Yeni iş birliği ve ticaret fırsatlarının yanında düzenlediği etkinliklerle de sektöre yol göstermeyi sürdüren Yapı Fuarı – Turkeybuild Istanbul Fuarı ikinci gününde “Yapı Sektöründe Sürdürülebilir Büyümenin Sırrı: Çevik Dönüşüm” konusunu ele aldı.

GÜNDEMDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜME VE DÖNÜŞÜM VAR

TÜYAP’ta hibrit yaklaşımlar ile Safe & Secure Standartları çerçevesinde kapılarını açan fuarın gündeminde yapı sektörünün sürdürülebilir büyümesi ve dönüşüm vardı.

Değişim Mimarı İnovatif Yönetim Danışmanlığı Kurucusu, Çevik Dönüşüm Koçu ve İşletme Mentörü Demet Demirer iş birliğiyle düzenlenen buluşma, çevik dönüşüm ile yeni nesil yönetim yaklaşımlarını işletme ihtiyaçlarına uyarlayarak işletmedeki potansiyeli keşfedip hayata geçirmek adına sektöre örnek oldu.

Demirer'in moderatörlüğünü üstlendiği oturuma; Sigma Mühendislik Tasarım Departman Direktörü İlhan Ergüney, SOCAR İnşaat Proje Baş Mühendisi Kadir Tolga Erpınar ve MAA Melike Altınışık Mimarlık Kurucusu, Y. Mimar Melike Altınışık katıldı ve çevik dönüşüm sırlarını anlattı.

ÇEVİKLİK NASIL HAYATA GEÇİYOR?

Demet Demirer, günümüz ihtiyaçları doğrultusunda talep edilen çeşitliliğe cevap vererek, çözümler için gereksinim duyulan çok disiplinli bir ekip ile taleplere hızlı bir biçimde doğru çözümler sunarak çeviklik kavramının hayata geçtiğini vurguladı.

Özbekistan’da kurdukları tasarım ofisinde hizmet sundukları müşterinin kısa zamanda projenin hayata geçirilmesini istediğini, ancak öncelikle müşteriyi anlamak üzere hareket ettiklerini ifade eden Sigma Mühendislik Tasarım Departman Direktörü İlhan Ergüney, projeye ilişkin talep sonucunda tasarım ve sahanın eşzamanlı olarak yürütülmek mecburiyetinde kalındığını söyledi.

İnşaat ve tasarım süreçlerini birleştirerek beklentiyi karşıladıklarını, farklı iş ve yönetim metotlarıyla çevik bir yönetim modeli uyguladıklarını kaydeden Ergüney, sorunu çözmeye odaklanmanın ve iletişimi artırmanın çevik bir yaklaşım için kilit öneme sahip olduğunu dile getirdi.

"BUGÜNKÜ BEKLENTİLERİ KARŞILAMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ"

Söz konusu yaklaşımın hayata geçmesinin öneminin müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda hızlı ve kaliteli iş ve süreç yönetimi olduğuna dikkat çeken SOCAR İnşaat Proje Baş Mühendisi Kadir Tolga Erpınar, küresel hacmi 10 trilyon dolara yaklaşan, dünya ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektöründe çevikliğin bugünkü beklentileri karşılamak açısından çok önemli bir kavram ve uygulama modeli olduğunu söyledi.

MAA Melike Altınışık Mimarlık Kurucusu, Yüksek Mimar Melike Altınışık ise, İstanbul’da Çamlıca Kulesi ve G. Kore’de Robot Bilimleri Müzesi’nin tasarımını gerçekleştirirken kamu otoriteleri ile çalışırken fikir sahibi olunan ancak uygulamaya geldiğinde daha fazla derinlik isteyebilen belli adımlarla karşılaştıklarına vurgu yaptı.

Altınışık, kamu otoriteleri ile ilişki sürecinin yönetimi, ihale şartnameleri ve sözleşmelerin düzenlenmesi gibi süreçlerin karşılanabilmesi için kurumun ve bireylerin çevik yaklaşımları uygulayabilmesinin önemini örneklerle anlattı.

ALTIN MIKNATIS ÖDÜLLERİNİ KAZANANLAR AÇIKLANDI

Öte yandan geleneksel Altın Mıknatıs Stant Tasarım Ödülleri, fuarın ikinci günü sonunda gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

İç mimar, mühendis, tasarımcı gibi sektör profesyonellerinden oluşan bağımsız jüri, seçiminde; ürünün belirtilmek istenen niteliklerini en iyi şekilde vurgulaması, ürünle kurdukları bağlantı, üç boyutlu tasarım nesnesi olarak düzenlenmesi, standın modülerliği, görsel malzeme kullanımındaki estetik ve tekrar farklı mekanlarda kullanılabilirliği gibi kriterleri baz aldı.

Bu doğrultuda birinciliği MG Demir Çelik San. ve Ticaret LTD. ŞTİ elde ederken, ikincilik TANTIMBER - Tanwood Orman Ürünleri San. Tic. A.Ş.'nin, üçüncülük ise Arfen Alüminyum San. ve Tic. A.Ş.’nin oldu.

Yarışmada "Mansiyon Ödülü"nü San Deco, Hyve Group Teşvik Ödülünü de Portland Çelik Kapı İnşaat San. Tic. LTD. ŞTİ. kazandı.