Binaların ısı yalıtım malzemesiyle kaplanması, yani yalıtım ve mantolama, enerji tasarrufu sağlanması ve bina içi ısıl konfor oluşmasında çok büyük önem taşıyor. Isı yalıtım malzemesi seçerken, ısı iletkenlik katsayısı yani binalardaki duvar, çatı ve pencere gibi yapı elemanlarının ısı kayıplarını önleme başarısını temsil eden U değerine dikkat etmek gerekiyor. U değeri ne kadar küçükse, ısı kaybı o kadar az oluyor. Binalardaki ısı kaybı az olursa, ısıtma ve soğutma için harcanan enerji miktarı da az oluyor, iklim değişikliğine neden olan sera gazı seviyeleri de düşüyor. Üstelik enerjide dışa bağımlılığımız azalırken hem ülke ekonomisine hem de aile ekonomisine büyük katkı sağlanıyor.  

Ülkemizde U değerinin düşürülmesi ve TS 825 standardının günümüz ihtiyaçlarına göre modernize edilmesi konusunda yıllardır çok önemli mesajlar veren Nil Tiritoğlu İnşaat ve Malzemeleri Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Nil Tiritoğlu ile yalıtım ve mantolamada doğru malzeme seçimi, doğru uygulama ve bu konuda yasal mevzuattan kaynaklanan eksiklikler üzerine konuştuk.

Çatı, cephe, pencere ve döşemelerde U değerlerinin iyileştirilmesi konusunda ne düşünüyorsunuz?

Isı yalıtımı, mantolama konusunda U değerinin düşürülmesi gerekli bir mevzudur. R değerinin (bir yapı malzemesinin ısı geçişine göstermiş olduğu direnç) artırılması ile U değeri düşer. R değerini arttırmanın yolu yalıtım kalınlığını arttırmakla mümkündür. Ülkemizde yapılan yalıtımlar maksimum 5 cm ile sınırlı kalmıştır maalesef. Avrupa’ya göre 4 kat fark var. U değerini iyileştirmede geç kaldığımızı düşünüyorum. Şu ana kadar yapılan yalıtımların hiçbiri yeterli değil ki biz enerjide dışa bağımlı bir ülkeyiz.  İhracatta her ne kadar iyi olsak bile cari açık vermemiz enerjide dışa bağımlılığımız yüzünden. Mikro düzeyde ise artan enerji maliyetleri ile faturalarımızın düşmesini istiyorsak konu yalıtım kalınlıklarını arttırmaktan geçiyor. TS 825’deki ısı yalıtım kalınlığı değerlerinin akla, mantığa uygun şekilde tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.

Deprem gerçeği ışığında yapının ana unsuru olan beton ve demiri korozyondan koruyacak şekilde doğru yalıtım yapılması konusunda mevcut durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Konumuz burada su yalıtımı oluyor ve şahsi fikrim olarak; su yalıtımının cidden son 10 yılda büyük bir gelişme gösterdiğini düşünüyorum. Ürünlerin kalitesinin arttığını ve su yalıtımı ürünlerinin kullanımının daha da yaygınlaştığını gözlemliyorum. Hatta teknoloji ile birleşip yeni ürünler, hibrit ürünler, smart ürünler bile üretildi. Su yalıtımında bilincin artmasını, su yalıtımının öneminin farkına varılmasını gayet olumlu buluyorum. İnşallah ısı yalıtımı ve mantolamada da ürün kalitesi artması ile ilgili gelişmeler olur. 

Yalıtım konusunda toplumun yeterli bilinç düzeyine ulaştığını düşünüyor musunuz?

"İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ" "İÇ DENETİM MEKANİZMASI GÖREVİ ÜSTLENİYORUZ"

Toplum maalesef ki yeterli bilinçte değil. Bilgi kirliliğine boğulmuş durumda. Neyin iyi, neyin kötü olduğunu bilmiyorlar. İnşaat malzemeleri satanlar ayrı bir kafa karışıklığı yaratıyor, ustalar ayrı… İşin sonunda çok alakasız uygulamalar çıkıyor. Kim uzman, kim değil belli değil… Artan malzeme maliyetleri ile kaliteli ürüne ulaşmanın daha da zor olduğu şu günlerde, kalitede yetersiz kalan ürünlere talebin kayma ihtimali üzücü… Böyle bir ortamda toplumun doğru bilgiye ve yeterli bilince ulaşması zor.

Ülkemizde yalıtım konusunda yasal mevzuatın yeterliliği noktasında ne düşünüyorsunuz? Size göre bu anlamdaki eksiklikler nelerdir?

Tamamı ile yetersiz. Bence yalıtım malzemeleri satan, inşaat malzemeleri ticareti yapan firmaların uzmanlık belgesi olması şartı getirilmeli, periyodik aralıklarla sınavdan geçirilmeli, hatta uzmanlıklarının derecesini belli edecek statüleri olmalı. Herkes yalıtım sektörüne girer, yerli yersiz malzeme satarsa bizim sektörümüz kalkınmaz. Bizler öncelikle müşterilerimizi dinliyor, detay çözümlemelerini sunuyor, reçete yazar gibi olması gereken, ihtiyaç olan ürünleri tek tek anlatıyoruz. Sonrasında bizim sunumumuzu başka bir firma, sırf fiyatı kırmak için en ucuz, en alakasız malzemeyi "ya ne gerek var, bunu uygulayın gitsin" diyerek müşterilerin, toplumun kafasını karıştırır, "En iyi çözüm, ucuz çözüm" derse yapılan yalıtımların hiç birinden hayır gelmez, daha çok masraf çıkar, daha pahalıya mal olur. Acilen yalıtım malzemeleri, inşaat malzemeleri ticareti yapan firmalara çeki düzen getirilmeli.

Yalıtımda doğru ürün seçimi, doğru uygulama ve doğru tamamlayıcı ürünler kullanılması noktasında tüketiciler nelere dikkat emeli?

Malzemelerde doğru marka tercihi çok önemli. Tek bir firmadan almaya, işin uzmanlarından fikir almaya gayret etsinler. Tamamlayıcı ürünlerde de, aynı markların ürünlerini tercih etmek çok önemli. Uygulamayı yapacak kişiden veya firmadan, önceki benzer işlerinden referans talep edip, müşterilerinden geri bildirimler alabilirler.