BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI BOYA SEKTÖRÜNÜN DÜNYAYA AÇILAN KAPISI: PAİNTİSTANBUL & TURKCOAT FUARI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği), ‘8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’ kapsamında açıklama gerçekleştirdi. Açıklamaya göre uzun vadeli bir planlama yapılarak şehirlerde yaşam kalitesini destekleyen güvenli ve enerji verimli yapıların artması gerektiğini dile getirdi. Enerji maliyetlerindeki artışla ilgili de açıklama gerçekleştiren İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, “Türkiye’nin tüm şehirlerinde enerji verimli ve depreme dayanıklı yapıların sayısını artırmak için sürdürülebilir binalara odaklanmak gerekiyor. Küresel iklim krizinden dolayı şehirlerde verimliliği artırmak önem arz ediyor. Tüm dünyada ciddi bir şekilde artan maliyetler hem üreticiyi hem de tüketiciyi bu konuda daha duyarlı hale getiriyor. Yaşadığımız binalarda enerji tüketimini azaltmak ve gelecek nesillere daha sağlıklı, yaşam kalitesi daha yüksek şehirler bırakmak adına enerjiyi verimli kullanmak zorundayız” dedi. 

“TÜKETİLEN ENERJİNİN YÜZDE 40’INI TASARRUF EDEBİLİRİZ” 

Enerji verimliliği konusunda kendimizi geliştirebileceğimiz çok fazla alan olduğunu vurgulayan Küçükoğlu konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Enerji verimliliği ile ilgili kendimizi geliştirebileceğimiz tasarruf potansiyelimiz bulunuyor. Türkiye 2019 yılında 41 milyar dolar değerinde enerji ithal etti. Kullandığımız enerjinin toplam değeri ise 58 milyar dolar seviyesinde oldu. İthal edilen enerjinin yüzde 70’i ise konut ve hizmet binalarında tüketildi. Toplam enerjiyi değerlendirmek gerekirse konut ve hizmet binalarında yüzde 35, sanayide ise yüzde 34 seviyesinde kullanım miktarında oldu. Kalan bölüm ise tarım, hayvancılık, ulaştırma alanlarında tüketildi. Bunun karşılığı da yaklaşık 20 milyar dolar oldu. İMSAD olarak konut ve hizmet tarafında tüketilen enerjinin yüzde 40’ını tasarruf edilebileceğine dikkat çekmek istiyoruz. Bu rakama ulaşabilmek için gerekli altyapı, yetenek ve enerji verimli enstrümanlara sahibiz. Bu tasarruf rakamıyla hem iklim krizi ile mücadele edebilir hem Türkiye’nin cari açığına katkı sağlayabilir hem de daha iyi şehirlerde yaşamak için gerekli adımları atabiliriz” dedi.