Yeme içme sektöründeki bir mekânın kimliği mimarisidir. Tüketiciyle ilk temas mekânın mimarisiyle gerçekleşir. Bu yüzden mekânın başarısı mimarisiyle başlar. Fonksiyonellik, estetik, özgünlük, dayanıklılık, hijyen, yenilenebilir olmak gibi bu mekânlarda mimari tasarımı etkileyen birçok unsur var. Uzmanlık alanı olarak seçtiği gastronomide 24 yıllık tecrübesiyle ve bütünsel tasarım anlayışıyla yenilikçi, fonksiyonel, rekabetçi ve etkileşimi yüksek tasarım çözümleri sunan SEKSENDOKUZ ve TXO Design’ın kurucusu Mimar Ayşe Çetin'e göre tııpta olduğu gibi mimaride de uzamanlaşarak bir alanda derinleşmek gerekiyor. 
 

ESTETİK VE FONKSİYONELLİK ÇOK İYİ DENGELENMELİ

Çokça ofis yapmış mimarın restoran yapması ile, çokça restoran yapmış mimarın ev yapmasının aynı hata olduğunu düşünen Çetin, "Mimarlar estetik kaygıları ön sıraya koyduğunda fonksiyon geri planda kalabiliyor. İşte bizim çıkış noktamız ve yapmadığımızı iddia ettiğimiz şey bu! Yeme içme sektörü ve otel gibi hizmet sunulan mekânlarda estetik ve fonksiyonellik çok doğru dengelenmeli. Restoran, kasap, manav, market gibi insanların gıdayla temas ettiği mekânlarda ihtiyaçların ne olduğunu çok iyi bilmeliyiz. Sadece müşterilerin değil, çalışanların da ihtiyaçlarını anlamalıyız. Mutfak ekibinin, ürün getiren, depoya ürün dizen, çöpü çıkaran kişinin de bir ihtiyacı var. Tamamını görsel olarak yapmak bize göre doğru değil. Tüm bunları göz önünde bulunduran bütünsel bir yaklaşıma ihtiyaç olduğu için 24 yıl önce biz bu yola çıktık. Bugün doğrudan yatırımcıların ticari hedeflerine hizmet eden, sonuç odaklı, fonksiyonel ve yenilikçi çözümlerimiz ile sektörümüzde fark oluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz" diye konuştu.

DOĞRU MİMARİ, İŞLETMELERE ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAR

Sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası olan kafelerin her koşulda yatırımcılarından yüksek ilgi görmeye devam ettiğine dikkat çeken tecrübeli mimar, doğru mimari tasarımın yeme-içme mekânlarındaki satışları çarpıcı bir şekilde etkilediğini söyledi. Uzun yıllara dayanan kariyerlerinde gastronomi sektörüne bugüne kadar yüzlerce projeye imza atmış olan SEKSENDOKUZ‘un kurucu ortağı Mimar Ayşe Çetin, kafelerin yüksek kârlılığı ve şubeleşmeye açık işletme anlayışından dolayı yatırımcıların yüzünü güldürdüğünü söylüyor. Mekânın mimari tasarımının satışları dramatik bir şekilde etkilediğini belirten tecrübeli mimar, doğru mimari detayların hem günlük ciro anlamında hem de müdavim kazandırmada işletmelere önemli katkılar sağladığını belirtiyor.
 

DARALAN MEKÂNLAR İÇİN FONKSİYONEL TASARIMLAR

Kiraların hızla yükselmesi sebebiyle yatırımcılar giderek daha küçük alanlarda maksimum müşteriye hizmet verme eğilimindeler. Bu durumun fonksiyonel tasarımların önemini daha da artırdığına dikkat çekerek, kafelerin fonksiyonel alanlarının mümkün olduğunca kompakt ve verimli bir şekilde tasarlanması gerektiğini söylen Mimar Ayşe Çetin, "Yerleşimler personele ergonomik bir çalışma alanı sağlamalı, mimari tasarım operasyonunun kusursuz işlemesine hizmet etmelidir. Son teknolojiler gözetilerek seçilen şık ekipmanlar yüksek standartlarda ürün sunabilmeyi garanti ederken tam hijyen sağlayan bir temizliğin mümkün olduğu, cihazların servis ihtiyaçlarının kolayca karşılanabildiği bir mekan tasarlanması göz ardı edilmemelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Teşhir edilecek gıdaların albenisinin ve güvenliğinin riske atılmayacak noktalar olduğuna dikkat çeken Mimar Ayşe Çetin, örnek olarak doğru seçilen pasta dolaplarının hem ürünü cazibesini yitirmeden daha uzun saatler muhafaza edebildiğini hem de camlarında yoğuşma olmadan daha kusursuz teşhiri mümkün kıldığını belirtiyor. Kaplaması birkaç saat içinde çatlamaya başlayan, meyvelerinin rengi solan bir pastaya yapılan tüm harcamaların, aslında en başında doğru dolaplara ayrılan bütçede kullanılması gerektiğini düşünüyor. Çetin, “Doğru aydınlatılmış, doğru derecelerde saklanabilmiş, iştah açıcı kokular eşliğinde teşhir edilen ürünlerin hiç şüphe yok ki müşteriyle buluşması çok daha kolay olacaktır" dedi.

ALANINDA UZMANLAŞMIŞ MİMARLIK

Mimar Ayşe Çetin, yeme içme sektörünün kendine has dinamikleri sebebiyle alanda uzmanlaşmış mimarlık hizmetinin yatırımcıların kaynaklarını en verimli şekilde kullanmalarını sağladığını söylüyor. Çetin’e göre sıhhi tesisat elemanlarına, çalışma yüzeylerine, taşıyıcı konstrüksyonlara proje aşamasında doğru bir anlayışla yaklaşılmazsa, bedeli sonrasında çok daha ağır olabiliyor. İstenilen hedefe ulaşabilmek için yatırımcıların en başından profesyonellerle çalışmasının projenin selameti açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Çetin, "İşletme için mekân seçiminden, tasarıma ve sonrasında uygulamaya kadar en başta verilecek doğru kararlar, sonradan yapılacak çok ciddi masrafların önünü kesecektir. Doğru yatırımlar asla yüksek meblağların harcanması ile değil maddi kaynakların doğru yerlere aktarılması ile hayat buluyor" şeklinde konuştu. 

"NEOM" ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR İÇİN HEDEF PROJE OLACAK" "NEOM" ÖNÜMÜZDEKİ YILLAR İÇİN HEDEF PROJE OLACAK"