Depremin ülkemiz için artık asla yok sayamayacağımız bir gerçek olduğunu belirten, son dönemde yaşadığımız üzücü yıkımlardan, yapıcı  dersler çıkarmanın önemine dikkat çekmek için açıklama yapan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, su yalıtımın önemine işaret etti.

Su yalıtımı olmayan binanın ömrü kısalıyor

Binaların temellerinde ve çatılarında, yer altı suyu, yağmur, kar gibi herhangi bir yoldan yapılara sızan suyun donarak veya kimyasal tepkimelere girdiğini, donatının özelliğini yitirmesine ve korozyona, yani paslanmaya neden olduğunu kaydeden Çolakoğlu, oluşan korozyonun ise yapıların taşıyıcı sisteminin çürümesine ve zamanla zayıflamasına sebep olduğunu kaydetti. Binalarda su yalıtımın, doğru ve kaliteli malzemelerle yapılmadığı takdirde 10 yıl sonra donatının, belli koşullarda başlangıçtaki taşıma kapasitesinin, yaklaşık olarak yüzde 66’sını korozyon nedeniyle kaybettiğinin altını çizen Çolakoğlu, 1999 Depremi sonrası resmi makamlar tarafından İstanbul’da incelenen yaklaşık 56 bin hasarlı konut ve işyerinin yüzde 64’ünde korozyonunun tespit edilmesine işaret etti. Su yalıtımının, binaları suyun zararlı etkilerinden koruyarak, bina ömrü boyunca taşıyıcı sistemin güçlü kalmasını sağladığını dile getiren Çolakoğlu, bu gerçekler gösteriyor ki yeni binalarda geçmişteki hataları tekrarlamadan sağlıklı güvenli yapılara kavuşmanın mümkün olacağını söyledi.

‘’Kentsel Dönüşüm’’ güvenli yapılar sorununun çözümü için doğru anlaşılmalıdır"

“Binalarda Su Yalıtımı’’ için seçilen malzemelerin Standartlara uygunluğu, doğru detayda doğru malzeme seçimi ve yeterlilik belgesine sahip ustalarca yapılan sağlıklı uygulamalar ancak su yalıtımı ile ilgili istenilen sonucu verir. Bilinç eksikliğinden dolayı standart dışı ürünlerin kullanımı  ne yazık ki kötü sonuçlara yol açıyor. Su yalıtımı uygulamasının teknik bilgi gerektiren bir konu olduğunu belirten Çolakoğlu, yapıları suyun zararlı etkilerinden koruyan su yalıtımı ile ilgili mevzuat çalışmalarının tamamlanarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ nin yayımlanmış ve yürürlüğe girmiş olması sektörümüz için fevkalade olumlu bir gelişme olduğunu hatırlattı. Kentsel dönüşüm ile yenilenen binalarda daha önceki hataların tekrarlanmaması için tüm sektör profesyonellerinin tüm detaylarda mevcut mevzuatlara daha dikkatli, titiz uymaları gerektiğini vurguladı.