DÜNYADA İLK 5'TE YER ALIYOR

TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan fuar; Balkanlar, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkeleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgenin en büyüğü, dünyada ise sektörünün en büyük ilk 5 fuarı arasında yer alıyor.

Yapı Fuarı bu yıl, 4 gün boyunca tüm dünyadan gelen katılımcı ve ziyaretçilerini ağırlarken ZeroBuild Sıfır Enerji Binalar Forumu’nun Türkiye bölümüne de ev sahipliği yapacak.

SIFIR ENERJİ BİNALAR FORUMU DÜZENLENECEK

Isıtma, soğutma, aydınlatma ve diğer tüketimleri için çok düşük miktarda enerji ihtiyacı olan ve bu ihtiyacını da tamamen yenilenebilir kaynaklarından temin eden yeni nesil “Sıfır Enerji Binalar” konusunda düzenlenecek forumun Türkiye bölümü, bu yıl 44.’sü düzenlenecek olan Turkeybuild Istanbul’da gerçekleştirilecek. 

BABA YAPI, "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALIYOR BABA YAPI, "YAPI FUARI"NDA YERİNİ ALIYOR

Sıfır Enerji Binalara dönüşüm konusunda dünyanın dört bir yanından birçok lider ve yenilikçinin bir araya geldiği bu önemli forumda; teknoloji oturumları, networking fırsatları ve odaklanmış sunumları ile Sıfır Enerji Bina sektörünün nasıl geliştirileceği ve dönüşümün nasıl sağlanacağı masaya yatırılacak.

Bina sahipleri, endüstri profesyonelleri ve politika yapıcılar; Sıfır Enerji Binaları nasıl kullandıklarını, sonuçları nasıl iyileştirdiklerini, belirsizlik ve riski nasıl en aza indirdiklerini, nasıl daha fazla kontrol sağladıklarını, bu binalar sayesinde performans ve refahlarını nasıl artırdıklarını forum katılımcılarıyla paylaşacaklar.

BU YILKİ FUARDA NELER OLMUŞTU?

Toplamda 9 ülkeden 250’nin üzerinde katılımcı firmanın yer aldığı ve 6-9 Nisan 2021 tarihleri arasında düzenlenen 43. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul’da yerli katılımcılar ile yabancı alıcılar arasında 1 milyar avroluk iş hacmi yakalanmıştı.

Katılımcı başına düşen ziyaretçi oranının bir önceki yıla oranla yüzde 54 arttığı fuar, yüzde 17’sini yabancıların oluşturduğu 16 bin 899 ziyaretçiye kapılarını açmıştı. Her yıl olduğu gibi geçtiğimiz yıl da düzenlenen VIP Yurt Dışı Alım Heyeti programları kapsamında fuarda; Fas, Tunus, Cezayir, Kamerun, Gürcistan, Uganda, Nijerya, Pakistan, Lübnan, Sudan, Umman, Ürdün, Azerbaycan, Kosova gibi toplam 11 ülkeden 218 satın alma profesyoneli ağırlanmıştı.

Gerçekleştirilecek ticari hacmin yanı sıra yapı, inşaat ve gayrimenkul sektörlerinin gelişim alanlarının tespit edilerek, bu alanların iyileştirilmesi için neler yapılabileceğinin, sektörün kanaat önderi katılımcıları tarafından detaylı bir biçimde tartışılacağı 44. Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul; katılımcı firmaların sektördeki yenilikçi, günümüz teknolojisi ile entegre edilmiş fikirlerini, sürdürülebilir ve çevreci yaklaşımlarını da ziyaretçileriyle buluşturacak. 

İNŞAAT VE GAYRİMENKUL, İSTİKRARLI BÜYÜMELERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Elde edilen ekonomik rakamlar ile verilere bakıldığında, küresel çapta yaşanan COVID-19 salgınının tüm pazarlardaki ve sektörlerdeki olumsuz etkileri, pandemi şartlarının da hafiflemesiyle birlikte yavaş yavaş azalmaya başladı.

TÜİK raporlarından edinilen bilgilere göre, küresel salgınının etkisi ile 2020 yılının ilk yarısında yüzde 5,3 daralan inşaat sektörü, 2021 yılının ilk yarısında yüzde 3,2’lik bir büyüme sergiledi. Gayrimenkul sektörü ise 2021 yılı ikinci çeyreğinde istikrarlı bir büyüme performansı göstererek yüzde 3,7’lik bir büyüme gerçekleştirdi.

İnşaat harcamaları ise 2021 yılının ilk yarısında, geçen yılın ilk yarısına göre cari fiyatlarla yüzde 35,1 artarak toplam 373 milyar TL olarak kayda geçti. Yılın ilk yarısında yabancılara yapılan konut satışı yüzde 43,7 artarak 20.488 rakamına ulaştı.

YAPI SEKTÖRÜ İHRACATLA BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK 

Yılın ilk yarısında inşaat malzemeleri sanayi ihracatı, yüzde 49,9 artarak 14,12 milyar dolara çıktı. İnşaat malzemeleri ithalatı ise, senenin ilk yarısında yüzde 34,4 yükseldi ve 4,26 milyar dolara ulaştı.

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi ise 2021 yılı ilk yarısında yüzde 32,1 büyüdü. 

"BİRÇOK KATILIMCIMIZ FUARDAN SONRA 2022 İÇİN YER AYIRTMIŞTI"

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Hyve Group Bölge Direktörü Kemal Ülgen, şöyle konuştu:

“Salgının etkilerinin iyice azalmasıyla beraber Türkiye’nin en rekabetçi sektörlerinden biri olan yapı alanında düzenleyeceğimiz 44. Yapı Fuarı-Turkeybuild Istanbul’da büyük bir hareketlilik yaşanmasını, hem dış hem de iç pazarda yüksek bir ivme yakalanılmasını bekliyoruz. Katılımcılarımızın pek çoğu, geçtiğimiz yıl fuar sona ermeden 2022 için yerlerini ayırtmışlardı. Yeni normal, tüm dünyada insanların evlerinde daha fazla vakit geçirmelerine sebep oluyor. İnsanlar yaşam alanlarını daha konforlu hale getirmeye çalışıyorlar. Ülkemizde de benzer bir durum mevcut. Ancak bu duruma ek olarak Türkiye’de deprem riskine bağlı kentsel dönüşüm atağının yeniden hareketlenmesi de yapı sektörü açısından ciddi bir yükseliş başlatacaktır.” 

Fuarların, pandemiye bağlı olarak dünyada yaşanan ekonomik durgunluğu aşmakta hayati bir sorumluluk taşıdığını vurgulayan Ülgen, pandeminin etkileri azalsa dahi gerekli tüm sağlık önlemlerini alarak misafirlerini ağırlayacaklarını, uzaktan erişim sağlayan yöntemlerle de geçmiş senelere göre çok daha büyük bir katılım sağlayabileceklerini söyledi.