ST Endüstri Medya’nın ST İnşaat ve Malzeme Dergisi Editörü, Yeliz Yirmibeş, Teknoloji Gündemi’nin stüdyo konuğuydu.
İnşaat sektörünün, 2018’deki kur şokundan en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirten Yirmibeş, “Zorluktan ihracat çıktı. İnşaat sektörü, silkinip, yurt dışına ve farklı pazarlara açıldı” dedi.

İNŞAAT’IN ARALIK İHRACATI NE KADAR?

İnşaat malzemeleri sanayisinin aralık ayını 2 milyar dolar ve 2018’i 20 milyar dolar ihracatla kapattığına değinen Yirmibeş, Türk müteahhitlerinin, Çin’den sonra dünyanın en büyük müteahhitleri listesinde ikinci sırada olduğunun altını çizerek, inşaat sektöründe geliştirilen en son teknolojiler hakkında bilgi verdi.

MORTGAGE OLMAYINCA İHRACATA SARILDIK

ABD gibi Batılı toplumlarda, mortgage kredisi ile verilen ve 20 yıla kadar vadeli, taksit öder gibi ödenen konut kredilerinin, Türkiye’de olmadığına değinen Yirmibeş, “Dünyanın her coğrafyasında, her tür mimaride eseri kotaracak, Türk Müteahhitlik sektörü ve Türkite inşaat malzemeleri sanayisi, Türkiye’de mortgage kredisi olmamasını, ihracatla tolere etmektedir” dedi.
Sadece Antalya’da, dünyanın en önemli 11 turistik tesisinin olmasının bile sektörün başarısını gösterdiğine değinen Yirmibeş şöyle konuştu:

SEKTÖRÜN ÇIKIŞI, EKONOMİNİN DE ANAHTARI

 “İnşaat, 300 alt sektörle çalışan lokomotif bir sektördür. Çimentoyu, demiri üreten Türkiye’nin neden, kurdaki oynaklıktan etkilendiği soruluyor. Çünkü bu 300 sektörden ürün, malzeme ve hizmet ithal eden komplike bir sektörden söz ediyoruz. Önce barter ile ardından ihracat ile çıkış arayan sektörün başarısı, ekonominin de anahtarı olacaktır.”