Bu yıl sert geçmesi beklenen kış ayları, evleri ısıtmayı bir hayli zorlaştıracağa benziyor. Evlerin sıcaklığını muhafaza etmenin ilk adımlarından biri dış cephe ısı yalıtımı yaptırmak. Kaliteli malzemeler kullanılarak yapılan dış cephe yalıtımıyla enerjide %70’e varan tasarruf sağlamak mümkün.
 
Giderek artan enerji maliyetleri, binalarda ısı yalıtımını zorunlu kılıyor. Yaklaşan kış ayları nedeniyle evlerin sıcaklığını koruyarak enerji tasarrufu sağlamaya yönelik arayışlar sürüyor. İnsan, sağlık ve çevreye odaklanarak geliştirdiği ürünleriyle sürdürülebilirliği destekleyen Polisan Kansai Boya, enerji tasarrufu sağlayan yalıtım ürünleriyle de tüketicileri gülümsetiyor. Polisan Kansai Boya Yalıtım Sistemleri ve Teknik Operasyon Müdürü Yüksek Mimar Tuncel Altınel, ısı yalıtımı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı…

Dış cephe yalıtımının ısı tasarrufuna nasıl ve ne oranda etkisi oluyor?

Dış cephe ısı yalıtımı ile binalarda %35-50 arasında enerji tasarrufu sağlanabilir.  Binalarda çatı ve bodrum tavanları da şayet yalıtıma eklenir tasarruf oranı yüzde 70’e kadar çıkabiliyor. Özellikle kullanılan levhaların kalınları etkili bir tasarruf yöntemi olarak öne çıkıyor. 

Isı kaybını önlemek için evlerde alınabilecek önlemler neler?

Evlerde ısı kaybının önüne geçilebilmesi için binaların dış cephesinde TS 825 tarafından önerilen kalınlıkta levhalar kullanılarak ısı yalıtımı yapılması gerekiyor. Bu aşamadan sonra adım adım ilerleyerek ısı kaybı tümüyle ortadan kaldırılabilir. Bunun için yapılması gerekenler şöyle:

  • Pencerelerinizi ısıcamlı pencereler ile değiştirin. Pencerelerde kullanılan doğrama profilleri ve oda sayılarının artırılması sıcaklığın korunması konusunda büyük kazanım sağlıyor.
  • Pencere ve kapılarda bulunan ısı kaçaklarını ortadan kaldırmak tasarruf konusunda etkili bir adım oluyor. 
  • Çatınızın ve bodrum tavanlarında ısı yalıtımının yapılması gerekiyor. Çıkma altlarını da ısı yalıtımına dahil edilmesi önem arz ediyor. 
  • Oda büyüklüğüne uygun petek kullanın. Peteklerinizde termostatik vana kullanıldığından emin olun.
  • Evinizin büyüklüğüne göre kombi seçin.
  • Petek ve kombi bakımınızı yaptırmayı ihmal etmeyin.
  • Yeni yapılan binalarda ise merkezi ısınma sistemi uygulanması büyük bir avantaj yaratır. Evinizi değiştirmek istiyorsanız bunu dikkate alın.

Doğru yalıtımla ısının yüzde kaçı ev içinde kalır?

Doğru kalınlıkta levha kullanılarak binanın tamamında ısı yalıtımı yapılması durumunda, %60-70 oranında ısının evimizin içinde kalması mümkün. 
 

ADERAN GLOBAL'DEN YENİ PROJE: "ARASTA" ADERAN GLOBAL'DEN YENİ PROJE: "ARASTA"