Ülkemizde çatılarda ve teras kaplamalarında çokça kullanılan galvanizli saclar- boyalı galvanizli saclar, sandviç paneller ve OSB levhalarında malzeme kalitesindeki düşüşün ürün ömrüne ve neden olduğu tehlikelere dikkat çeken Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu, “Bu tür ürünlerle ne kadar sağlıklı, uzun ömürlü bir çatı yapılabilir?” diye soruyor. 

Doğa olayları; rüzgar, kar, güneş çok daha şiddetli ve kuvvetli son on seneye göre. İnşaat malzemelerinin iklim koşullarına karşı her geçen sene daha da mukavim olması gerekiyor böylelikle. Yapılaşma ve nüfus artışı da hızlanıyor. Nüfus ile artan ihtiyaçlarla, artan yapılaşmayla ve malzemelere olan talebin maksimum seviyeye çıkmasıyla da inşaat malzemelerine “ulaşılabilirlik” önemli bir mevzu olmaya başlıyor. Burada “ulaşılabilirlik” konusu kilit bir nokta olmaktadır. Her cebe her ekonomiye uygun fiyatlı inşaat malzemeleri ne kadar mümkün?

“Ulaşılabilirlik” konusu nihai tüketici faydalansın diye mi ya da, her önüne gelen bilgili- bilgisiz inşaat malzemeleri ticareti yapsın diye mi, satıcı sayısı arttıkça artsın –üreticiye de bolca satış lazım tabi-, iyice rekabet şiddetlensin diye mi? Cevabı gayet net belli ama cevaplayana da cesaret gerekli diyebilir miyiz? Şiddetli ve öfkeli rekabet, malzemelerin kalitesini ciddi anlamda düşürmeye başladı. Bunun yanı sıra ürününün kalitesini arttıran üretici de artan ürününün alıcıya maliyetini, pahalılığını kapatmak için cips paketinden çıkan kuponlar gibi ürünlerinin içine yerleştirdiği hediye puanları ile ürünlerini tercih edilir hale getirmeye çabalıyor. Cidden neler oluyor, nereye gidiyor durumlar? Yalıtım malzemeleri yine iyi en azından durumu toparlamaya, iyi ürüne yönlendirmeye bir çabaları var, ya çatı malzemeleri… 

DOKA TÜRKİYE "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALDI DOKA TÜRKİYE "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALDI

DAHA NE KADAR ÇOK ÇÖKEN ÇATI GÖRECEĞİZ?

Uçan çatılar, göçen çatılar? Bu yazımda ülkemizde çokça da çatılarda ve teras kaplamalarında kullanılan üç ürün grubundan bahsetmek istiyorum. Galvanizli Saclar- Boyalı Galvanizli Saclar, Sandviç Paneller ve OSB Levhalar. Galvaniz grubu ile başlayacak olursak; yaklaşık 20 sene öncesine kadar Galvanizli Sacların üzerindeki çinko kaplamaları en minimum 250 gr iken, sonrasında 200gr’lara, 100 grlara günümüzde ise 60 gr’lara kadar düştü ve 40 gr çinko kaplamalar konuşuluyor. Kalınlıkları en asgaride 0,50 mm olan levhalar, günümüzde 0,27 mm’lere kadar düşürüldü. Üzerindeki çinko kaplaması düşürülen galvanizli bir çatı kaplama ürününün ömrü ne olur? Yazımın başında bahsettiğim iklim koşullarının eskiye göre daha sert olması zaten ürünlerin yıpranmasını hızlandırıyor buna ek olarak bir de malzemelerin kalitesinin düşürülmesi de cabası oluyor. Korozyona, paslanmaya yenik düşen levhaların yarattığı tehlikeye göz mü yumacağız? Kalınlığı düşürülen levhalar sebebi ile daha ne kadar çok çöken çatı göreceğiz?

Sandviç panellerin geçmişi de en minimumda 0,50-0,50 saclardan olurken şimdi 0,27-0,18 mm sac kalınlıklarından bahsediliyor. Hafif çatı tabii ki de önemli ama yapı mühendisliğine sığmayan, mimariyi yok sayan, matematikle adeta dalga geçen yapılar olamaz, 2-3 cm kar yüküne dayanamayıp çöksün, ters rüzgarda uçsun 2 adet vida daha az atalım da maliyet düşsün zihniyeti ile…

OSB Levhalarda da durum aynı. Reçine oranı düşürülmüş, neme suya dayanıklılığı neredeyse yok olan ürünlerle ne kadar sağlıklı, uzun ömürlü bir çatı yapılabilir. 9 mm Osb’nin çatıda kullanıldığı yapıdan ne hayır beklenir ki?