PERI Türkiye Satış ve Pazarlama Müdürü Halil Karaca ile çalışmalarını konuştuğumuz röportajın ilk bölümünü sizlerle paylaşıyoruz.

PERI’nin geçmişten bugüne çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz? 

PERI, 1969 yılında Almanya’da şuan artık aramızda olmayan 2009 yılında kaybettiğimiz Artur Schwörer ve değerli eşleri Bayan Christl Schwörer tarafından bir aile şirketi olarak kuruldu ve tam yarım asırdır kalıp ve iskele sektörünün inovasyon gücü ve 1,6 milyar Euro ciro büyüklüğü ile de pazar lideri. 1969’da Weissenhorn’da 6.000 m² büyüklüğünde ilk fabrikasını kurarak işe başlayan PERI, şuanda dünyanın 110 ülkesinde temsil edilmekte, 70 kardeş şirketi, 160 deposu ve 2500 mühendis, teknik eleman olmak üzere toplam 9.500 çalışanı ile müşterilerine hizmet vermektedir. 1986 yılında şu an aramızda olmayan sekiz yıl önce kaybettiğimiz sayın Orhan Terzioğlu tarafından kurulan irtibat bürosundan sonra, Türkiye kardeş firmamız PERI Kalıp ve İskeleleri San. Tic. Ltd. Şti. 1990 yılında yüzde 100 yabancı sermaye ile

PERI grubu içinde kurulan 9’ncu şirket olarak 33 yıldır Türkiye’de de faaliyet göstermektedir. Faaliyetleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Türkiye’de faaliyete başladığımız günden itibaren sürekli yatırım yapmaya ve büyümeye devam ettik. Aslında herbiri büyük emek, gayret, zaman ve uğraşla ve elbette siz değerli müşterilerimizin bizlere verdiği destek ve gösterdiği teveccühle hayata bulan bu başarıları şuan İstanbul, Ankara, Gaziantep ve Samsun’daki depolarımıza ve yurtiçinde yedi yurtdışında beş olmak üzere 12 bölge müdürlüğüne, toplam 66.000 m² alana, 90 milyon Euro’ya değere ulaşan kira parkımıza ve 150 kişilik işinde uzman kadroya ulaştırarak büyüme ve gelişme olarak taçlandırdık, pekiştirdik. PERI Türkiye olarak yurt dışında da bize bağlı ülkelerde hizmet vermekteyiz. Azerbaycan, Arnavutluk, Gürcistan ve Irak’taki mevcut ofislerimiz başta olmak üzere Kosava, İran, Türkmenistan, Afganistan, Tacikistan ülkelerine de hizmet vermekteyiz.
 

Yeni ürünler hakkında neler söylemek istersiniz?

Bu yıl içersinde bir çok yeni ürün piyasaya sürülmüştür. Bunlardan en önemlisi şuanda Çanakkale Köprüsü Projesinde kullanılan ALPHAKIT Ağır yük iskelesidir. Bu yeni ürün elle kurulabilen hafif profillere rağmen 30 tona kadar ayak taşıma kapasitesine sahiptir. Tek sistemle hem ağır yük kulesi ve hemde geniş açıklık geçilebilen makas kiriş imalatı yapmak mümkündür. Polimer Hafif pano kalıbımız DUO kullanımı yurt içi ve yurt dışı şantiyelerimizde gerek perde&kolon ve gerekse döşeme kalıplarında kullanımı yaygınlaşmıştır. PD5 Sistem yeni nesil iskele inovasyonu ile iskele taşıma kapasiteleri düşürülmeden elemanları işçilerin rahatlıkla taşıyabileceği boyutlara getirilmiştir. Özellikle konut, hastane ve sanayi yapıları için geliştirilen sistem özel kiriş çözümleri ile dikkat çekmektedir.

Önümüzdeki süreçte neyi hedefliyorsunuz?

PERI olarak 2020 senesi içersinde Bauma Fuarında tanıtımı yapılan biri alüminyum panel döşeme sistemi, diğeri de hafif pano perde kalıp sistemi olarak iki adet yeni ürünü piyasaya sürecektir. Bu iki ürünün temel özelliği, Sakarya’daki fabrikamızda üretilip dünyaya servis edileceğidir. Bu yeni ürün yatırımlarıyla inşaat piyasasına hem kısa sürede temin ve hem de maliyet olarak önemli bir katkı sağlayacağımız inancındayım. Çünkü her iki ürün de mevcut işçiliklerin düşürerek maliyetten tasarruf sağlayacağı gibi ürünlerin yerli üretim olması dolayısı ile imalat ve nakliye avantajı da değerli müşterilemize yansıyacaktır. PERI gelişmekte olan endüstriyel iskele sektörüne daha iyi hizmet verebilmek tüm dünyada ve Türkiye’de iskele departmanını kurmuştur. İskele bölümümüz kurulduğu yıldan itibaren birçok başarılı işe imza atmıştır. Gerçekleştirdiğimiz ve devam eden en büyük projelerimiz İstanbul Havalimanı Terminal Binası, Camii İskelesi, Cumhurbaşkanlığı Yerleşkesi, Tüpraş Rafinerisi, Petkim Rafinerisi, SASA Polyester, Çimsa, Akçansa, Cargill v.b iş ve bakım iskelesi gerektiren irili ufaklı projelerdir. Bu projelerimizde son 10 yılda büyük bir çoğunluğu Euro Norma göre Türkiyede üretilen PERI Up iskele Sistemleri kullanılmıştır. Aynı zamanda yazıda bahsi geçen digital ürünler kullanılarak yapılan çözümlerle tüm projelendirme de dahil olmak üzere Türkiye genelinde yaygın Lojistik tesislerimizden hizmet verilmektedir. PERI’nin gelecek hedefleri içerisinde yer alan dijitalleşme üzerine de birkaç şey söylememizde fayda var. SAP, ERP, Statik Analiz programları, Yapı Bilgi Modelleme(BIM) yazılımı, Tekla Structures, Bauma 2019’da sergilenen ve inşaat projelerinin 3 boyutlu görselleştirmelerini sağlayan “PERI Extended Experience” uygulaması. Bu uygulama, 3 boyutlu modellerin mobil cihazların ekranında Artırılmış Gerçeklik (AR), Sanal Gerçeklik (VR) ve Karışık Gerçeklik (MR) gibi üç farklı mod aracılığıyla görüntülenmesini kolaylaştırmaktadır. Bunlara ilave olarak müşterilerimizin şantiyelerinde PERI faaliyetlerini takip edebilecekleri çeşitli, dökümanlara ulaşabilecekleri MyPERI gibi yazılımlar ile beton içerisine bırakılan digital sensörlerle ısı ölçümü, kalıba gelen basınç, su muhteviyatı gibi saha uygulamalarında gerekli verileri toplayan çözümler şuanda hayata geçirilmiştir.