrikalar Zirvesi’nin bu sene dördüncüsü yapılacak. Zirve giderek büyüyor ve kapsamı da genişliyor. İlk seneden itibaren katılımcı sayısı ve kalitesi yüksek olan bu zirvede birçok sistemimizi ön plana çıkartmayı planlıyoruz. Bu sistemler arasında Jenesis HUB Kaskat sistem buhar kazan daireleri, HUB+SST Doymuş buhardan elektrik üreten sistemler, Atık baca gazından enerji geri kazanımı, flaş buhar atığından enerji geri kazanımı ve kazan blöf atıklarından enerji geri kazanımı yer alıyor” dedi. 

“PATLAMA RİSKİ SIFIR OLAN SİSTEMLER TERCİH EDİLİYOR” 

Son kullanıcıların beklenti ve ihtiyaçlarının değiştiğine dikkat çeken Savaşkan, sektörde yaşanan gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Yeni jenerasyon kazan dairelerinde son kullanıcıların ihtiyaçları, beklentileri ve öncelikleri değişiyor. Artık patlama riski yüksek olan, ilk çalıştırma süresince boşu boşuna 1 saat civarında yakıt yaktığınız, yedekleme maliyetleri çok yüksek olan, düşük kapasitelerde çok verimsiz çalışan sistemler tercih edilmiyorlar. Onların yerine yatırımcıların gözünde Jenesis HUB sisteminin sahip olduğu patlama riski sıfır olan sistemler stratejik gelecek planlarında ön plana çıkıyor. Jenesis HUB sistemi toplam buhar kapasitesini en az 3-4 kapasiteye bölerek küçük modüllerden oluşan ama birbiri ile sürekli iletişimde kalarak gerektiği zaman gerektiği kadar buhar üretebilen esnek sistemlerdir. Jenesis HUB sistemini fabrika içinde, alt kata, üst kata veya asma kat yaparak oraya koymanız mümkün oluyor. Diğer taraftan özellikle günde 8-16 saat çalışan tesisler her gün buhar üreticisini tekrar soğutup ısıtmak zorunda oldukları için büyük hacimli hantal kazan tiplerinde yaklaşık 1 saat fazladan tam kapasite yakıt yakmak zorunda kalıyorlar. Jenesis HUB sisteminin soğuk ilk çalıştırma süresi en fazla 5 dakikadır. Jenesis HUB sistemde nispeten düşük kapasiteli modüller olduğundan dolayı bir tanesinde bir arıza olsa bile diğerleri çalışmaya devam etmekte ve fabrikalar arızadan dolayı durmadan çalışmaya devam edebilmektedir. Sezonsal veya satışlara bağlı olarak fabrikanın düşük kapasitelerde çalışması gereken dönemler olduğunda da HUB sistemi gereksiz modülleri otomatik olarak devre dışı bırakacak ve sizi küçük bir modül ile yüksek verimde çalışmanızı sağlayacaktır. Klasik skoç tip kazan dairelerinde kazan suyu kimyasal değerlerini sınırlarda tutmak için de sürekli yüzey ve dip blöf yapılması gereklidir. Besi suyu kalitesine bağlı olarak %1-5 arasında fazladan yakıt yakılmasına sebep olan blöf atığının sahip olduğu enerji de oldukça yüksek maliyetler oluşturmaktadır. Oysa su borulu Jenesis HUB sisteminde stok su olmadığı için blöf yapılmasına da gerek olmamaktadır.” 

“FABRİKALAR, ATIKLARINI GERİ KAZANARAK KENDİ ENERJİLERİNİ ÜRETMELİ”

Fabrikaların atıklarını geri kazanarak kendi enerjilerini üretmesi gerektiğini belirten Savaşkan, bu doğrultuda yapılan projeleri şu sözlerle anlattı: “En ucuz enerji, tasarruf edilen enerjidir sloganıyla yola çıktığımızdan dolayı fabrikalarımızın öncelikle mevcut sistemlerinin verimlerini yükselterek ve atıklarını geri kazanarak kendi enerjilerini üretmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Fabrikaların karbon ayak izlerinin düşürülmesi hedeflerinde hem en düşük maliyetli hem de en yüksek getirili yatırımların bunlar olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu bağlamda klasik skoç tip kazan dairelerinde ihmal edilen diğer bir enerji de baca gazında bulunmaktadır. Bacadan atılan sıcak gazlar fazladan yakıt yakılmasına sebep olmaktadır. Jenesis HUB sisteminde baca gazı ekonomizeri standarttır ve bu sayede klasik kazan dairelerine göre yüzde 5-15 arasında daha az yakıt yakmanızı sağlamaktadır. Diğer taraftan fabrikaların proseslerinden kondens ile birlikte dönen flaş buhar fabrikalarımızın yüzde 90’nında kondens tankı havalığından atmosfere atılmaktadır. Flaş buhar enerji geri kazanım sistemlerimiz sayesinde fabrikalarda yüzde 3-10 arasında bir yakıt tasarrufu yapılması mümkün olmaktadır.” 

G7 KÖMÜRDEN ÇIKMAK İÇİN ANLAŞTI G7 KÖMÜRDEN ÇIKMAK İÇİN ANLAŞTI

"ÖRNEK BİR REFERANSIMIZ DAHA OLUŞUYOR”

Son dönemde hayata geçirdikleri bir proje hakkında bilgi veren Savaşkan, “Deprem bölgesinde yatırıma başlayan ve 15 t/h buhar ihtiyacı olan bir firmaya verdiğimiz 4 adet 4 t/h modüle sahip, 5 dakikada 12 barg kuru ve kaliteli buhar üretebilen, pik çekişlere yetişebilen ve 1 t/h buhar üretse bile her zaman %95 verimde çalışabilen çift ekonomizerli bir kazan dairesi kurulumu yapıyoruz şu anda. Sektöre örnek olacak bir referansımız daha oluşuyor” dedi. Yıl sonu hedeflerini ise şu sözlerle özetledi: “Yüksek enflasyon ve kur beklentisinden dolayı öne alınan yatırımların siparişlerinden dolayı oldukça iyi bir 2023 yıl sonu kapanışı bekliyoruz. Satışlarımızı geçen yıla göre yüzde 12 ve ihracatımızı de yüzde 17 artırmayı başardık.”