Yapılan etkinlikte, , “Cephede Dijitalleşme” ve “Tasarımda Dijitalleşme” başlıkları altında gelişen teknoloji ve dijital tasarım yöntemleri kullanılarak yapılan cephe tasarımları ele alındı.

CAMIN GELECEĞİ

Şişecam Düzcam Kaplamalı Camlar ve Franchise Müdürü Esra Aydınoğlu 21’nci yüzyılın dijital çağ olarak adlandırıldığını hatırlatarak paneli başlattı. Yaptığı konuşmada Aydınoğlu 2016 verilerine göre dünyadaki 5 milyar insanın akıllı telefon kullandığını 7 milyar insanında 3,5 milyarının internet kullanıcısı olduğunu, belirtti. Aydınoğlu “camın geleceğini”şekillendirdiklerini söyleyen Aydınoğlu, bu hızlı dönüşümün yapılara da yansıdığının altını çizdi.

BIM MALİYETİ YÜZDE 20 DÜŞÜRÜYOR

Tremco Illbruck Pazarlama ve İletişim Müdürü Florence Compte-Sahakian,
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) çalışmalarının kullanımını tanıtarak mikrofonu devraldı. Her yapı için en iyi çözümü bulmak amacını taşıdıklarını söyleyen Sahakian, “BIM platformu mimarlar tarafından sızdırmazlık sistemleri için hazırlandığını” belirtti.  

AKM’DE YENİ CEPHE TEKNOLOJİSİ NASIL KULLANILDI?

Werner Sobek Genel Müdürü Yetkin Bentürk ile Tabanlıoğlu Mimarlık Kurucu Ortağı Murat Tabanlıoğlu, Cephede dijitalleşme başlıklı ilk oturumu beraber sundu, AKM projesinin detaylarını ve cephesini anlattı. 

MİMARİDE, AVALON SANAL GERÇEKLİK DENEYİMİ

Reynaers Alüminyum, kapı, pencere, sürme doğrama, cephe, güneş kırıcılar ve katlanır kapı için yenilikçi çözümler geliştiren Avrupa’nın lider kuruluşlarından biridir. Reynaers Alüminyum’un BIM & Sanal Gerçeklik Ürün Müdürü Nina Timmermans, Cephede dijitalleşme başlıklı oturumun son konuğuydu. Timmermans, yatırımcılar ve çözüm ortakları mimarları için çalıştıklarını, belirterek konuşmasını sürdürdü.“Çizim tahtasına elle taslak hazırlamanın yerini, CAD yazılımı,  otomatik işlemle değiştirdi. 3B modeller veya 2B illüstrasyonlar Bilgisayar kullanılarak üretildi. Bu durum, tasarım konseptlerini daha önce hiç olmadığı kadar verimli ve kolay bir şekilde manipüle etme ve oluşturma yeteneği kazandırdı. Son on yıl içinde BIM'in ise yaygın olarak benimsenmesi daha uzun sürdü.” dedi.
Timmermans “Teoride, BIM, değişiklik ve yenilikleri test eder, tüm inşaat ekibinin bir binanın sanal bir modelinden çalışmasına izin verir. Daha sonrasında da ilgili herkes tarafından tutarlı bir şekilde takip edilebilecek bir yaklaşıma karar verir. BIM inşaat ekibine yardımcı olmanın yanı sıra müşterinin binalarının neye benzeyeceğine dair daha iyi bir anlayış kazanmasını da sağlar’’ diye devam etti. Sunumda, ayrıca Reynaers Alüminyumun, etkileyici teknolojisinin kanıtı niteliğinde olan Belçika'daki merkez ofisinde AVALON'u yarattığı anlatıldı. 

AVALON TEKNOLOJİSİ

Sekiz kişiye kadar gruplar için özellikle mimari uygulamalar için tasarlanmış, projeksiyon tabanlı yüksek teknolojili bir sanal gerçeklik odası. Kullanıcıyı, beş taraflı projeksiyon nihai bir VR deneyime dönüştürür. Mimari 3D modellerini AVALON, içine girebileceğiniz sanal bir modele dönüştürerek, binanın etrafında veya içinde  her türlü teknik özelliği ve tasarımı gözden geçirmenizi sağlar. En gerçekçi şekilde seçenekler değerlendirilerek karar sürecini belirler, modeldeki değişiklikler gerçek zamanlı olarak yapılabilir. BIM'in yerini bu teknoloji asla almaz ve değiştirmez, yalnızca planlama aşamalarını değiştirir, böylelikle maliyetleri önlemeye yardımcı olur ve yanlış anlaşılmalardan kaynaklanan çatışmaları önler. AVALON VR oda sistemi 25 projektörden oluşuyor. Modeli ultra yüksek çözünürlükte Cave VR sistemi olarak anılan duvarlara yansıtan son teknoloji lazer teknolojisini kullanır. Projenin paylaşılan 3D deneyimini, Aktif 3D gözlükler, yaşamaya izin verir.

ANTROPOSEN ÇAĞI’NDA DENGE ARAYIŞI

Salon Architects kurucu ortağı Y. Mimar Alper Derinboğaz, tasarımda Dijitalleşme başlıklı ikinci oturumun konuşmacısıydı. içinde bulunduğumuz dönemi Derinboğaz,  Büyük Hızlanma (Big Momentum) çağı olarak isimlendiriyor. Konuşmasının devamında, “Bütün dünyanın birbirine bağlandığı, her şeyin birden bire hızlandığı, bilgi akışının artmasının bir sonucu olarak üretimin de çoğaldığı bir çağdayız.’’ dedi. İnsanın ilk defa dünyaya jeolojik ölçüde zarar verebilecek noktaya geldiğini söyleyen mimar, Jeologların bu çağı Antroposen çağı diye nitelendirdiğini belirtiyor. 

YENİ KALEM SANAL GERÇEKLİK 

Dijitalleşme sürecine aynı çatı altında çözüm bulmanın önemine ise Tasarım Atlas Mimarlık kurucu ortağı Ahmet Burçin Gürbüz dikkat çekti. GMW Mimarlık ortaklarından Mimar Dicle Demircioğlu, panelin son konuşmasını yaptı. Çok aktörlü süreçlerde BIM’in bütün çalışma disiplinini temelinden değiştirdiğini bunun da bilgi teknolojilerinin en önemli etkisi olduğunu söyledi.